Last news in Fakti

3 Септември, 2023 06:03 6 333 1

Ледоразбивач пое на спасителна мисия към австралийска изследователска станция в Антарктида

  • антарктида-
  • австралия-
  • ледоразбивач-
  • болен

Член на експедицията е болен

Ледоразбивач пое на спасителна мисия към австралийска изследователска станция в Антарктида - 1
Снимка: perthnow.com.au

Ледоразбивач плава от Австралия на спасителна мисия към австралийска изследователска станция в Антарктида поради заболяване на член на експедиция там, съобщи австралийското правителство, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Човекът е в австралийската изследователска станция "Кейси", която се намира на ледена шапка и отстои на 3420 километра южно от генералния щаб на антарктическата дивизия на австралийския флот в Хобарт, на остров Тасмания. Не са изнесени имената на заболелия, нито точното му състояние.

"Членът на експедицията се нуждае от специализиран медицински преглед и грижи в Австралия поради развитие на болестното му състояние", се казва в официално изявление от дивизията.

Австралийският ледоразбивач "Ар Ес Ви Нюина" (RSV Nuyina) е напуснал Хобарт миналата седмица. Сега в Южното полукълбо започва пролетта.

На борда на ледоразбивача има хеликоптери, които да осъществят евакуация. АП не е получила подробности за нея. През лятото над 150 изследователи посещават "Кейси", отбелязва агенцията, но през зимата, която сега свършва в тази част на света, остават по-малко от двайсетина, които извършват главно дейности по поддръжката. От Хобарт обявиха, че целият персонал на изследователската станция е "преброен и обезопасен".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    3 1 Отговор
    Имало и австралийски пиячи на ракия и вино. Не са само нашите с ония професор начело.
Новини по държави: