Last news in Fakti

27 Август, 2023 06:58 1 892 20

Хунтата в Нигер очаква нападение отвън, постави армията в бойна готовност

  • нигер-
  • хунта-
  • армия

Командирите са приканени да бъдат подготвени, за да не допуснат да бъдат изненадани при неочаквана атака

Хунтата в Нигер очаква нападение отвън, постави армията в бойна готовност - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият началник на генералния щаб на нигерската армия постави въоръжените сили в повишена бойна готовност в очакване на възможно нападение, предаде ДПА.

Съобщението, което беше излъчено по радиото, беше отправено към всички командири на войскови подразделения и силите за сигурност. Те са приканени да бъдат подготвени, за да не допуснат да бъдат изненадани при неочаквана атака.

Новината идва седмица след като Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) заяви, че ще обмисли възможността за употреба на сила, ако в Нигер не бъде възстановен конституционният ред.

В съобщение, разпространено днес, председателят на Комисията на ЕКОВАС Омар Алийо Туре определи твърденията, че организацията е обявила война на Нигер като "погрешна интерпретация".

Той каза, че ЕКОВАС само са "задействали пълномащабно прилагане на санкции, което включва и употребата на легитимна сила за възстановяване на конституционния ред".

"За да разсея всякакви съмнения, искам недвусмислено да заявя, че от страна на ЕКОВАС нито е обявявана война на нигерския народ, нито разполагането на регионални сили представлява "инвазия", посочи Туре.

Той повтори, че употребата на сила е крайна мярка и че организацията се стреми към дипломатическо уреждане на политическата криза.

ЕКОВАС призовава за възстановяване на конституцията и за връщане на власт на сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест от преврата на 26 юли.

Нигер, страна от региона на Сахел, която има 26-милионно население и е една от най-бедните в света, беше един от последните демократични партньори на САЩ и Европа в така наречения пояс на превратите, който я обгражда.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРУУМ

    2 13 Отговор
    Да звъннат на Пригожин.
  • 2 Източна ромелия

    75 7 Отговор
    Защо наричате "хунта" новата власт в Нигер, след като тя е подкрепяна от целия нигерски народ

    Коментиран от #4, #8

  • 3 С един аршин

    54 5 Отговор
    "нито е обявявана война на нигерския народ, нито разполагането на регионални сили представлява "инвазия"" Ами тогава в украйна не е ли същото? Руснаците искаха да върнат демократично избрания президент, след като хунтата в Киев взе властта. И когато хунтата отказа, руснаците просто разположиха сили там, това също не би трябвало да е инвазия по демократичната логика
  • 4 Ъхъ

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Източна ромелия":

    Хунтата в Украйна дочака нападението, сега чака да я унищожат!
  • 5 Дим

    53 1 Отговор
    Хунта, хунта, хунтата... Защо да са хунта? Просто се борят за свободата си против френските натрапници. Спрете платените манипулации!!!
  • 6 натомир

    3 3 Отговор
    Пратете веднага ядрено оръжие !
  • 7 Механик

    57 1 Отговор
    Превратаджиите в Нигер наричаме ХУНТА, а превратаджиите в Киев наричаме ПАТРИОТИ.

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Калпазанин

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "Източна ромелия":

    Те наричат диктатори и лидери като Си Путин Чавес Ердоган Орбан Венецуела Иран държави които искат да не са роби а независими и подкрепени от народите са така, по "демократичному" западната преса ги нарича така,
  • 9 Дойчовци.защо Нигер

    22 1 Отговор
    Украйна къде ми е.До къде стигна контранаступа.перемогата де.Дежурният т р о л да ни обяснява колко украински селца са освободени от руския агресор

    Коментиран от #12

  • 10 Рошко

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    А за мен са са си алчни подлоги, да споменем пак че евреин им е президент. А за евреина няма чест родина патриотизъм има само само алчност лицемерие наглост безскруполност с една дума за него всичко е в името на парите, съжалявам само за укрите които се оставиха да бъдат подведени с огледалца и лъскави играчки, по голе и будали излязоха и от нас

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Механик

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Той тоя, дори не е и евреин. Поеврейчен хазарин е.
    Колкото огледалцата и мънистата, то и ние се купихме за тия шаренийки.
    п.п.
    А, да. Има и банани вече. Малко скъпи, ама има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истина

    17 1 Отговор
    Защото искат да се защитят от демократичните ценности и да спрат да бъдат ограбвани от Запада. Затова са хунта.
  • 14 Мнение

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    През 70-те години са се чудили дали да дадат на евреите Израел или Украйна.Накрая са им дали Израел.Зелето праща укрите в месомелачки все едно нарочно,за да разчистват територията.След войната ще има място там.На мен си ми е странно защо не скочиха да защитават паметниците,които са против нацизма.Защо не скочиха срещу всички онези,които отричат Холокоста и искат да бутат паметниците?
    Не вярвам всички евреи да са алчни.Във всички народи си има откачени и не може по няколко да се слагат всички под общ знаменател.
    В Нигер просто искат да са свободни и да си купят хубави обувки.Оставете бедните роби на мира.
  • 15 Селянин

    19 0 Отговор
    Хунтата в САЩ арестува бившия президент Доналд Тръмп, който констатира измами и фалшификации при изборите.
  • 16 гост

    13 0 Отговор
    В. И. Ленин 1917 г. : "Всеки народ има право на самоуправление, включително до отделяне в собствена държава. Веднага се възползват Финландия, Полша, Украйна, Грузия, Армения и др.
    Джо Байдън 2023 г. Всеки народ, макар и в т.н. "независима държава" е ДЛЪЖЕН да се подчинява на интересите на САЩ в противен случай им се НАЛАГА "демокрация" !
  • 17 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Психо десните си били поръчали знаменца на Нигер да си ги слагат до тези на Украйна . Фъндъкова и Трайчо Трайков търсели къде в София има паметник на французи да го опаковат ,че бил опасен от падащи елементи . На Столична община Фъндича поръчал още един пилон за знаме ,за да тури знамето на Нигер. Виц бе драги читатели , виц ! Тези не могат да са чак пък толкова състрадателни.
  • 18 Френска му работа

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Защото уранът е евроатлантическа ценност!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 иван

    2 0 Отговор
    русия юе им даде безплатни оръжия. Ще гледаме поредния сеир, вземете си пуканки.