Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Септември, 2023 14:11 1 834 30

Бойците на "Вагнер" остават опасни за Полша

  • вагнер-
  • бойци-
  • полша-
  • евгений пригожин

Смъртта на Пригожин не променя ситуацията

Бойците на "Вагнер" остават опасни за Полша - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гибелта на ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин при авиокатастрофа в края на август неизбежно постави въпроса за по-нататъшната съдба на създадената от него наемническа армия и дали тя ще продължи да бъде същият фактор, както преди, във вътрешен и международен план. И макар и на тези въпроси засега да не може да бъде даден ясен отговор, според полските власти бойците ѝ остават опасни за страната им независимо от смъртта на Пригожин.

Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус изцяло, ако се стигне до "критична ситуация" с наемниците от "Вагнер", съобщи миналата седмица полският министър на вътрешните работи, цитиран от БТА.

Още новини от Украйна

Членките на ЕС и НАТО Латвия, Литва и Полша, които имат обща граница с Беларус, са все по-обезпокоени за сигурността в пограничните райони, след като стотици от руски военни наемници от "Вагнер" пристигнаха в Беларус по покана на президента Александър Лукашенко. Това се случи като част от договорката за прекратяването на кратковременния метеж на "вагнеровците" в Русия в края на юни, при който те установиха контрол над град Ростов на Дон и поеха на поход към Москва, приключил на около 200 км от руската столица и начело на който застана лично Пригожин.

През последните месеци Полша и страните от Прибалтика отчитат и увеличение в броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата, и обвиняват Беларус, че нарочно ги улеснява да го правят – с цел да дестабилизират Полша и ЕС, твърдение, което Минск отхвърля.

"Искаме властите в Минск да направят така, че "Вагнер" незабавно да напусне територията на Беларус и нелегалните мигранти незабавно да напуснат пограничния район и да се върнат обратно в страните си", каза министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински на съвместна пресконференция с колегите си от Литва, Латвия и Естония.

"Ако има критична ситуация, независимо дали на полската или на литовската граница, ще отвърнем мигновено. Всички гранични контролно-пропускателни пунктове, които до момента са били отворени, ще бъдат затворени", каза той.

В същото време вътрешният министър на Литва Агне Билотайте каза пред журналисти, че има две условия, при които границите ще бъдат затворени.

"Първо, ако има въоръжен инцидент на границата на една от двете страни. Това се отнася и за случаи, които застрашат националната сигурност", каза тя. "Второто условие е масово преминаване на мигранти през границата на някоя от двете държави", допълни още Билотайте.

Полша затвори всичките си гранични пунктове с Беларус без един, след като тази година беларуски журналист от полски произход бе вкаран от Минск в затвора, а полски дипломати – експулсирани.

Същевременно миналата седмица военни наблюдатели съобщиха, че в западния беларуски град Брест е пристигнала още една група руски войници, предаде ДПА.

Според опозиционната беларуска платформа за военно наблюдение "Беларуски гаюн" войниците ще участват в съвместни учения с военния съюз Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). Съобщава се, че първите войници са пристигнали на 18 август в града, който се намира непосредствено до границата с Полша.

Съвместните учения на доминирания от Русия военен съюз ОДКС започнаха на 1 септември. Според беларуските държавни медии в тях участват около 2500 войници от Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Москва предостави контингент от около 300 войници за маневрите.

Независимо от това учение, по оценки на „Беларуски гаюн“ още 2000 руски войници са разположени в четири различни бази в Беларус.

От друга страна, Сергий Наев, украинският генерал, отговарящ за защитата на границата с Беларус, твърди, че Москва е изтеглила всички сухопътни войски от Беларус, за да ги включи в атаките срещу Купянск и Лиман в Източна Украйна. Тази информация не може да бъде проверена от независим източник.

Русия води война срещу съседна Украйна от около 18 месеца. Беларуският президент Александър Лукашенко предостави територията на държавата си като зона за разполагане на руски военни.

Киев разглежда Беларус като воюваща страна. Неотдавна Русия разположи в Беларус и ракети "Искандер", оборудвани с ядрени бойни глави.

Полша очаква "провокации"

Полският посланик в САЩ Марек Магеровски коментира в интервю за американската телевизия "Ен Би Си Нюз", че страната му "непременно" трябва да защити не само себе си, но и източния фланг на НАТО. Регионът трябва да се подготви за "нови провокации" на Москва и Минск в идните месеци, добави той.

"Полша е единствената страна в ЕС, която граничи едновременно с Русия, Беларус и Украйна", каза той. "Става въпрос за граница с тези три страни с обща дължина от над 1000 км. Представете си само каква опасност крие това, при цялата нестабилност в региона в наши дни."

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки предупреди, че около стотина бойци на "Вагнер" са се прехвърлили в района на така наречения Сувалски коридор – тясна ивица земя, формираща границата между Полша и Литва и отделяща Беларус от руския анклав Калининград. Географията на района означава, че ако при хипотетичен военен конфликт този коридор бъде превзет от обединените сили на Русия и Беларус, те ще отрежат трите прибалтийски държави Литва, Латвия и Естония от сухопътната им връзка с останалите страни от НАТО.

Покачване на напрежението между Варшава и Минск. Обвинения в нарушаване на въздушното пространство

В края на миналата седмица се стигна до ново покачване на напрежението между Полша и Беларус.

Тогава Минск обвини съседна Полша, че неин военен хеликоптер е нарушил беларуското въздушно пространство, предаде ДПА.

В петък вертолет Ми-24 пресякъл границата и е навлязъл за кратко в Берестовицки район в Гродненска област, след което се е върнал обратно в Полша, посочи беларуската държавна осведомителна агенция БелТА, като се позова на граничната охрана.

Полският заместник външен министър Павел Яблонски заяви пред телевизия "Полсат Нюз": „Ще анализираме ситуацията, но човек трябва да се отнася към подобни изявления на беларуските служби с голяма предпазливост".

В началото на август членуващата в НАТО Полша съобщи, че беларуски хеликоптер е нарушил въздушното ѝ пространство. Тогава Варшава уведоми алианса и реши да изпрати още войски по границата. Минск отхвърли обвинението на Варшава.

Полските военни отрекоха техен хеликоптер да е нарушавал беларуското въздушно пространство в петък.

"Не потвърждавам тази информация, нито един от полските хеликоптери не е пресичал границата с Беларус, подобно пресичане на границата е нямало как да се случи и не се е случвало, нашите радарни системи недвусмислено го показват", заяви подполковник Яцек Горишевски, цитиран от Ройтерс.

Традиционно напрегнатите отношения между Полша и Беларус се обтегнаха още повече след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, в която Беларус подкрепя Москва. Но присъствието на беларуска земя на наемниците от руската ЧВК "Вагнер" и силното полско безпокойство от него означава, че напрежението между Варшава и Минск трудно ще спадне скоро, а може би ще се повиши и още.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    20 8 Отговор
    Прависте , защото могат да ги посетят и тогава ще стане ..... мазало .
  • 2 Е да де, нали туй казвам

    17 8 Отговор
    Един човек не променя нищо.

    Един ще падне, друг ще го смени и толкоз ...какво тук значи нвкъква си личност....
  • 3 генерал Пилсудски

    6 7 Отговор
    да идват.пак ще има евтин тор .като 1920
  • 4 да викнат тогава

    14 3 Отговор
    македонските войводи потомците на Александър Велики да ги вардят:
    Бойците на "Вагнер" остават опасни за Полша
  • 5 ПОЛСКИТЕ ФАШИСТИ НА ВЪЖЕТО !

    18 15 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ !
  • 6 История с документи

    19 23 Отговор
    Вечерта на 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява едностранно и неочаквано война на България. Защо? В България от три дни има анти германско и англофилско правителство. Няма и многочислени германски части. И Червената армия няма как да влезе в суверенната ни територия, освен като Кремъл ни обяви война.
    МОЧА и още над 400 монумента са символи на армия-завоевател и агресор, която бе фалшифицирана като "освободителка" за втори път след измамата Санстефано. Тази лъжа няма място в градовете и селата в Родината ни, има нужда от тях за изграждане на магистрали.

    Коментиран от #14, #17, #20, #23

  • 7 КОТарАК

    3 13 Отговор
    Суровикин са го пуснали от ареста. знам че е герой за русофилите , искам да ги зарадвам..може да се сетят да почерпят

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Възкръсналият Залужний

    10 15 Отговор
    Този татарски башибозук е опасен най вече за самата криминалната сибирска кочина.
  • 9 ПОЛЯКА

    3 17 Отговор
    ПЪРВО ,Пригожин е жив и сега си почива ,я в Африка, я в Южна Америка. А на поляците въобще не им ,ДРЕМЕ от банда ПРЕСТЪПНИЦИ. ААААА пък нека да пробват нали щяха да ходят на екскурзия в Полша кой ги спира ДАВАЙТЕ ЧАКАМЕ ВИ.
  • 10 пановете да не се коркат

    14 7 Отговор
    а да кихат пари на укр бункер че не сме чули пари да са им дали освен че се сдобиха с над милион украинки да им работят
  • 11 русофилите

    10 14 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    могат да изпитват само злоба към цивилизацията, защото не разбират какво е това.

    Коментиран от #22

  • 12 Котанке бъхлива

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Той се разкарва от доста време със съпругата си из Москва Ти сега ли пак разбра, много си изостанал.
    Че вас 🐱 🐱 ако не преметнат, кой друг??? Чети си Безарабския и си мъркай.
  • 13 ЗЛИЯТ..

    8 7 Отговор
    У Москва се притесняват от Укропутеците у режима в Киев..Даже и граждански война си забъркаха...Шляхтича даси мрънка тихо ,щото за тях има Ярс..и Сармат..Шшшшшшт .тихо..
  • 14 реру

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "История с документи":

    Още на 26.08.1944 год. правителството на Иван Багрянов обявява НЕУТРАЛИТЕТ на Царство България
    във войната между Германия и СССР, като разпорежда германските войски да напуснат страната...
  • 15 Алексей Петров

    3 2 Отговор
    свидетелства срещу Божков и атакува Вагнер и шашавия бай Добри . Кошаревски свидетели изпяха Божков , като бил рекетьор, поръчал убийства , богатеел . Полска е ядрен център на еуроп и скоро ще я изличат .
  • 16 Върл русофил

    2 3 Отговор
    Първо на първо Пригожин е жив!
    Второ, Пригожин никога не е умирал!
    И трето, Пригожин никога не ще умре!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 полша чака ред

    13 12 Отговор
    Британската преса пише за тежките загуби на елитната бригада на Въоръжените сили на Украйна в Запорожие
  • 19 Полска лига.

    7 2 Отговор
    Много се притеснявам.Ще гръмна ..!.Не мога повече..Ууууффф.
  • 20 Българин 🇧🇬

    13 14 Отговор

    До коментар #6 от "История с документи":

    Има ли българи убити от руснаци 1944 г ? Щото убитите от англо-американските бомбардировки през този период са Хиляди цивилни българи , жени и деца !

    Коментиран от #24, #25

  • 21 ЗЛИЯТ ..

    9 10 Отговор
    Сега ,,цивилизацията ,подгрява и Полската шляхта ..След Узсрайная е техен ред ..Спокойно ,полски шебеци..

    Коментиран от #26

  • 22 Разбираме

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "русофилите":

    че минимум 70% от "цивилизованите" градове в щатите са гето. Че е пълно с бездомници и наркомани. А да, и също така много "цивилизовано" имат безброй полове. За измислените пандемии нищо няма да казвам.
  • 23 Тома

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "История с документи":

    неверни!
    Неочаквано е силно казано.Нали сме били срещу тях 3,4 години.
    Ръка ли да ни целуват?
  • 24 ТрампЛин

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Българин 🇧🇬":

    Има! Има и десетки хиляди избити от Режима който установяват тук!
  • 25 реру

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин 🇧🇬":

    "Има ли българи убити от руснаци 1944 г ?..."


    Освен убийства през трите години на окупация има насилие, грабежи, терор и т.н... Писмо от Г. Димитров до Сталин още на 22.09.1944 год., относно поведението на Червената армия в България:
    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:
    – Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    – Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    – Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията.

    Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.
  • 26 ДА ТАКА Е

    8 6 Отговор

    До коментар #21 от "ЗЛИЯТ ..":

    ХУБАВО Е ДА СЪНУВАШ РОЗОВИ СЪНИЩА. А ПРЕКРАСНАТА рАЗЗия скоро ще е при СССР В МИНАЛОТО ,скъпи ми ДРУГАРЮ.
  • 27 Механик

    7 6 Отговор
    "Смъртта на Пригожин не променя ситуацията"
    А аз какво се опитвах да обясня на тия дето се радваха по повод случката?
    С Пригожих или без него ВАГНЕР си просължават. Дали ще се казват Вагнер или ще са Шостакович, това за вас няма значение. Мечът виси над главите ви.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вирус

    4 11 Отговор
    Нали отанците трупат войски на границата кво квичат сега значи ние да си правим каквото си искаме а другите като направят нещо вой до небесата хахаха тъпи поляци и болонски прибалтийски
  • 30 Инспектор ДюДю

    5 9 Отговор
    Преди 5-6г. си мислех, че няма по-наг ло, пия но, безотговорно и гну с но племе от паляците.
    Но осрайнците с голямо старание им отнеха първенството...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания