Last news in Fakti

6 Август, 2023 05:32 1 024 1

Преброяване на населението бави парламентарните избори в Пакистан

  • пакистан-
  • избори-
  • парламент-
  • опозиция

Според опозицията това се прави умишлено

Преброяване на населението бави парламентарните избори в Пакистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните избори в Пакистан тази година се очаква да бъдат произведени на базата на резултатите от новото преброяване на населението, което може да доведе до няколкомесечно забавяне на вота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опозицията заяви, че управляващата коалиция на премиера Шахбаз Шариф се опитва да забави изборите, тъй като популярността на лидера на опозиционното Движение за справедливост и бивш премиер Имран Хан се увеличава.

Той бе арестуван вчера, след като съдът му постанови присъда от три години затвор за незаконна продажба на държавни подаръци. Това вероятно ще попречи на Хан да участва в изборите.

Правителството отхвърля обвиненията, че бави изборите, като посочва, че новото преброяване е изискване, наложено от конституцията.

Правосъдният министър Азам Назир Тарар каза пред телевизия "Гео нюз", че преброяването и оформянето на новите избирателни райони може да отнеме около четири месеца.

Това означава, че вотът, който е насрочен за ноември, може да се забави с няколко месеца, заяви пред Ройтерс високопоставен служител на пакистанската избирателна комисия.

Тарар заяви, че решението е било взето на заседание на Съвета за общ интерес, в който участват представители на централното правителство и на местните власти.

"Решението за произвеждането на изборите след ново преброяване бе взето с консенсус", посочи министърът.

Преброяването показва, че населението на Пакистан е нараснало до 241,49 милиона души, но сега трябва да се начертаят нови граници на избирателните райони. Избирателната комисия ще реши колко точно време ѝ е необходимо, каза Тарар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Ако се заговори и там за електронно гласуване, считайте че от батака наречен мвф нвма излизане, и там и да не забравяме че пакитата са само 250 мил, толкова чаевета как се броят