Last news in Fakti

1 Септември, 2023 15:31 2 514 36

Русия ще блокира заключителната декларация на Г-20, ако позицията ѝ бъде игнориранa

  • русия-
  • г-20-
  • декларация-
  • лавров-
  • путин

Заяви руският външен министър

Русия ще блокира заключителната декларация на Г-20, ако позицията ѝ бъде игнориранa - 1
Източник: БГНЕС

Русия ще блокира заключителната декларация на срещата на лидерите на страните от Г-20 този месец, ако позицията ѝ по отношение на Украйна и на други кризи бъде игнорирана, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Именно Лавров, който е външен министър от 2004 г., ще бъде представителят на Русия на срещата на Г-20, която ще се състои на 9 и 10 септември в Делхи.

За руския президент Владимир Путин няма данни да е пътувал в чужбина, откакто Международният наказателен съд издаде през март заповед той да бъде арестуван за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предаде БТА.

"Няма да има обща декларация на всички членове, ако позицията ни не бъде отразена", каза Лавров пред студенти в престижния Московски държавен институт по международни отношения.

Кремъл представя войната в Украйна като екзистенциален сблъсък със Запада, който според Путин иска Русия да се разпадне, за да може да установи контрол върху огромните ѝ природни ресурси. Западът отхвърля тези твърдения, отбелязва Ройтерс.

Сергей Лавров обвини Запада в това, че иска да подкопае международните институции, като прокарва в тях собствения си дневен ред, и намекна, че ако не бъде постигнат консенсус на срещата на Г-20, председателството на групата би могло да издаде комюнике, което няма обвързващ характер.

"Друг вариант е да бъде приет документ, който да се фокусира върху специфични решения в сферата на компетенциите на Г-20, като по останалите въпроси всеки индивидуално да изложи позицията си", каза руският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Местим

    17 7 Отговор
    Местим
  • 2 АБВ

    23 23 Отговор
    А рашистите защо са там
  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    15 8 Отговор
    Беларус ще настоява за бърза военна модернизация и ракетна програма в отговор на разширяването на американското присъствие в Полша

    В отговор на плановете на САЩ за изграждане на голяма военна база в Полша, съседна Беларус смята, че това развитие е основна заплаха за нейната сигурност. Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че засилването на активността на НАТО на източния фланг вероятно ще изисква програма за военна модернизация - подчертавайки, че такава програма ще изисква включването на усъвършенствани ракетни способности. "Ако НАТО продължи да ни сплашва по начини като разполагането на базата Форт Тръмп в Полша или други ходове, ще ни трябват по-ефективни оръжия, преди всичко ракети."В момента страната разполага с модерни балистични ракети "ОТР-21 Точка", въпреки че изявлението на президента показва потенциалното придобиване на най - модерните руски боеприпаси "Искандер" или боеприпаси с по-голям обсег-по-специално след разпадането на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, регулиращ разполагането на балистични ракети в Европа. Искандер се възприема като особено смъртоносно лечение поради способността му да избягва най-новата противовъздушна отбрана на НАТО. Придобиването на нови крилати ракети като оникс П-800 или системи за въздушно изстрелване като Х-38, които могат да представляват голяма заплаха за активите на НАТО в Европа, също остават значителни възможности.
  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    11 8 Отговор
    Беларус в момента е водещ клиент на руско оръжие в Европа и участва в мащабни военни маневри с по-големия си съюзник. Заедно със Сърбия тя остава единственият голям европейски военен партньор на Москва - тя разполага с най-модерната руска военна техника, включително танкове Т-72, ракетни системи С-400 и много скоро изтребители за въздушно превъзходство Су-30. Президентът Лукашенко коментира ситуацията със сигурността в страната, като заяви, че не вижда нужда от руска военна база, тъй като Москва отдавна се стреми към военновъздушна база в страната. "Въпросът за руската база на белоруска територия се обсъжда много често. Ние сме във военно - политически съюз с Русия, няма да има разлика дали тук ще бъде създадена военна база. Ние не сме домакини на тази база само защото искаме да покажем, че сме суверенни и независими, не сме домакини, защото нямаме нужда от нея – ние сами ще изпълним задълженията си, в съответствие с нашите идеи и военен и отбранителен план с Русия."Беларуските войски са в състояние ефективно да се противопоставят на всяка агресия, на всеки конфликт на беларуска територия, ако е необходимо."
    Потенциалът за разполагане на руски бойни самолети в Беларус на голяма авиобаза дава на Минск известно влияние върху силите на НАТО, поради което президентът направи тънка връзка между въпроса за руска база и разполагането на САЩ до границите на Беларус. Остава да се види как ще реагира Беларус, но по-тясното военно сътрудничество с Русия и придобиван

    Коментиран от #23

  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    10 8 Отговор
    Остава да се види как ще реагира Беларус, но по-тясното военно сътрудничество с Русия и придобиването на нови асиметрични активи, включително балистични и крилати ракети, остава вероятно.

    Коментиран от #10, #14, #34

  • 6 академик кадиров

    13 9 Отговор
    Доллар уже на грани краха, это ничем не обеспеченные бумажки!Доллар очень нестабильный, за десять лет с 30 рублей до 100 рублей упал, кому это грязная зеленая бумажка нужна-то? Вот рубль как стоил при царях - 100 копеек, так и стоит!
  • 7 само питам

    20 14 Отговор
    а кога ние българите ще доживеем да имаме подобни политици? нашите са само продажници и яко надупени към запада

    Коментиран от #27

  • 8 Роки

    27 22 Отговор
    Вижте му неадекватната физиономия на тоя тъпунгер. Да нападнеш вероломно Украйна! ПОЗОРИЩЕ!

    Коментиран от #21

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 19 Отговор
    за голяма жалост , българия никога не е имала политици от ранга на лавров, иначе сме смного силни от диваните но на дела сме жалки

    Коментиран от #15

  • 10 Велика загадка

    14 12 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ми как да реагира ще ядат ракети
    От картофен борш ще минат на чайче
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    7 10 Отговор
    Дружина Полска от другата страна на границата с Беларус е разположила три
    топ с възможности на атакуващи елементи, Дивизии с обща численост 18 000 души?!
    Това не са некфи неокомплетовани Дивизии съставени от довчерашни метачи на улиците като в Украйна?!!

    Коментиран от #32

  • 12 мдаа..

    11 12 Отговор
    Запада иска да установи контрол над природните ресурси на Раша,които са собственост на олегарси с огромни яхти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Те само нарисувани останаха.

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Нефелни вати...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесарабски българин

    14 12 Отговор
    Нали ако държава си позволи да арестува Путин, същата тази държава ще престане да съществува в рамките на поставеното условие за освобождаване на Президента, арестуват по заповед на КОРУМПИРАН сатанински съд.
    Никой от управляващите на Запад държави не е в час, и никой си няма престава от политика, управление и отговорност, защото са марионетки създадени в лабораториите на Сорос с съзнанието, че са безсмъртни и война на тяхна територия няма да има, и войните ще бъдат винаги далеч от тези човекомразци!
    Ще имя такава война, че една трета от населението ще загине, а сега на Земята са над 8 000 000 000, като се махнат две трети... ще е ужас на живо.

    Коментиран от #26, #29

  • 17 бай икономисто

    12 11 Отговор
    Тая година Г20 - до три години само Брикс . Г20 ще е без значение.
  • 18 баба врачка

    12 14 Отговор
    Окраинците изтеглиха най късата клечка . По къса няма на къде . Бяха измислена нация и ще си заминат като такава .
  • 19 истината

    11 4 Отговор
    Освен Путин , Си Цзинпин също отказва да присъства . Това обезсмисля съществуването на самия форум .
  • 20 производител на пампери

    10 9 Отговор
    А краварите ще пратят ли старата мумия там ?
  • 21 А не е ли

    11 13 Отговор

    До коментар #8 от "Роки":

    Позорище да избиваш собствените си граждани макар руски призход, цели осем години.
  • 22 Човек

    9 14 Отговор
    Русия вече изпадна от Г-10 и бавно, но сигурно върви към изпадане от Г-20. Приближаващият край на изкопаемите горива ще бъде и краят на руската империя. Налудуваха се няколко века. Стига толкова. Време е да се плаща сметката.

    Коментиран от #36

  • 23 фашистки рашастан в изолация

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Абсолютен цирк и смях."Разполага с най-модерните руски оръжия и изтребители за въздушно превъзходство СУ-30" С тези изтребители и модерни руски оръжия по хубаво да си седят по бункерите,че покажат ли се веднага ще станат на трески.А иначе,че Беларус е абсолютен пудел на русия няма никакъв спор.Толкова объркана държава и толкова да е на грешната страна,просто си заслужава черната съдба която носи.

    Коментиран от #30

  • 24 въпросче

    9 11 Отговор
    Русия какво прави при големите 20 ?
  • 25 руските

    9 9 Отговор
    джуджета нямат място в Г-20. Просто трябва да ги изгонят ако мислят това да е цивилизована организация.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Я бегай

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "само питам":

    какви подобни, просрочени с по 20 години на власт, щото променили закони! И мутрата за 2 мандата ни беше твърде много. Нека се сменят. И по-млади трябват, не разни властолюбиви дъртаци.
  • 28 пипо

    8 8 Отговор
    защо русия е в г20 - тя няма никаква икономика

    Коментиран от #31, #33, #35

  • 29 Еее

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бесарабски българин":

    този Сорос ви направи сандър, сън не ви хваща, малки путаранчета. "великият" путлер, ряпа да яде.
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "фашистки рашастан в изолация":

    Ами да съгласен съм така стоят нещата но това не променя реалноста, Колективния Запад се страхува от “Иван” затова досега стои на тъч линията и доставя амортизирана СССР и Западна такава техника на ВСУ които от своя страна изпращат най доброто което Украйна има на сигурна смърт, така както Адолф Хитлер изпрати най доброто което Германия имаше 1941/1945 г на сигурна смърт?!

    Заради това и затова Германия и до ден днешен не може да се съвземе Демография от ВСВ!
    Ефектът ВСУ и Украйна е едно към едно с Германия?!
  • 31 БСП на Бунището

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "пипо":

    Ами те вече ще са Г - 19 ,ама руснаците още не го знаят..
  • 32 Братле

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Русия има милион такива, във Беларус пък чакат 40 000 Вагнеровци плюс редовната белсруска войска. Накратко, КЪВ СИ ТИ Е, КЕЛЕШ?
  • 33 Верно ли е

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "пипо":

    Ама верно??

  • 34 Умен по цялата глава

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Не си в час въобще.Товв,че има разположени Руски ракети с ядрени оръжие в Беларус,не ги прави Беларуски..Командва ги Русия.Те са Руски,а Беларус е Буферната държава ,която ще отнесе ядрени удари на НАТО..Стар Руски номер,да накисва комшиите си...Те за това не дават съседни държави да членуват в НАТО - да си ги ползват за Ядрени полигони.
  • 35 Бай Пън

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "пипо":

    Това което евентуално го няма е мозъка в главата ти.
  • 36 Бай Пън

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Човек":

    Нужда от ресурси ще приключи като се научиш от пръдня боя да правиш.
    И храна също ще трябва. Та не бери грижа койнкво ще плаща. По ми се струва че е дошло време Европа да плати че дра по 100 кожи от човек толкова века по целия свят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания