Last news in Fakti

14 Август, 2023 11:05 4 243 3

Вулканът Етна изригна внезапно

  • италия-
  • етна-
  • вулкан-
  • лава

Тази сутрин полетите от и до летище Катания в Южна Италия бяха отменени

 Вулканът Етна изригна внезапно - 1
Източник: Shutterstock

Вулканът Етна в Италия избухна, съобщава The Watchers. Забелязано е увеличение на сеизмичната активност, а самият вулкан започна да блика лава. Тази сутрин полетите от и до летище Катания в Южна Италия бяха отменени от управляващата компания на летището.

Според изданието, изригването е започнало вечерта на 13 август в югоизточния кратер на Етна. Активността бързо се е задълбочила, вулканът изхвърлял фонтани от лава, а местните жители забелязали поток от лава, стичащ по южния склон на един от кратерите.

Поради засилената активност, обсерваторията на Етна повиши своя авиационен код от жълто на оранжево, а след това на червено.

Според изданието, активността на вулкана Етна тази сутрин леко е намаляла. Етна е един от най-активните вулкани в света и се намира на остров Сицилия. Той има дълга история, датираща от 1500 г. пр.н.е., което го прави един от най-добре документираните вулкани в света, цитира "Фокус".

Въпреки че последното голямо изригване на Етна бе през 1922 г., през май тази година вулканът изведнъж се активизира и изхвърли гигантски стълб от пепел в небето, който покри Сицилия. Този инцидент предизвика преустановяване на полетите в района поради голямото количество пепел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навсякъде

    6 0 Отговор
    ужасяващи новини !
  • 2 Коментар

    6 0 Отговор
    Очакваше се след земетресението вчера.
  • 3 Местния Козар

    8 0 Отговор
    С нетърпение чакам да изригне Йелоустоун, че да се успокои света.....
Новини по държави: