Last news in Fakti

29 Август, 2023 14:23 1 009 5

Замърсяването на въздуха вреди най-много на хората в Азия и Африка

  • замърсяване-
  • въздух-
  • африка-
  • азия

Около три четвърти от неблагоприятните здравни последици от замърсяването на въздуха се концентрират в шест държави

Замърсяването на въздуха вреди най-много на хората в Азия и Африка - 1
Източник: Shutterstock

Според годишния индекс на качеството на въздуха (AQLI) от Института за енергийна политика на Чикагския университет, около три четвърти от неблагоприятните здравни последици от замърсяването на въздуха се концентрират в шест държави: Бангладеш, Индия, Пакистан, Китай, Нигерия и Индонезия, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че Китай е постигнал значителен напредък в борбата срещу замърсяването на въздуха, проблемът остава най-големият външен риск за здравето по света. Най-тежките неблагоприятни последици се наблюдават в страни в Азия и Африка, цитира news.bg.

Ако нивата на вредните фини прахови частици (PM2.5) във въздуха бъдат намалени до препоръчаните стойности на Световната здравна организация (СЗО), това може да удължи средната продължителност на живота по света с 2-3 години.

Въпреки някои подобрения, глобалното ниво на замърсяване на въздуха се е намалило леко през последното десетилетие, но основната част от този напредък произлиза от усилията на Китай. Докладът разкрива, че Китай постига общ спад на вредните фини прахови частици с повече от 40% от 2013 г. насам.

Криста Хазенкопф, директор на AQLI, отбелязва, че въпреки успехите на Китай, други региони по света продължават да се движат в неправилната посока. В Южна Азия количество на фините прахови частици се увеличава с около 10% от 2013 г., което намалява средната продължителност на живота с около пет години. Растящото потребление на енергия в Централна и Западна Африка също води до увеличаване на замърсяването с фини прахови частици, което представлява заплаха за здравето, сравнима с тази от ХИВ/СПИН и малария.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рокстеди

    4 0 Отговор
    Еми да позабавят малко размножаването.В едноатласче от преди 30 тина години Нигерия е около 80 милиона души.Сега са над 220 милиона и реват,че нямало за всички.
  • 2 хммм

    6 0 Отговор
    Eми те произвеждат – те замърсяват... напълно логично!
  • 3 Кую

    3 1 Отговор
    И смрадливите кравари.
  • 4 и във Варна

    0 0 Отговор
    също тоже
    да не пускам снимки на варненските улици и булеварди
  • 5 Пловдивчанин

    4 0 Отговор
    Те цапат! Не ние а те! В нашата страна е пустош! Няма хора! Няма физически замърсяване не съществува! Над 95% от замърсяването на океаните идва от 3 държави съседки! Ние с какво цапаме световния океан? О да с ексрменти от хотелите..но не и с нефт и боклук нали!?