Last news in Fakti

6 Август, 2023 05:26 1 310 11

Съдът реши: Тръмп няма право да разгласява материалите по делото срещу него

  • доналд тръмр-
  • съд-
  • дело

Бившия президент републиканец преди това заплаши в социалните мрежи, че ще си отмъсти

Съдът реши: Тръмп няма право да разгласява материалите по делото срещу него - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдия от федерален съд във Вашингтон блокира възможността бившият американски президент Доналд Тръмп да разгласи потенциални, споделяни от съда с адвокатите му, доказателства по предстоящото дело срещу него за опит да подмени резултатите от изборите в САЩ през 2020 г., след като беше сезиран от прокурори заради заплахи на бившия президент републиканец в социалните мрежи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Определението на съдия Таня Чуткан идва след сезиране в петък на съда от специалния прокурор от американското министерство на правосъдието Джак Смит, който поиска строга заповед ограничаваща възможността Тръмп да споделя информация по делото.

"Ако обвиняемият започне да прави публични постове в социалните мрежи, използвайки подробности по делото или например стенограми от разискванията на голямото съдебно жури, до които е получил достъп, това може да има възпиращ ефект върху свидетели и да повлияе на справедливото протичане на процеса" написа Смит.

В петък Тръмп написа в социалната си мрежа "Трут соушъл": "Ако ме преследвате, ще ви докопам!"

По-рано тази седмица Тръмп спомена специалния прокурор в един от постовете си: "Чух, че умопомраченият Джак Смит с цел да се намеси в изборите през 2024 г. ще предяви още едно фалшиво обвинение срещу любимия ви президент".

В решението си съдът цитира и други предишни изяви на Тръмп в социалните медии "по отношение на свидетели, съдии, прокурори и други лица, свързани с обвиненията, които тегнат над него".

Самият Тръмп пледира невинен в четвъртък по обвинението за опит да подмени резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. и да блокира мирното предаване на властта на президента Джо Байдън през 2021 г. За разлика от заповедта за пълно мълчание, издадената заповед срещу Тръмп и неговия екип за неразгласяване се отнася само до невъзможността да разгласяват, станали им известни съдебни материали на обвинението, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжата,

    27 16 Отговор
    мошеничеството, подкупите, войните са характерни за "демократите". Събудете се хора !
  • 2 Демонокрация

    30 15 Отговор
    Съдебната система се включва активно в предизборната кампания.
  • 3 Този човек

    14 23 Отговор
    не е за затвора, а е за психиатрията.

    Коментиран от #4

  • 4 Стефан Лъв

    25 13 Отговор

    До коментар #3 от "Този човек":

    Всъщност Байдън е за психиатрията,а след това и за старчески дом.
  • 5 Красимир Петров

    23 15 Отговор
    В България само Сороските подлоги подкрепят Байдън
  • 6 Ха ха ха

    16 14 Отговор
    Ще го съдят демократично със запушена уста и веднага след това ще го екзекутират и всичко ще е ОК за демократите на изборите.
  • 7 реру

    16 2 Отговор
    Международното движение добива все по-голяма масовост...

  • 8 Тръмп

    13 12 Отговор
    Е като разбеснял се звяр,защото в САЩ има върховенство на закона и мисли,че със заплахи ще спре прилагането му. Той и Путин са световни лидери на беззаконието и насилието и затова и нашите путинороби харесват Тръмп. Обаче истинските българи не харесваме това.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Защо?

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Къде са противоречията?
    Тръмп иска:
    - да спре войната в Окраина
    - да се спре храненето на толкова войска, в т.ч. и НАТО
    - Америка да се прибере на територията си и да се концентрира в развитието на страната
    - спорните междудържавни въпроси да се решават чрез преговори
    При Байдън всичко е наобратно
  • 10 М3 голд

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Какво върховенство? Има на "нашия" закон. И той може да убие когото иска. Няма по голям цирк в съвремието, показващ престъпно узорпиране на властта и последващо бранене. Тези десетки обвинения са като тия срещу Божков у нас - целенасочени, комерсиализирани. Става дума за много пари, за трилиони долари, които ВПК, финансовия капитал и физически лица (фамилия Тръмп и сие) преразпределят от бюджета. Та не ми пиши лозунги, Ами почети, полезно ще ти е.
    Бъди здрав!
  • 11 😆😆😆

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Истински българин 🙄🙄🙄, не съм видял!😳😳😳
    Истински сиганин има, да не си от тях🙄 😆😆😆