Last news in Fakti

20 Август, 2023 05:30 1 293 4

В Мексико очакват катастрофални наводнения заради урагана "Хилари" ВИДЕО

  • мексико-
  • ураган-
  • хилари-
  • наводнения

Той се насочва към полуостров Баха Калифорния

В Мексико очакват катастрофални наводнения заради урагана "Хилари" ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Ураганът "Хилари" загуби част от силата си и беше понижен до втора категория, докато се насочва към мексиканския полуостров Баха Калифорния, но остава опасен и вероятно ще причини "катастрофални" наводнения в региона. Очаква се той да е отслабнал до равнището на тропическа буря, когато преминава през югозападната част на САЩ, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Метеоролозите предупредиха, че въпреки отслабването на урагана, скоростта му е нараснала през вчерашния ден и призоваха хората да приключат с подготовката си до залез слънце. Един от експертите подчерта, че днес вече ще бъде твърде късно.

Синоптиците посочиха, че се очаква "Хилари" да влезе в историята като първата тропическа буря, засегнала Южна Калифорния от 84 години насам. Смята се, че тя ще причини внезапни наводнения, кални свлачища, отделни торнада, силни ветрове и масово прекъсване на електрозахранването.

Ураганът е последното голямо климатично бедствие, засягащо САЩ, Канада и Мексико. Хавайският остров Мауи все още се възстановява от пожара от миналата седмица, който уби над 100 души и изпепели историческия град Лахайна, превръщайки го в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. Канадските пожарникари продължиха вчера да се борят с пламъците по време на най-тежкия пожароопасен сезон в страната.

Вчера "Хилари" донесе обилни валежи и наводнения в Мексико и югозападната част на САЩ, преди да премине границата между двете страни. Очаква се в Южна Калифорния и южната част на Невада да паднат до 254 милиметра дъжд, което се равнява на годишното количество дъждове, очаквани в някои райони.

Отслабването на бурята "не намалява заплахата, особено заплахата от наводнения", подчерта Джейми Роум, началник на американския Национален център за ураганите. "Не позволявайте тенденцията към отслабване и спад на интензивността да ви накарат да намалите бдителността си", добави той.

Метеоролозите предупреждават също, че условията за сърфиране ще бъдат "животозастрашаващи".

В мексиканския граничен град Тихуана вчера бяха затворени всички плажове и бяха създадени евакуационни центрове в спортни комплекси и правителствени сгради.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зеленко

    3 0 Отговор
    Събирайте капачки за бедните жители на Калифорния.
  • 3 страшничко

    1 0 Отговор
    Такава е на природата мощта, че възвисява някои неща......
  • 4 Значи

    1 0 Отговор
    Защо ураганът в Мексико се нарича "Хилъри"...?!
Новини по държави: