Last news in Fakti

26 Юли, 2023 05:51 1 348 19

Москва се надява, че Армения и Азербайджан ще постигнат мирен договор

  • сергей лавров-
  • нагорни карабах-
  • русия-
  • армения-
  • азербайджан-
  • мирен договор

Пътят към това ще е нелек, предупреди външният министър Сергей Лавров

Москва се надява, че Армения и Азербайджан ще постигнат мирен договор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че Армения и Азербайджан ще постигнат мирен договор относно Нагорни Карабах, но предупреди, че пътят към това ще е нелек, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Армения и Азербайджан са водили две войни за контрола над тази територия, а опитите за нормализиране на отношенията, водени от ЕС, САЩ и Русия, не постигнаха особен напредък. Напрежението ескалира в началото на юли, когато Азербайджан под различни предлози затвори движението по Лачинския коридора - единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Тази азербайджанска блокада създаде сериозна хуманитарна криза в анклава, населен предимно с арменци, доведе до недостиг на храна и лекарства и до чести прекъсвания на електрозахранването.

Днес Лавров се срещна с арменския и азербайджанския си колега в Москва. "Особено внимание беше отделено на въпросите за делимитирането на границата, които са тясно свързани с всички обсъждани проблеми, както и на бързото сключване на мирен договор между Баку и Ереван", заяви Лавров в изявление, разпространено от неговото министерство.

"Надяваме се, че подписването на това споразумение ще бъде кулминацията на един обширен процес на преговори", добави той, но призна, че "пътят не е лесен".

Руският външен министър също така призова Баку "незабавно да предостави на населението на (Нагорни Карабах) храна, лекарства и стоки от първа необходимост и да осигури непрекъснати доставки на електроенергия и газ".

Накрая, макар да заяви, че "приветства (...) онези, които (са) искрено заинтересовани да помогнат на Баку и Ереван да постигнат споразумения", Лавров също така разкритикува отношението на онези, които биха искали "изкуствено да наложат определени споразумения", визирайки ЕС и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оооооо,чудо

    7 4 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си.ДВ са използвали думата МИР.Някоя би ли ме ощипала,за се уверя,че не сънувам.А новини за украинската контра защо няма.Прочетох едно интересно обяснение от Киев.Контраофанзивата наистина била много бавна,но това било по план.Хи,хи,хи
  • 3 КОТарАК

    6 7 Отговор
    РФ е в прегръдката на една змия-Путин /тва е древно ,сатанинско зло!-така се изказаха и доста хора за ,,съществото! никога не забравяйте , че змията не е Русия , и все още има надежда за този народ

    Коментиран от #5

  • 4 Гориил

    6 2 Отговор
    Времето изтича. Азербайджан внася объркване в руско-иранските проекти.
  • 5 именно

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Видяхте , че с омразата към руския народ не ви се получава и обърнахте палачинката , сега ще се съсредоточите върху Путин....той ще е “световното зло“ (автор Сащ)

    Коментиран от #7

  • 6 до дежурния,3 коментар

    4 3 Отговор
    Нищо не печелиш,като плюеш г-н Путин.Ти как смяташ,дали на човека му пука,че в България,последно място по жизнен стандарт,в някакво си треторазрядно информационно сайтче,някакво си световно неиизвестно журналистче го плюе

    Коментиран от #12

  • 7 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "именно":

    аз винаги съм бил съсредоточен към джуджа! за бараните има надежда мъглява все още като народ /германците си изтрадаха Хитлер
  • 8 Фактъ

    10 2 Отговор
    По нищо не личи, че Русия и Армения са съюзници с договор за военна помощ. Путин толкова го е страх от Турция, че не смее да гъкне. Дори не предупреди арменците, че азерите ще ги нападнат. Със съюзници като Русия врагове не ти трябват
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния

    6 1 Отговор
    Българите трябва сега да изберем коя част от разпадащата се федерация да вземем като репарация за руския терор срещу Велика България.Ще я колонизираме и ще работят за нас.

    Коментиран от #13

  • 11 На снимката

    3 1 Отговор
    Пияни ..а
  • 12 Ксаниба

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "до дежурния,3 коментар":

    Путин е военопрестъпник които рано или късно ще седне на подсъдимата скамейка.Другото са общи приказки.
  • 13 мисията невъзможна

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния":

    И как ще ги накараш да работят.Те от сутрин до вечер са са с бутилка в ръка
  • 14 Калантарян

    4 2 Отговор
    Като ти говори за мир , очаквай война .

    Всички кремълски Идиоти твърдяха че няма да нападат Украйна , и после видяхме .
  • 15 Васил

    1 0 Отговор
    Алооооооо пиянде няма ли да им закарате малко от рашисткият мир???

    Коментиран от #19

  • 16 Сандо

    0 1 Отговор
    Само с надежда не става.Мир ще има само тогава,когато отстраните подстрекателите за война.А те се намират на Запад - близо и далеч.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пуссин заешкото 🐇 сърчице ❤️

    1 0 Отговор
    Фамилия Калантарян, която сама се окичи с фейк ЛАВРИ като си смени името е точно от Нагорни Карабах.
  • 19 Пуссин заешкото 🐇 сърчице ❤️

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    Пробваха се, ма трябваше 2х да коленичат пред Ердо и да веят бели гащи с жълто по тях.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания