Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Август, 2023 08:01 3 674 47

Как войната срещу Украйна промени значението на Черно море

  • черно море-
  • украйна-
  • кораби-
  • нато-
  • русия-
  • зърнена сделка-
  • владимир путин-
  • турция-
  • крим

Дълго време Черно море играеше второстепенна роля в голямата геополитика. Но след руската инвазия в Украйна значението му нарасна неимоверно.

Как войната срещу Украйна промени значението на Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаките срещу търговски кораби от страна на Русия и Украйна зачестиха след края на зърнената сделка. От средата на юли Москва блокира споразумението и засили огъня по украинските пристанища. Последваха и заплахи за нападения срещу товарни кораби. Киев, от своя страна, обяви шест руски пристанища по черноморското крайбрежие за зона на военен риск и предупреди, че в отговор ще атакува руски товарни плавателни съдове, танкери и пристанищни съоръжения.

Черно море в определен смисъл е врата към света и за двете държави. Стратегическото и икономическото му значение е огромно. Другите крайбрежни страни, най-вече членките на НАТО Турция, България и Румъния, също имат сериозни собствени интереси в това вътрешно море между Европа и Азия.

Хегемонията в Черно море

Русия винаги е гледала на Черно море като на своя собствена сфера на влияние. Още в Царска Русия, а по-късно и по съветско време морският басейн е формирал южния фланг на великата сила. И до днес Черно море се смята за трамплин, от който Москва може да упражнява влиянието си в Средиземноморието, Близкия изток, Северна Африка и Южна Европа. То дава на Русия и достъп до по-отдалечени държави, в които тя е военно активна, като Сирия или Либия, например. Москва вече поддържа и военноморска база в средиземноморския сирийски град Тартус.

Военният център на Русия в региона е Черноморският флот, чието седалище от 1793 г. насам се намира в Севастопол, Крим. Пристанищният град, който през 2014 г. беше анексиран от Украйна, е от особено значение за Москва. Там се намира едно от много редките руски дълбоководни пристанища, което дори и през зимата, когато не е заледено, може да бъде използвано за военни цели.

Степента, в която Москва се стреми да запази хегемонията си над Черноморския регион, е видима от многобройните регионални конфликти, умишлено подклаждани от нея. Макар според международното право Русия да притежава дял от едва около 10% от цялото черноморско крайбрежие, тя де факто в момента контролира около една трета от бреговата му линия. Москва непрекъснато разширява районите, намиращи се под нейно влияние. През 2008 г. Русия се намеси военно в Грузия и създаде две републики, които не са международно признати, но са лоялни към нея. Сред тях е и Абхазия на източния бряг на Черно море. През 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров. След избухването на войната в Украйна през 2022 г. тя завладя и окупира големи части от южната част на страната.

Черно море е от огромно значение за Русия и по отношение на търговията. Москва прекарва голяма част от износа си на зърно, торове и други продукти през пристанищата на региона. Търговските маршрути придобиват все по-голямо значение, тъй като през Черно море могат да се доставят стоки и до държави, които не са се присъединили към западните санкции срещу Кремъл.

Критичен търговски маршрут

Но ако като търговски маршрут Черно море е от огромна важност за Русия, то то има още по-голяма значимост за Украйна. В мирно време над 50% от общия износ на Киев преминаваше през най-голямото черноморско пристанище в страната в Одеса. През него се изнасяше и зърното за световния пазар, докато в средата на юли не изтече споразумението с Русия. Черноморският регион е смятан и за едно от най-големите зърнохранилища в света. Преди началото на войната на Русия срещу Украйна двете страни държаха 60-процентен дял от световния износ на слънчогледово олио, малко под 24% при пшеницата и около 19% при ечемика.

Фактът, че сега Русия и Украйна все по-често държат на мушка противникови търговски кораби, е пряко свързан с това. И двете държави биха били сериозно засегнати икономически от забавянето на търговския морски трафик. Заради войната Украйна диверсифицира маршрутите си за износ. В момента само 40% от украинското зърно се изнася през Черно море, докато останалата част минава по сухопътни коридори в ЕС. Киев обаче ще остане зависим от функциониращите канали за износ на стоки по морския маршрут поне още известно време.

Европа - коридорът между противниците

Докато Москва и Киев се сражават за търговските маршрути в посока север-юг, маршрутът изток-запад придобива все по-голяма значимост за Брюксел. ЕС има две страни членки - Румъния и България - на черноморското крайбрежие, а с Грузия и Украйна вече са сключени споразумения за асоцииране. В Брюксел все повече гледат на Черно море и като на важен коридор за транспортиране на стоки и енергия между Азия и Европа. ЕС все повече се стреми да стане независима от руския нефт и газ и в тази връцка нараства значението на кавказкия регион - и най-вече на страни като Азербайджан. Баку изнася за Европа нефт и газ през Грузия и Турция. Този маршрут през Черно море заобикаля и Русия на север, и Иран на юг, придобивайки стратегическо значение за европейците, които наложиха тежки икономически санкции срещу Москва и Техеран.

НАТО също има интереси в областта на сигурността в региона. От 1997 г. до избухването на войната в Украйна всяка година Алиансът провеждаше мащабни маневри в региона. В същото време с постоянно присъствие в него разполагат само военните флотилии на страните членки България, Румъния и Турция. Това е така още от сключването през 1936 г. на Договора от Монтрьо, който гарантира на Турция пълен суверенитет над Босфора и Дарданелите. Веднага след избухването на войната през февруари 2022 г. Анкара затвори прохода за всички военни кораби - не само за руските. Оттогава балансът на силите в Черно море се запазва.

За Турция балансът остава най-важната цел

Така Турция заема ключова геостратегическа позиция, тъй като контролира достъпа до Черно море, разписан в международните договори. Анкара е най-важният партньор на НАТО в Черноморския регион. Страната гледа на себе си като на търговски център между Централна Азия, Кавказ и Близкия изток.

Отношенията с Русия са от особено голямо значение за Турция. Както в Анкара, така и в Москва на Черно море се гледа като на абсолютно приоритетна зона на собствени интереси. Договорът от Монтрьо предоставя на Анкара възможност да държи други участници - включително НАТО - по-далеч от акваторията на Черно море. А това също работи в полза на Русия.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейца

    31 3 Отговор
    Бухахаха, атаките зачестили!? Дайте един-два примера? Дойчето е бетер факти и шок, чудят се каква тъпотия да измислят
  • 2 Калпазанин

    40 9 Отговор
    А как би се отразило, присъствието на руски военни кораби в мексиканския залив, дойчовци те може ли и там да ни светнат по въпроса, нищо че не са припарвали там, та питам какъв ще го дирят пък говедсрските в черно море

    Коментиран от #11, #17, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    24 3 Отговор
    Нещо се обърках сигурно руснаците сами си гръмнаха танкера с петрол и замалко не стана екологична катастрофа.
  • 5 оценка

    30 4 Отговор
    Войната в У-крайната точка ще е повод ,америте да се настанят с кораби и подводници за постоянно в Черно море и то вече наистина ще стане черно.
  • 6 Калпазанин

    36 2 Отговор
    И да напомним на аудиторията, в Севастопол е построена от руснаците разбира се военноморската база на черноморския флот, към която естествено говедарите имаха мерак да я вземат и справят своя с една дума да си разположат и там говеда под амерски флаг а това си е направо враг пред портата естествено чрез един зелен евреин, има ли не разбрали защо руснаците си взеха своя Крим. Шах и мат ще става все по интересно защото и пешките са на привършване и това не са руските те са си и дома и ще си вземат своето
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бамбука

    7 1 Отговор
    Китай има намерения да инвестира $ 900 милиарда в новия транспортен коридор започваш от Западен Китай, страните в Каспийско море, продължаваш през Черно море, Турция и с крайна дестинация Западна Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аватар

    31 4 Отговор
    По-скоро е обратното.Войната в Украина е следствие от голямата геополитика.Явно на НАТО не са достатъчни бойният флот на Румъния,Турция и България в Черно море.А от статията разбрах,че и договорът от Монтрьо пречи,но на кого?

    Коментиран от #20

  • 11 Човек

    12 35 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Мексико няма да моли Русия да я пази от САЩ, защото САЩ не ги напада и не анексира техни територии. Въпросът ти е безсмислен, защото няма връзка с реалността. Ако Русия не тероризираше съседите си, те нямаше да молят Запада за помощ. Русия сама създава всичките си проблеми и после обвинява Запада. Русия е незряла и има много да учи преди да се превърне в държава от първия свят, каквато никога не е била. Недоносена империя, която вечно изостава далеч зад развитите държави.

    Коментиран от #13, #14, #16, #27

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    "Военният център на Русия в региона е Черноморският флот, чието седалище

    от 1793 г. насам се намира в Севастопол, Крим."

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 7 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    " Мексико няма да моли Русия да я пази от САЩ, защото САЩ не ги напада и не анексира техни територии. "
    Да беше погледнАл поне в гугъл, че да не пишеш глЮпости❗❗❗

    Коментиран от #15

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 4 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    САЩ са АНЕКСИРАЛИ почти половината от територията на Мексико и по-точно Горна Калифорния и Ню Мексико, земите на днешните щати - Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта.

    Що не си пишете домашните 🤔🤔🤔

    Коментиран от #34

  • 15 Калпазанин

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За глупаците няма лечебни заведения затова са и навсякъде, требе да се чете история ама кой ло чете, Тодор Колев имаше една приказка защо да споря с човек с който ни разделят два вагона с книги
  • 16 Пенчо

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    Ами да, той Тексас винаги си е бил на сащ!
  • 17 Говорит Москва

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    В мексиканския залив всеки руски кораб ще е подводница

    Коментиран от #18

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "Говорит Москва":

    С какво
    руски кораб в Мексиканския залив
    е по-различен
    от кораб на Чичо С(р)АМ
    в Черно море ❓❗❓❗

    Коментиран от #19

  • 19 Калпазанин

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Интерсно ми е какво ли ще стане ако една руска подводница изскочи като корковс тапа по средата на мексиканския залив какво ли ще стане

    Коментиран от #23

  • 20 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аватар":

    Сехс от своя коментар чувам че сме имали флот🤔🤔🤔🤔🤔🤔и Румъния и те имали тцтцтьтц, би ли ни го показал, да не са рибарските селища
  • 21 казват русия била велика

    3 6 Отговор
    с какво?
  • 22 Българка

    9 8 Отговор
    В духа на написаното питам къде са били и къде са сега държавата, ДАНС, ГДБОП. Кой носи отговорност за подаръка за Кремъл на руската база Камчия на разпродаденото ни Черноморие на предимно руски генерали, военни (сегашни и бивши) ,на агенто на Кремъл. И кога виновниците ще бъдат наказани с цялата тежест на закона за заплаха на националната ни сигурност и работа в чужди- руски интереси? Та нали вече официално Русия направи изявление, че българското Черноморие е в руски ръце. А собствениците раши чакат знак за размирици? Та питам кога започва конфискация, изгонване на руските собственици, отнемане на БГ паспортите? Питам кога и искам отговор!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 много е лесно

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Калпазанин":

    Ще започне охрана на крайцера Масква.
  • 24 отговора е лесен

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    В момент на прозрение Толстой си ги призна - "Болгария е наша."
    В този ред на мисли, КОЙ има властта преди 34 години да регистрира ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ЕТНИЧЕСКА партия и никой в държавата не можа да го спре? Отговора е - КГБ. Не е никак случайно, че т.нар. почетен председател на тази формация си построи необезпокоявано сараите в руското пристанище Росенец, където дори не важали българските закони. Не е случайно и че същия е Персона нон грата в Турция. И не е случайно, че докато съществуваше това гнездо да осите, Шенген го гледахме само през крив макарон. Общо взето няма нищо случайно на тази Земя.
  • 25 АУУУУУ

    3 6 Отговор
    Чудесна сутришна новина!
    Украинците атакуваха с дронове Крим, десетки руски окупатори са убити и ранени!
    13.08.2023г.
    Атаката е организирана от Службата за сигурност на Украйна!
    През нощта на 12 август украински дронове атакуваха руските окупатори в Крим. Атаката е организирана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съобщава УНИАН.
    Военното контраразузнаване в структурата на СБУ мощно е ударило по логистична база на руските войски, недалеч от Евпатория. В атаката са участвали 17 бойни дрона, унищожили цял палатков лагер на рашистите, паркирааната автомобилна техника там и зарядни автомобили.
    "В момента се уточнява точния мащаб на унищоженото. Но, по предварителни данни, става дума за десетки убити и ранени окупатори и много повредена техника", е подчертал източникът на агевцията.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Питай ЗАЩО
    коли БЕЗ преглед ( ГТП),
    коли БЕЗ никакви застраховки,
    бръмчат по Черноморието ни ❗❗
    Доскоро и Синя зона ползваха безплатно, сега поне паякът вдига по някоя запред местните❗
  • 27 Орлин

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    Никой не моли за помощ Сащ , те сами се настаняват в малките държави , купуват си местни политици и им казват кога и от кого да се почувстват заплашени и тогава продажниците надават вой , колко са заплашени евентуално . А Русия не трябвало да се чувства заплашена , докато Нато я обгражда от всички страни и прави планове да разпокъса Русия , даже вече не го и крият . Агресора не е Русия , а тези , които си правят планове тя да се разпадне ......
  • 28 Селянин

    11 6 Отговор
    Нормалните украинци Мълчаха когато платени провокатори им организираха и провеждаха Майдана.
    Мълчаха, когато избиваха собственното им население в Донбас и Луганск.
    Мълчаха, когато съмнителни елементи им изкупиха заводите и земята на безценица.
    Мълчаха, когато ги принудиха да се бият с довчерашния си брат.
    Една огромна част от тях Мълчат сега завинаги.
    "Тебе думам дъще, сещай се снахо!"

    Коментиран от #31

  • 29 не разбрах

    3 7 Отговор
    Кои войни е спечелила Могучая сама през последните 100 години?
    Поименно ако може.
  • 30 На три морета и на три ракии

    7 4 Отговор
    Черно море е руско езеро, Босфора и Дарданелите са турски, а останките от бивша Украйна са сухоземен анклав. Това е положението.
  • 31 Верно ди селянин

    4 9 Отговор

    До коментар #28 от "Селянин":

    И то много прозт.Гледай Беларус ,какви смешки са.Украйна се отърси от ролята си на послушно джудже на ка путин.Никой не иска руснаци никой от съседите му.

    Коментиран от #32

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Верно ди селянин":

    Ама те и US.раинците викат
    " Хачу на море, не хачу на фронте!"
  • 33 Американските кораби са наши, натовски

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    ...руските кораби в Мексикански залив нямат работа и ще бъдат потопени
  • 34 За последно САЩ и Мексико са

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ..воювали преди 200 г , в момента нямат спорове за територии. Ако Ви стиска ушанки, пробвайте се да пратите кораби

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Баба Гошка

    1 5 Отговор
    Кремълски измекяри. Еничерчета, нихилисти брат и сестра продават за две копейки. И така от усвубуждението до сега

    Коментиран от #44

  • 37 Браво на росиа!!!!

    4 0 Отговор
    Най после,намери начин да направи Черно море "значимо"!!!! Покурвиха каквото можаха и....стана работата!
  • 38 казват русия била велика

    2 5 Отговор
    с кое по-точно?
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "За последно САЩ и Мексико са":

    Това не променя
    ИСТИНАТА и ИСТОРИЯТА ❗❗❗
    За последните 200 години едва ли има и ЕДНА година в която САШт не са водили война или не са организирали преврат някъде по Света❗❗❗
    Това ли ги прави носители на МИР и ДЕМОКРАЦИЯ ❓❗
  • 40 Мим

    8 2 Отговор
    Руснаците нетрябва да правят никакви отстъпки на кравари и натовци в Ч.море.КРИМ си е руски и там трябва да стане непревземаема крепост за винаги.
  • 41 Минувач

    7 2 Отговор
    Не знам, какво смята Русия за Черно море, но тя е държава с излаз на Черно море и държавна граница там. За сметка на това, САЩ скорто ще гласуват в сената предложението да обявят Черно море за море от особен геополитически интерес за САЩ, море на десетки хил км от територията на САЩ, ще го обявят за свой интерес. Все едно Русия да обяви Мексиканския залив за от особен интерес за тях и едва ли не право да раздават правосъдие там, според своите желания и интереси. Всички други коментари и интерпретации са излишни.

    Коментиран от #43

  • 42 Дернев

    4 1 Отговор
    Всичко това налага много бързо да станат 2 неща. Първото е Украйна да стане част от РФ. Второто е БГ и Гърция да изградят високо скоростна двойна, за първо време, ЖП връзка до Карнобат. За това НАТО не ни трябва. Европейският интерес е достатъчен за стабилостта и сигурността в ЧМ.
  • 43 Ххх

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Минувач":

    Реалността е,че всички държави с излаз към Черно море са членки или кандидат членки на НАТО,освен Русия.САЩ са тук по покана и съгласие на тези държави и е съвсем естествено при положение,че Русия е терористична държава,която е най-голямата заплаха за мира в региона.В Мексиканския залив държавите не се застрашават,не се анексират и не се нападат с цел грабеж на територии както прави Русия,така,ще примера ти е изключително неадекватен.Русия нито ще бъде приета в мексиканския залив,нито пък може да закара кораб до там.То направо звучи комично.

    Коментиран от #45

  • 44 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Баба Гошка":

    Бабе изкуфяло, що та не тъъътртъ белким се освестиш!
  • 45 Минувач

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ххх":

    Неюо много, ама много се бъркаш! Първо стои въпросът, доколко тези страни членки на НАТО са самостоятелни обекти или са с колонизирани правителства и управление и без своя суверинитет в целия смисъл на понятието. Так че, леко се оказва, че САЩ могат да поискат да бъдат поканени. Но има и второ - едно е да те поканят, тогава ще отидеш, ще помагаш на тоз или онзи, каквото там иска, но ще му помагаш, защото е ОТ НЕГОВ ИНТЕРЕС, НЕГОВА ЗОНА НА ИНТЕРЕС. И ти като приятел, ще му помагаш за интересите. А как ти звучи това, САЩ да го обявят за СВОЯ ЗОНА НА ИНТЕРЕС. Няма логика да имаш интереси на десетки хил км от границите си, освен ако не си експанзивен, ангресивен и подчиняващ. Надявам се ме разбира - едно е да го обявят за зона от особен интерес на партньорските държави, друго е да го обявят за свой интерес. Защото партньорките държави сега може да са партньорски, утре да не са, но САЩ заявяват, че няма партньорски интерес, а има техен, явно насочен срещу Русия.
  • 46 Водолей

    1 0 Отговор
    Не се заяждай с Българите да не теглътне месечината.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: