Last news in Fakti

6 Септември, 2023 21:26 2 109 71

Румъния потвърди, че на нейна територия може да са паднали елементи от руски дрон

  • румъния-
  • дрон-
  • русия

Официалните представители в Букурещ досега отричаха тези твърдения

Румъния потвърди днес, че отломки, които може да са части от руски дрон, са паднали на територията ѝ. Съобщението бе направено от министъра на отбраната Анджел Тълвар два дни след като Украйна заяви, че руски дронове са се взривили на територията на членката на НАТО. Официалните представители в Букурещ досега отричаха тези твърдения.

Според телевизия Антена 3 Си Ен Ен части от предполагаемия руски дрон са били открити в района на село Плауру в източния окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния. Министерството на отбраната потвърди в съобщение днес, че през изминалата нощ изпратени в района специалисти са открили "елементи, които може да са части от дрон".

Министърът на отбраната посети заедно с началника на Генералния щаб и началника на щаба на военновъздушните сили селото, намиращо се на около 800 метра от украинското дунавско пристанище Измаил. "Нормално да бъдем обезпокоени", заяви Тълвар за телевизия Диджи 24, като обеща подсилване на мерките за бдителност.

Тълвар уточни, че са открити предмети, "които могат да бъдат асоциирани с оборудване от типа на дрон", и добави, че са необходими технически проверки, за да установи с точност произходът им. По думите му за тази ситуация може да бъде "държана отговорна на първо място Русия, защото атакува многократно пристанищна и гражданска инфраструктура".

"Трябва да правим разлика между инцидент и акт на агресия. В момента, след като открихме предметите, които могат да бъдат асоциирани с оборудване от типа на дрон, трябва да направим технически проверки, които да ни позволят да оценим ситуацията. Нямам мотиви да мисля, че става дума за акт на агресия. Румъния и алиансът не се намират в ситуация, в която пространството на НАТО да бъде атакувано", коментира министърът.

По-рано той заяви за Аджерпрес, че зоната не е била евакуирана, тъй като не се предполага, че тези отломки представляват някаква опасност за населението. Тълвар също така изрази мнение, че е възможно дронът да не избухнал в резултат на сблъсъка, а по-скоро да са паднали отделни парчета на територията на Румъния.

Президентът Клаус Йоханис коментира тези информации в началото на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета" в Букурещ. "Ако се потвърди, че части от руски дрон са паднали на територията на Румъния, това ще означава сериозно нарушение. Подобна ситуация би била напълно недопустима", изтъкна Йоханис.

„Ако се потвърди, че тези елементи идват от руски дрон, подобна ситуация би била напълно недопустима и представлява сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния, държава-съюзник от НАТО. Тези атаки срещу украинска гражданска инфраструктура са военни престъпления и се извършват на много малко разстояние от румънската граница. Ние обаче сме нащрек и в постоянна връзка с останалите съюзници от НАТО. Повтарям: в рамките на НАТО сме много добре защитени и Румъния се възползва от изключително силни гаранции за сигурност, най-силните в цялата ни история“, заяви президентът.

Румънските медии напомнят, че само ден по-рано по време на съвместна пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел държавният глава заяви, че "няма отломки, няма дрон или друго устройство, което да се е приземило на територията на Румъния".

В понеделник украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза, че страната му притежава фотографски доказателства, че руски дронове са ударили територията на Румъния по време на атака срещу инфраструктурата на украинско пристанище на река Дунав. Тези твърдения обаче бяха категорично отхвърлени както от министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар, така и от министъра на външните работи Луминица Одобеску, която коментира темата по време на посещение в Берлин.

Опозиционният Съюз за спасение на Румъния (ССР) реагира на днешните съобщения с искане за уволнение на двамата министри, обвинения в "лъжа" срещу президента Клаус Йоханис и призив за експулсиране на руския посланик в Букурещ Валерий Кузмин.

"След три дни на конкретни усилия за потулване на един важен инцидент за сигурността на Румъния, информациите на Украйна за руски дрон, паднал в Румъния, се потвърждават именно от правителството на Румъния. В този контекст ССР иска незабавното уволнение на министрите на отбраната и външните работи, защото са излъгали напълно съзнателно румънския народ и са засегнали международния имидж на Румъния по необратим начин", заяви лидерът на партията Каталин Друла.

Той поиска обяснения от властите и по отношение на противовъздушната отбрана на Румъния в контекста на атаките до границата на страната.

"Защо нямаме противовъздушна отбрана, докато на неколкостотин метра от румънската земя се извършват въздушни удари вечер след вечер? Защо Клаус Йоханис не е свикал веднага консултации със съюзниците от НАТО, след като за първи път от началото на войната има руски устройства, които избухват на територията на НАТО", попита лидерът на ССР.

Москва е извършвала множество удари на голямо разстояние срещу цели на Украйна от началото на войната миналата година, а Украйна е съобщавала за предполагаеми руски оръжия, които са прелитали или са се разбивали на територията на съседни държави няколко пъти, напомня Ройтерс. При най-сериозния такъв инцидент в Полша бяха убити двама души от ракета, която падна близо до границата миналия ноември. Полша и съюзниците от НАТО заявиха по-късно, че става въпрос за заблудена ракета на противовъздушната отбрана на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    55 3 Отговор
    Абе,Шумов,Коко пъти ще помествате една и съща тъпня?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    69 5 Отговор
    "Официалните представители в Букурещ досега отричаха тези твърдения." След правилното обаждане от САЩ, румънските роби ще говорят каквото им кажат. Същата работа като в България.
  • 4 Нашийник

    46 3 Отговор
    „Румъния потвърди, че на нейна територия може да са паднали елементи от руски дрон“ е нещо съвсем различно от „Румъния потвърди днес, че отломки, които може да са части от руски дрон, са паднали на територията ѝ“. Никога няма да се научиш да пишеш, младеж. Трябва и да се осмисля, а не само да пермутираш думите. Не си изключение, де, ако това може да ти бъде някакво успокоение.
  • 5 9689

    49 3 Отговор
    Малко чаркове от Украйна и лъжата е готова.
  • 6 Гордостта на Тара

    42 1 Отговор
    Едно е отломки друго е целенасочена атака .. на голяма височина до границата нормално при сваляне да лети без ориентация .. еми Украйна да се цели така че да падат в чужди държави
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калпазанин

    33 2 Отговор
    А че в рудив падат касеттчни бомби и снаряди с обеднен уран, нещо да се изкаааажеъе по въпроса и то минали през Румъния или те щптп са демократични
  • 10 Рошко

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нашия":

    Те тука някои ако са учили нямало да ги вземат, това са галеници на Благоевградския или по точно сороския университет

    Коментиран от #28

  • 11 Адрес 4000

    3 44 Отговор
    Член пети!
    Миналият път когато стана подобно нещо в Полша руснаците се разтрепериха от страх
    Влязоха веднага в обяснителен режим.
    Видя се колко струва Русия на Путин в Геополитиката
    Моли се като куче на Ердоган да включат Матушка в SWIFT
    С рубли не се живее
    Но стават за санитарни нужди поне :)

    Коментиран от #33, #34, #64

  • 12 32423

    29 0 Отговор
    как така "потвърди, че може би" ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Петър

    27 1 Отговор
    Не отломки а Кинжали може да паднат.То не става да доставяш оръжие и наемници а да стоиш неутрален.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смотан-_язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Петър":

    Кинжава вече пада…. Е Уви не по план Но пада :)
  • 18 нннн

    34 3 Отговор
    Някой много иска и други държави да се включат във войната. Зер, украинското месо намаля, да допълним менюто с полско, румънско... българско. Абе, при нас навремето не части от дрон(може би) паднаха, а цели ракети и не се сърдехме...
  • 19 Обратен-_язовец

    3 20 Отговор
    То вече руцция се срещна с Сащ в сирия… руцначетата Ореваха света , че немогат да си съберат труповете..
  • 20 Коментар

    28 2 Отговор
    Хубавото е,че онзи укро кораб където се беше запътил към Варна обърна и се понесе към румънците.Сега да се оправят те!Можеше да сме на тяхно място и сега Кирчо да лае по медиите като бесен пинчер.
    Укрите се чудят как да вкарат натовска държава в тяхната война,да завъртят световна война заради замърсено зърно,което никой не иска и да се сцепи планетата от ядрени взривове.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Из Требител

    31 3 Отговор
    A кога бомбиха Сърбия, хамериканците отнесоха покрива на една къща у Горна баня,,,

    Коментиран от #24, #25, #31, #43

  • 24 Беден-_язовец

    1 16 Отговор

    До коментар #23 от "Из Требител":

    Колко си зле… айде покажи кая снимка или видео! Или бабати ти е казала така . Жалко чучело

    Коментиран от #29, #41, #59, #71

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Йенс

    3 14 Отговор
    Всички знаят, че имаше отломки от руски дронове на румънска територия още преди дни. Но наглеците продължават. Сега им казват: "Хей, движите се по тънък лед!". Скоро може да ги облетят 20-30 000 самолетчета.

    Коментиран от #38

  • 27 Гориил

    11 1 Отговор
    Всяка война има милиони невинни и незамесени.
  • 28 Шшъъът

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Тихо ти, знаеме те какъв си ученик.
  • 29 Ами за да не си зле

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Беден-_язовец":

    Информирай се първолаче къде падна ракета!

    Коментиран от #32, #40

  • 30 Мамамилигарите

    7 2 Отговор
    Малко по критично с изказванията
    да не пада нещо по–сериозно от пярчета от дронове.....
  • 31 ХА ХА

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Из Требител":

    Айде пак от деретата вода.
  • 32 А на бас

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Ами за да не си зле":

    Че путин ще се извинява, ако се докаже че парчетата са рески.

    Коментиран от #58

  • 33 МАЙ , МАЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Адрес 4000":

    ПЕТ ЧЛЕНА СИ ОТНЕЪЛ, ОТНЕСЛА......!!!!
  • 34 Нннннн

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Адрес 4000":

    Ти май живееш в измислен свят. Първи реагира Байдън, каза че ракетите не са руски. Защо реагира толкова бързо, от какво го е страх. Ами елементарно е знае колко пари струва армията му.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нощен.

    7 1 Отговор
    Ми как! Даже отломката рикошира и удари централата на атлантиците😭😁 в бг
  • 37 Оракула от каспичан

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Нннннн":

    Оня ден каза че бай ти дън не знае с кого се ръкува, сега пък знаел колко му струва армията. Последно знае ли нещо или не?

    Коментиран от #45

  • 38 Нощен

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Йенс":

    Сега се замислете защо някой умен Български патриот е стигнал до казуса да стартира проектъъ ‘Белене’ 🫡🫣 аз знам отговора!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами за да не си зле":

    Е човек не е длъжен да знае всичко, макар че като не знае по-добре да си трае, а може и да е малък.
    А оня другия "отнесе покрива"
  • 41 намери си сам

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Беден-_язовец":

    напиши в гуглето "ракета горна баня" и ще видиш къщата без покрив и снимки и репортажа на битиви
  • 42 Професор

    2 2 Отговор
    Всичко е възможно. Това е война. Утре може да падне ракета и над София.

    Коментиран от #46

  • 43 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Из Требител":

    Вярно е това. Не е измислица.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Адрес 4900

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Оракула от каспичан":

    Остави
    Почитателите на самая могучая
    Които се трудят в едни ферми дето останаха без шеф
    И те не знаят къде се намират
    В постоянен когнитивен дисонанс са...
  • 46 ХА ХА

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "Професор":

    Голям си професор; ракета може да падне В софия, над софия може да падне само ядрена бомба.
    А ако падне ракета в софия, това ще е ужасна реклама за руските ВИСОКО ТОЧНИ ОРЪЖИЯ ХАХА ХА ХА

    Коментиран от #61

  • 47 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "РУСКА 🐻":

    Тъпо мислиш румъния може да потвърди че може и да са паднали, и да чака големия експерт от сащ да каже дали са паднали. Така че сащ ще потвърди дали, а ако пуси ще вика не не мога такива нища да прая не нимога така.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Уса

    3 2 Отговор
    Стига с тези глезотии оревахте целия свят а още не са ви почнали.Американския народ се държи мъжки за разлика от вас жендъробалканците
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Изродите руслямисти!

    3 11 Отговор
    Нато да отвърне на удара ! Пълно унищожение на рисия, на крадците и алкохолиците, русия не трябва да я има на картата на света, точка! По крадливи к изродливи хора от руснаците няма!

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 факт

    5 0 Отговор
    Пумъния потвърди, че може да са паднали парчета от руски дрон на нейна територия. Аз не разбрах какво всъщност е потвърдила Румъния - паднали ли са или не са паднали. Щото това може да са паднали нищо не означава. Това е предположение, а не твърдение. Някак много внимателно се изразяват мамалигите, май хич не им се иска да задействат чл. 5, защото резилът ще е на тяхна територия. А какво са някакви парчета от руски дрон? Голяма работа! Никого не са убили, за разлика от украинските в Полша, които успяха да елиминират цели двама.
  • 54 А50

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ей рушляци":

    Опааа, службите трябва да ти обърнат внимание
  • 55 А50

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Изродите руслямисти!":

    Що така си изпускате нервите, като Дедо ви в памперса

    Коментиран от #67

  • 56 Ха ха

    0 4 Отговор
    Не де дърляйте за умиращ кон Россия! Тя е муса.

    Коментиран от #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ако са нанесени щети

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "А на бас":

    и е истина и имат вина, що да не се извини! Така правят нормалните хора!
  • 59 Гордостта на Тара

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Беден-_язовец":

    Инцидентът в Горна Баня остава неизяснен, като остават няколко версии за случилото се.

    Пилотска грешка. След като самолетът е засякъл сигнала на радарната инсталация на поделението в кв. Горна Баня, ракетата погрешно е изстреляна по посока на България.
    Технологична грешка. Ракетата се е отклонила от зададената цел и е паднала след като горивото й е свършило
  • 60 Ужас

    6 1 Отговор
    Щом ракетата е окрайнска, може да убива поляци ли?
    Ако беше руска? Щеше да е терористична ракета ли?
    Малко са ви трепали окранците
  • 61 Гордостта на Тара

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ХА ХА":

    Може някое от съветско време но от територията на Украйна ама руснаците са е изтреляли от Киев
  • 62 стоян георгиев

    1 7 Отговор
    Накрая украинците ще излязат прави.интересно колко бг трола ще им се извинят след това?

    Коментиран от #69

  • 63 Уса

    8 0 Отговор
    Новината в западните медии без лъжците от CNN,които вие с удоволствие следвате е:Натовска държава обвинява Украйна,че атакува Русия много близо до нейните граници.Румъния обвинява Украйна,че използва трикове за въвличане във война обстрелвайки Русия в непосрествена близост до румънските граници.Шумов извини се на хората NATO Nation Claims Ukraine Attacks Very Close To Border; Second Embarrassment For Kyiv In 2 Days
  • 64 Коко

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Адрес 4000":

    Абе адрес 4000 няма ли да си намериш някой да те е.., че да спреш да обикаляш сайтовете и да сер...денонощно ?
  • 65 Коко

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Ха ха":

    Ти грам акъл имаш ли или си с изкуствен интелект?
  • 66 Коко

    7 0 Отговор
    Атаката не е била с дронове, а те части от такива намират? Малко странно ?
  • 67 Мефистофел

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "А50":

    "Що така си изпускате нервите, като Дедо ви в памперса"

    Дедото не си изпуска нервите в памперса, а си изпуска екскрементите.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Ти да не се извини за полските трактористи?
  • 70 Драги

    4 0 Отговор
    румънци, не разбрахте ли, че укрите знаят всичко, компетентни са по всички въпроси и трябва да им се вярва безпрокословно, въпреки че вашата информация е в пълно противоречие с тяхната, т.е. те знаят по-добре какво става във вашата къща...
  • 71 Младежо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Беден-_язовец":

    за да искаш доказателства във вид на видео или снимка доказва, че дори не си бил роден тогава! В такъв случай попитай баща си или майка си, те може и да знаят повече от теб... А за потвърждение на написаното потърси в мрежата! Има колкото щеш информация за това събитие, станало на 28 април 1999 година...
Новини по държави: