Last news in Fakti

29 Август, 2023 13:43 1 187 5

Хиляди протестиращи в Колумбия срещу 50-процентно поскъпване на бензина

  • колумбия-
  • протести-
  • бензин-
  • поскъпване

Мащабни шествия с автомобили и мотоциклети бяха организирани в големите градове

Хиляди протестиращи в Колумбия срещу 50-процентно поскъпване на бензина - 1
Източник: БГНЕС

Протестиращи в Колумбия изразиха недоволството си от рязкото увеличение на цените на горивата, организирайки мащабни шествия с автомобили и мотоциклети в големите градове. Гражданите считат, че ежемесечното нарастване на цените за бензина, наложено от първото лявоцентристко правителство в историята на страната, може да причини затруднения за малките фирми и да доведе до поскъпване на хранителните стоки.

Протестите идват в контекста на горещи разисквания относно субсидиите за горивата. Властите на президента Густаво Петро твърдят, че такива субсидии на цената на бензина струват около 11 милиарда долара годишно. Затова, според тях, дотациите трябва да бъдат отстранени, за да се покрият дълговете на националната петролна компания "Екопетрол" и да се осигурят средства за социални програми.

Протестите се състоят в контекста на все по-растящото недоволство от икономическото управление на Петро, който влезе във функция преди година с обещание за борба с бедността и установяване на мир след многогодишни въоръжени конфликти. Насилието продължава да е проблем, а икономическият растеж е забавен - прогнозата на Международния валутен фонд за тази година е само 1%.

Протестиращите смятат, че властите трябва да предприемат по-енергични мерки за ограничаване на ефектите от скокообразното увеличение на цените на горивата, като например намаляване на данъците. Голяма част от населението, особено малките бизнеси, все още се борят с последиците от пандемията, което прави поскъпването на горивата още по-тежко, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Щом мвф е с прогноза и там ще стане като в Аржентина, ама нема страшно те наркосите и Венецуела ше я спасят
  • 2 провинциалист

    3 1 Отговор
    Щом ни плашат с 50%, значи при нас няма да надвиши да кажем 4,50 лв за литър.
  • 3 Шопо

    7 1 Отговор
    Цената на бензина в колумбия е 0,8 евро.
    Колко търпеливи са стадото Българи че да плащат 3лв за литър и да мълчат?
  • 4 тома

    4 0 Отговор
    Най хубаво е казал англичанина че няма по прост народ от българския
  • 5 Започва се

    1 0 Отговор
    Там хиляди на протести,а тук сме доволни от властимащите и си търпим!