Last news in Fakti

3 Септември, 2023 07:23 2 522 15

Страх тресе китайските католици, пристигнали в Монголия, за да видят папа Франциск

  • китай-
  • монголия-
  • папа франциск-
  • католици-
  • репресии

Те се опасяват от репресии

Страх тресе китайските католици, пристигнали в Монголия, за да видят папа Франциск - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайски католици пристигнаха в Монголия, за да видят папа Франциск и да демонстрират публично вярата си, което е немислимо в собствената им страна, но същевременно избягват да привличат внимание, защото се страхуват от възможни репресии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Китай живеят около 12 милиона католици, които от десетилетия са разделени между религиозни общности, строго контролирани от комунистическата партия, и подземни църкви, подкрепяни от Ватикана. Първото посещение на папата в съседна Монголия, накара много от тях да предприемат пътуване, за да видят лично главата на църквата, като същевременно се опитват да запазват дискретност, за да избегнат репресии при завръщането си у дома. На главния площад в столицата Улан Батор, където вярващите се събраха, за да видят папата, мнозина носеха маски и слънчеви очила, за да скрият лицата си и не са обявили, че са католици при влизането си в страната.

Те казват, че се страхуват да не бъдат повикани за "консултации", израз, означаващ разпит от службите за сигурност, отбелязва АФП.

Китайската комунистическа партия официално е атеистична и упражнява строг контрол върху религиозните институции, включително като следи проповедите и избира епископи. Папа Франциск се опитва от години да установи връзки с Пекин, а през 2018 г. Светият престол сключи споразумение с Китай, което му позволява също да има думата при избора на свещеници в страната. Някои вярващи се надяват, че връзките ще станат още по-силни и дори мечтаят за папско посещение.

Формално китайската конституция гарантира религиозната свобода, но неправителствени организации твърдят, че религиозните организации редовно са подлагани на преследване и че свободата на вероизповеданията е ограничена - тенденция, която според тях се е засилила при управлението на президента Си. "Не можем да влезем в църквите на ключови дни като Великден или Коледа" поради сплашване от страна на властите, казва цитиран от АФП китаец, пристигнал в Улан Батор. Властите казват "едно, а правят друго", добавя той.

В речта си папата се опита да убеди страни като Китай, че нямат причина да не се доверяват на Църквата или на вярващите. "Правителствата нямат причина да се страхуват от проповедническата дейност на Църквата, защото Църквата няма политическа програма, която да преследва", заяви 86-годишният папа в катедралата "Свети Петър и Павел" в Улан Батор. Посланието на Църквата за милосърдие и истина цели "доброто на всички", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    12 11 Отговор
    Религията е опиум за народите. Другарят Си Дзинпин добре знае това.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Слаб студент по политология

    12 2 Отговор
    Няма нищо по вредно от неграмотен списвач!
  • 4 Китайски висши комунисти

    7 3 Отговор
    Какъв папа, бе....важното е народа да ни бачка и да си го връткаме как си искаме.
  • 5 Механик

    3 6 Отговор
    Ми що ще се връщат. Да си останат в Монголия или пък да хващат пътя и кеф им Италия, кеф им Германия, Франция, Англия, че е защо не и САЩ.
    И как си го представяте това с "подземните църкви" особено в страна, където твърдите, че има авторитарно управление и преследвания?

    Коментиран от #8

  • 6 Кандидат Милионер

    3 3 Отговор
    Папата се облизва за тези потенциални 1500 милиона поданици..Сериозна работа...Много катедрали ще изградят за Църквата...
  • 7 нбм

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Вие сте виновни , че има толкова много симпатизиращи на Русия , за тях Русия е надеждата да ги освободи от краварската мафия , която е на власт . Да се бяхте отървали от мафиотските политици , които ограбват държавата и народа ще ви каже Браво и ще имате доверието на народа
  • 8 БСП на Бунището

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Ти явно не знаеш какво е Комунизъм.В България на всички Паметници в гробищата на починали не стои Християнски кръст ,а Червена Петолъчка,на членовете на БКП...Няма как да съборят и черквите,но от ДС наблюдават Кой ги посещава...Цялата Българска Църковна администрация е подчинена на Руската такава и изпити се полагат в Русия ...Да си Атеист,или Комунист е едно и също!! В Комунистическа държава не се празнува Нито един Религиозен празник...Нищо не трябва да помрачи Комунистическата Вяра в Светлото Бъдеще....Това даже не е Езическо - Вяра в Светлото Комунистическо Бъдеще и победата на Световната комунистическа Революция....И след като рухна Комунизма,вярващите комунисти стоят като Замаяни - къде ми е Вярата бе...

    Коментиран от #13

  • 9 стоян

    5 2 Отговор
    Как може в кумунистическа държава да вярват в друга религия освен кумунистическата религия - която ги води начело с баш кумунистите - кумун мафия с парола мой човек -към светлото бъдеще

    Коментиран от #12

  • 10 Те и тук се скъсаха да пишат

    4 4 Отговор
    как при социализма не давали да се ходи на църква, но нямам подобни преживявания. Ходели сме и на Великден, и на Коледа, а тъй като баба ми например, беше много религиозна, като поостаря аз или майка ми я водехме минимум веднъж седмично на църква до смъртта й. Не знам да са затваряни църкви. Въобще пропагандата не помага с нищо за вярата в каквито и да било медии, ако разпространява единствено лъжи и полуистини.

    Коментиран от #15

  • 11 Умен по цялата глава

    5 0 Отговор
    В Китай религиите са пет.Основните са Будизъм и Даоизъм...В Будизма основната Идея е Прераждането и духовен водач Далай Лама...Обаче Декрет номер пет на Китайската Комунистическа партия гласи " Прераждането на будистките монаси трябва да бъде проверено и разрешено от държавата..." Хахаха ...Китайците атакуват и превземат Тибет ,Столицата на Далай Лама и той бяга от там..Храмовете са разрушени и разграбени.В Китай слагат едно момче ,което е уж Прероден Далай Лама...Прераждането му е Проверено и Разрешено от Партията....
  • 12 Лю жив Зян

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Според много умове,в Китай се развива национал-социализма.Отдавна,с пълна сила и успешно.
  • 13 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСП на Бунището":

    кат си умрял каквото и да стои на гроба ти е без значение,щом го има така требе да е,щом бог го търпи и вие ще търпите
  • 14 АУУУУУ

    0 2 Отговор
    ПАПА БРИКС ЩЕ ХОДАТАЙСТВА 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 15 Роза

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Те и тук се скъсаха да пишат":

    При соца привидно имаше свобода на религиите,но само привидно.Разбира се,бабичките свободно ходеха на църква,но младите,особено в малките населени места,бяха следени и после критикувани на партийни събрания.Аз съм израсла в малък град и си спомням случая,когато изключиха от партията един млад учител,защото погребал майка си с църковни ритуали-опяване от свещеник,кръст и т.н.А по онова време изключеният от партията човек беше все едно прокажен!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания