Last news in Fakti

3 Септември, 2023 05:41 1 072 0

Властта в Колумбия се споразумя с бунтовниците от ФАРК за прекратяване на огъня

  • колумбия-
  • правителство-
  • бунтовници-
  • фарк-
  • споразумение

Сделката има за цел да намали насилието

Властта в Колумбия се споразумя с бунтовниците от ФАРК за прекратяване на огъня - 1
Снимка: ЕПА

Колумбийското правителство и дисидентската фракция от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) се споразумяха за двустранното прекратяване на огъня, предаде Франс пре, предаде БТА. Тази договорка бе прекратена през май, но сега ще влезе в сила отново, посочва агенцията.

Сделката, чиято начална дата не е уточнена, "ще има за цел да намали противопоставянето и насилието", отбелязаха емисарите на президента на страната Густаво Петро в съвместно прессъобщение с фракцията от около 3500 души от вече демобилизираните ФАРК, известни като Естадо Майор Сентрал (ЕМС).

През юли правителството на Колумбия постигна споразумение за започване на мирни преговори с фракцията. В началото на август влезе в сила шестмесечно примирие между Колумбия и друга бунтовническа групировка - Армията за национално освобождение (ЕЛН).

Левият президент Густаво Петро обеща да сложи край на 60-годишния конфликт в Колумбия, в който до момента живота си са изгубили най-малко 450 000 души, като сключи споразумения за мир или капитулация с бунтовниците и престъпните групировки и приложи изцяло мирното споразумение от 2016 г. с ФАРК. Досега ЕМС не бяха съгласни с него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА