27 Август, 2023 19:46 3 252 31

Част от ранените при експлозията в Румъния са в болници в Белгия, Австрия и Германия

  • румъния-
  • взрив-
  • загинали-
  • ранени

Очевидец на трагедията в Румъния, при която експлозии на бензиностанция убиха двама и раниха почти 60 души, говори пред bTV. Специалният ни екип предава от мястото на инцидента в румънския град Креведия.

„Мисля, че знам как е започнал пожарът. Момчетата, служителите направиха почистване на газовите резервоари, парата се вдигна във въздуха, голям облак, който избухна и изхвърли всичко на 150 метра. Част от отломките отидоха в другите къщи, други в полето“, разказва Константин Гаврилеску, очевидец.

Жената на Константин е сред пострадалите при взривовете. Тя се намира в болница с изгаряния.

Инцидентът взима две жертви и ранява десетки. По информации от румънския департамент за извънредни ситуации до този момент пострадалите са 59 души. Част от тях вече са в болници в чужбина – двама са Брюксел, а петима в Австрия и Германия.

Двете експлозиите се случват след избухването на пожар в газостанция за пропан-бутан и метан. Охранителни камери запечатват втория взрив късно снощи. Огънят и ударната вълна поразяват десетки пожарникари, доброволци спасители и много цивилни. Пожарът обхваща резервоари с гориво и няколко къщи, припомня bTV.

„Предприети са всички действия, за да потушим и последните огнища, които пламнаха в 7 близки постройки“, казва Ису Дамбовица от службата за извънредни ситуации

Всички в радиус от 700 метра са изведени на безопасно разстояние, а трафикът е блокиран. Евакуирани са около 3000 души. Часове наред гасенето продължава при риск от трета експлозия.

„Министерство на вътрешните работи установи две специални телефонни линии за близките, търсещи информация за пострадалите. Молим хората да отидат и да дарят кръв“, призовава Раед Арафат, директор на службата за извънредни ситуации.

Загиналите са били семейство. Жената е починала от изгарянията които е получила, а мъжът получава сърдечен удар.

„Пострадалите в по-тежко състояние са настанени тук. Активирахме европейския механизъм за гражданска защита. Прехвърляме четирима от пациентите в болници в Италия и Белгия“, заявява румънският премиер Марчел Чолаку.

Прокуратурата обеща да повдигне най-тежките обвинения на всички лица, за които се установи че имат вина за трагедията. Според властите газостанцията не е трябвало да оперира, тъй като е била без лиценз. Местните обаче разказват, че в района постоянно са минавали цистерни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    23 11 Отговор
    Във Влашко няма ли болница?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 кукуш

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Разбира се, че има,но нали не си мислиш, че всички болници в една страна са за тежки изгаряния.....или си мислиш

    Коментиран от #26

  • 3 Възмущение

    20 11 Отговор
    От пострадалите 2 са в Белгия, 5-ма в Австрия и Германия! А 17 са в най- “ богатата” държава от ЕС, тоест и нас!
    Не си спомням мамалихарите да са плащали обезщетения за обгазяванията у нас!

    Коментиран от #10

  • 4 🏥🏥🏥

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    А в Расия има ли ?

    Коментиран от #11, #14

  • 5 а бе

    14 4 Отговор
    Явно укрите са го закинали с контрата, та от сабахлем ни занимават с тая газостанция😅
  • 6 ......

    0 2 Отговор
    .....
  • 7 Селянин

    11 10 Отговор
    Румънците са мега зле. Нямат болници

    Коментиран от #9

  • 8 Бах

    18 6 Отговор
    Тези дето са в европейски държави ще оцелеят . Тези пратени в българските болници ще умрат още на входа докато се разберат за парите .

    Коментиран от #25

  • 9 Гошо

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Виж сега Румъния нито е още в Шенген нито в еврозоната .Румъния е прохождаща демокрация Такова нещо в старите, истинските демокрации като САЩ ,Западна Европа Япония, Австралия ,споделящи напълно евроатлантическите ценности ,директивите на Истамбулската коференция ,там където водят епична борба за правата на ЛГБТ и глобалното затопляне ,там където зелената енергия извира от контакта Там такова нещо не се случва и не може да се случи ,освен ако Путин не прати Баширов и Петров

    Коментиран от #19

  • 10 разбира се

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Възмущение":

    Аз си спомням как съветския съюз плати обезщетения на българите за Чернобил 😆

    Коментиран от #12

  • 11 Дело Хайдутин

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "🏥🏥🏥":

    Там и ранените ги пращат на фронта
  • 12 А за Фукошима

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "разбира се":

    Спомняш ли си?
  • 13 защо не избират България

    7 1 Отговор
    Нима нашето здравеопазване е на по-ниско ниво ?
    Те не знаят, че имаме уникални лекари - знаещи, можещи, но обикновеният човек няма достъп до тях. Те са запазена марка за богатите, за мигрантите, за чужденците. Така, че нашите лекари ще направят всичко по силите си, за да помогнат на пострадалите румънци. Дано оздравеят бързо, където и да са.
  • 14 Мразим

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "🏥🏥🏥":

    Простите !
  • 15 Студопор

    11 4 Отговор
    Добре бе, в Румъния няма ли болници??? Стана една експлозия, тия си разхвърляха поданиците по целия свят...
    Половин Турция се срина, никой не пратиха. Австралия изгоря - никой. Хаваи изгоря - никой.
    На румънците какво толкова специално лечение и трябва??

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Тони

    15 5 Отговор
    Това ако се случи на България никой от Европа няма да си мръдне пръста за нас да ни лекува . Защо ли ? Ми защото запада иска България да я няма .33 години геноцид от нашите западни господари.

    Коментиран от #21

  • 17 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Студопор":

    Е .до сега евросилодарност демонстрираха само в антихуманен аспект: и пращат оръжие за да рушат Украина и да убиват руснаци. Сега нещо по хуманно.
  • 18 Ил дъо Франс

    9 13 Отговор

    До коментар #15 от "Студопор":

    Понеже си далеч от медицинската сфера,има някои специфични неща които болниците не могат да осигурят и времето за реакция е важно за да се предоврати проблем с пациента,има такива в критично състояние които всяка секунда е важна....а и румънската СМУРД е една от най добрите в света,виж ги само колко са добре екипирани,дори американци и израелтяни ходат при тях за обмяна на опит.Ама какво да се разправям с фен на Възаpaждане който не е излизал по-далече от Калотина......

    Коментиран от #20, #29

  • 19 Ха-ха

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Гоше, Фукушима в Япония ли беше.

    Коментиран от #24

  • 20 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ил дъо Франс":

    Защо болниците не могат да осигурят условия за 20 човека? Дори условия нещо относително, в зависимост от критериите и стандартите. Когато не можеш да поемеш грижите за 17 човека това не са добри условия, по нормалните критерии.

    Коментиран от #22

  • 21 Ил дъо Франс

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тони":

    Не си прав браточка,нашите директори на болници и МЗ не са подписвали нито една спогодба с европейски болници,защото оттам знаят че нашите няма да платят и стотинка по пътека към европейски болници при евентуален инцидент подобен на този в Румъния,същото беше и с застраховките Зелена карта и заради това щяха да ни спрат да влезем в еврозоната заради алчния ганчо който не иска да плаща застрахователни събития в други държави.....Така че вината я търси у алчните доктори,не в Европа.....
  • 22 Ил дъо Франс

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Нали се сещаш че при хора с 90% изгарания при 20 човека в критично състояние няма да стигнат 4 хирурзи назначени в поликлиника едновременно да ги обслужат,да не говорим за операционен екип и зали.....

    Коментиран от #23

  • 23 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ил дъо Франс":

    В 1 клиника? Защо да са в 1 клиника само. Те са 20 милиона души. Нямат специализирани клиники ли. Наистина не разбирам.

    Коментиран от #28

  • 24 Гошо

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ха-ха":

    Да ,но там нищо особено не станало Японците дори пречистиха водата без да има нужда ,е така за хатъра на зелените и ООН Сега я пускат в океана и като виждаш никой не протестира защото просто няма за какво
  • 25 Румяна

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бах":

    И ще ги пишат, че са загубили битката с ковида, със съпътстващо изгаряне.
  • 26 Aлфа Bълкът

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "кукуш":

    20 000 000 население са, как пък да не могат да настанят 60 човека за лечение?
  • 27 МамалигАрите

    8 1 Отговор
    са нагли и негодни психопати. Спомнете си какви некадърни шофьори, които карат бързо, като луди. Въобще не се учудвям, че са си причинили тази дивотия.
  • 28 Ил дъо Франс

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Ох,остави.Сега ще ти го обясня по-ясно. 20 човека с изгаряне ги думка пожар,с 90% изгаряния в града има една поликлиника с 4 хирурзи,пращат най-тежките случаи 3 пациента.Другите ги пренасочват в други клиники поне в 6-7 поликлиники с по 3-4 дежурни хирурзи в който има готов 1 операционен екип веднага да започне при пристигането(опрационните блокове са 2,но работи 1 защото другия го подготвят за следващия и започва разместване на планови операции назначени за пациенти по-рано и става каша).И това е извън столицата и нещата стават по-сложни.
  • 29 Студопор

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ил дъо Франс":

    Ми няма ли да е по-бързо да ги за карат до Букурещ, вместо в България бе, мозък?

    Коментиран от #30

  • 30 Ил дъо Франс

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Студопор":

    Безмозъчо,ако има увреждания на гръбначния стълб при които движенията които може да са фатални и не му остава живот,се праща при най-близкото лечебно заведение
  • 31 Смех

    0 0 Отговор
    Що не искат в Булгаристаня
Новини по държави: