Last news in Fakti

3 Ноември, 2013 02:15 1 958 0

Какво ще стане в Косово?

  • косово-
  • избори-
  • сърби

Ще гласуват ли сърбите?

Най-голям интерес предизвиква гласуването в северната част на Косово, където живеят предимно представители на сръбското малцинство, призовани от някои сръбски политици да бойкотират изборите. "Няма да се стигне до бойкот, но има хора, които искат да купуват гласове", споделя един от жителите на Митровица - поделения град, в който много от предизборните плакати са изпокъсани, а думата "бойкот" се чува постоянно.

Значението на бойкота

Д-р Марко Якшич, който е депутат в сръбския парламент в Белград, но произхожда от Митровица, е един от поддръжниците на бойкота: "За сърбите има 1001 причини да не участват в гласуването - който отиде да гласува, подменя принадлежността към Сърбия с принадлежност към Косово. Който гласува, отхвърля собствената си държава и приема една чужда. Ако сърбите бойкотират тези избори, ще отхвърлят едновременно и споразумението от Брюксел".

Якшич визира договореното през април с европейско посредничество споразумение, което бе определено като историческо от правителствата в Белград и Прищина. Неговото ядро: сърбите в Косово получават широки автономни права, срещу което възприемат държавната структура на Косово. Това обаче не означава признаването на държавата Косово, отбелязва Кристмир Пантич, кандидат за кмет в Северна Митровица: "След тези избори ще бъде сформиран съюз на сръбските общини в Косово, който да защитава интересите на сърбите. Гласът на съюза ще се чува и в международен план. И ще бъде заявено, че ние не искаме да приемем живота в независимо Косово".

Ще бъде ли легитимирано споразумението?

При това положение редица въпроси остават открити. Ако само между 10 и 20 процента от сърбите в Северно Косово отидат да гласуват, дали това ще е достатъчно за легитимиране на споразумението от Брюксел? Дали в такъв случай наблюдателите от Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще определят изборите като свободни и честни? Дали в изборния ден отново ще има вълнения и опити за сплашвания, както се случваше нееднократно в последната седмица? Дали сръбският вицепремиер Вучич и министърът без портфейл, отговарящ за Косово, Вулин наистина смятат да се появят в Косово на финала на изборния ден?

Вучич вече неведнъж отлага това посещение, а Вулин може и да бъде задържан в Косово след неговото неотдавнашно незаконно влизане на косовска територия и срещата му с представители на сръбската общност. Но дори и изборите да преминат относително гладко, ще спазват ли сръбската и косовско-албанската страна брюкселското споразумение?

Документът представлява всъщност програма от 15 точки, насочена към нормализиране на отношенията и търсенето на съвместен път към Европа. Една от точките е именно провеждането на местни избори, които - според становището на официален Белград - би трябвало да станат първата стъпка към общото бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА