Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 13:58 2 176 0

Израел единствен заподозрян за смъртта на Ясер Арафат

  • ясер арафат-
  • полоний 210-
  • убийство-
  • израел

Палестинските власти са сигурни, че бившият им лидер е бил убит от израелците

Израел единствен заподозрян за смъртта на Ясер Арафат - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Палестинските власти са сигурни, че Израел е "единственият заподозрян" за смъртта на бившия лидер Ясер Арафат, след като докладът на швейцарският институи по радиофизика в Лозана заяви, че останките му съдържат високи нива на радиоактивен полоний, пише Би Би Си.

Ръководителят на палестинска комисия, създадена да разследва смъртта на Арафат през 2004 я нарече "убийство". Той бе категоричен, че разследванията ще продължат.

"Ние казваме, че Израел е основният и единствен заподозрян в случая с убийството на Ясер Арафат, и ние ще продължим с провеждането на  задълбочено разследване, за да разберем и да потвърди всички детайли и всички аспекти на случая", заяви шефът на комисията Тауфик Терауи по време на пресконференция в Рамала.

Израел от своя страна неколкократно отрече да е замесен в смъртта на Арафат.

Вдовицата на бившият палестински лидер, Суха, също е на мнение, че съпругът й е бил убит, защото докладът дава ясни доказателства за това.

Въпреки това, тя не може директно да обвини никого, тъй като бившият лидер на "Фатах" е имал много врагове по света.

Арафат почина на 11 ноември 2004 година във френска военна болница близо до Париж, три седмици след като бе докаран от бункера му на Западния бряг, където прекарва последните две години под израелска обсада.

Не е ясно как палестинските следователи смятат, че отровата е давана на Арафат, който винаги е бил заобиколен от охрана и тесен кръг от съратници. По време на пресконференцията Терауи заяви, че информацията как е бил отровен основателя на „Фатах“ е засекретена и няма да бъде публично оповестена на този етап.

В доклада на швейцарските учени, се споменава, че останките на Арафат  съдържат 18 пъти повече от нормалните нива полоний-210, които могат да се съдържат в човешкия организъм. Те обаче не можаха да потвърдят дали полоният е причината за смъртта му.

Полоний 210
  • Силно радиоактивно вещество
  • Намира се в природата в ниски дози както и в храните и в човешкото тяло
  • Може да бъде произведен от бомбардирането на някои изотопи с неутрони
  • Използва се за промишлени цели, като например в анти-статичните устройства
  • Може да бъде фатално, ако бъде погълнат в големи дози
  • Външно облъчване с елемента не е опасно
  • Присъства в тютюна

Неговите останки бяха ексхумирани миналата година след като бяха направени редица тестове на личните му вещи. Около 60 проби бяха взети от тленните останки на бившият палестински лидер и разделени между руски, швейцарски и френски учени.

Някои палестински служители вече призоваха за ново международно разследване на смъртта на Арафат.

Ясер Арафат поведе Организацията за освобождение на Палестина когато бе на 35 годишна възраст и стана първият президент на Палестинската автономия през 1996 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА