Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:36 1 180 19

Шолц призова за нови международни разговори за ядрено разоръжаване, включващи Китай

  • германия-
  • шолц-
  • разоръжаване-
  • китай-
  • ядрено оръжие

Той добави, че друга важна задача остава да се попречи на Иран да произведе уран, който може да се използва за създаване на ядрено оръжие

Шолц призова за нови международни разговори за ядрено разоръжаване, включващи Китай - 1
Източник: БГНЕС

Германският канцлер, Олаф Шолц, призова днес за нови международни разговори за ядрено разоръжаване, като отбеляза, че не само Русия и САЩ, но и Китай трябва да участва в тях.

"Евентуален нов старт по въпроса за контрола на въоръженията би бил много важен", каза Шолц в реч пред германския парламент. "Трябва да се намери начин да включим и Китай в тези разговори."

Канцлерът подчерта, че няколко други страни също са натрупали ядрени арсенали, като посочи Северна Корея, Индия и Пакистан. Той добави, че друга важна задача остава да се попречи на Иран да произведе уран, който може да се използва за създаване на ядрено оръжие, предаде БТА.

Шолц заяви, че ядрените оръжия са екзистенциална заплаха за човечеството, поради което държавите следва незабавно да се ангажират да направят всичко възможно за гарантиране, че те никога няма да бъдат използвани.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) броят на поставените в бойна готовност ядрени оръжия в света леко се е повишил през 2022 г., след като някои страни са приложили дългосрочни планове за тяхната модернизация и натрупване.

Шолц не уточни кога и как биха могли да започнат нови разговори за ядрено разоръжаване. Той обаче заяви, че Германия е готова да играе водеща роля в тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички

    12 0 Отговор
    обичат Китай !
  • 2 да де

    29 0 Отговор
    Тоя пл ъх къде се вре сред ядрените държави да си гледа окупираната Германия.
  • 3 Тоя па

    17 0 Отговор
    Кой го слуша ама да каже нещо и той.
  • 4 Матей преображенски

    19 0 Отговор
    Смешник шулц,той е същински шУлер,мошеник,кой ще седне да му обръща внимание,нима си въобразява ,че точно в този момент може да измами някоя страна с мръсни интриги да я принуди да се откаже от ядреното си оръжие или от разработка на такова?САЩ да си посипе тиквата с пепел,че се налага да използва тоя шулц за измамни инициативи.
  • 5 Китай

    11 0 Отговор
    Не можеш да командваш, фрице
  • 6 Тоя не беше ли

    8 0 Отговор
    С едно 0к0 ?!?
  • 7 Да, бе...

    16 0 Отговор
    Само Германия е дала до сега на Крайната 22 милиарда евро. А аналена обеща вчера още и още...
    Те искат и финансират "стратегическото поражение на Русия", за да я унищожат и след това да й изпият ресурсите безплатно, НО тя трябвало да си съкрати оръжията доброволно? Ама много сте "умни", бе? Искате да биете вързано куче? И си вярвате, че сте прави! И че Русия е толкова тъпа.
  • 8 горски

    13 0 Отговор
    Германия може да бъде само пудел....на верижка.
    Докато има чужди окупационни войски на територията и и безграбначни политици не може да си фактор...
    Досега разчиташе на икономическа мощ,но както е тръгнало и това ще стане история.
  • 9 Кресна

    11 1 Отговор
    Тези от Европа и от Сащ дори не си дават сметка ,че се готвят други неща и че те не са фактор вече .Защо смятате ,че Русия даде рязък завой към Северна Корея и Ким е в Русия ? Северна Корея ще получи помощ от Русия във високоточните оръжия и я ядрената област в замяна на строители,и артилейски оръжия и по тесни връзки .Русия и Китай обмислят да включат в следващите си учения ,Иран и Северна Корея ,нещо от което запада и САЩ подскачат и не си намират място .Сащ говорят ,че щели да наложат нови наказания на Русия и Северна Корея ,има ли още какви? Русия и Северна Корея обмислят наказания срещу членове на ООН и излизане на Русия от ООН .Нещо което днес Блинкен каза ,че Русия нямала право да напусне ООН.Помислете добре защо искат изключване на Русия от всякъде но не и ООН ?
  • 10 любопитен

    9 0 Отговор
    Доколкото знам Германия и Шолц нямат атомни оръжия. Като какви се явяват в този проблем?

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръц

    7 0 Отговор
    Уф.Тоя няма ли кой да го излежи бе?
  • 13 Тото

    5 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂 тези хора имат ли реални цели или се състезават кой по голяма тъпотия да каже!!!!
  • 14 Шолци

    4 0 Отговор
    а Англия, Франция, Пакистан, Индия, Израел?
  • 15 Ами какви са?

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "любопитен":

    Кученца на ФАЩ! Тайните служби на САЩ, казват, че небето над Германия още е "американско"! САЩ гръмнаха Северните потоци и тези мишоци - нищо!
    САЩ подслушваха Меркел и подслушват и днес всичките там, в Бундестага и какво могат да им направят? Нищо!
    В Германия има около 200 американски, атомни бомби, но Германия не може да решава нищо за тях. САЩ решават всичко. Самата Германия няма нито една ядрена бойна глава, нито тактическа, нито стратегическа. Умишлено "съюзникът" САЩ я е удушил всячески и не им дава нищо да разработват без тяхно разрешение. А също и всеки канцлер на германците се "одобрява" от САЩ. Ако немците "изберат" някой, който не се хареса на САЩ, няма да бъде поставен на този пост! Германия за съжаление е още окупирана страна! Пък някакви си украинци искали да са "незалежни"? Аха, ще стане.. Ама никога! Те са на такова географско място, че или Русия или САЩ ще им определят всичко. Просто тях няма да ги пита никой!
  • 16 ЦРУ

    1 0 Отговор
    И без ядрена заплаха, биологическа, химическа, лазерна, геофизични оръжия, генетически и вирусни оръжия, радиационни оръжия сама по себе си заплаха предствалвява реваншиска империя или блок от диктаторски държави като екзестенциална глобална стратегическа заплаха на световно ниво
  • 17 Ти хубаво призоваваш

    7 0 Отговор
    за ядреното разоръжаване. Ама вече никой не ви вярва на лъжите и наглите хитринки.
    Ти кажи първо кой гръмна тръбите ви, без да ни баламосваш с трима души в една лодка. И ти лъжеш като господарите си.
  • 18 МЕЧКОВ

    5 0 Отговор
    СТАВА БЕ ШОЛЦИ НАТО НА ГРАНИЦИТЕ ОТ 1990 РАКЕТИ ПОТЕНЦИАЛНИ НОСИТЕЛИ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СЪЩО И СЯДАМЕ И ГОВОРИМ
  • 19 МалкоЛогика

    0 0 Отговор
    Щом Китай ще се включва, значи Индия и Пакистан също, и Франция, Англия и Израел. Може и Северна Корея. Всъщност последната имаше договорка с Тръмп, обаче сегашният сащски президент не я зачита.
Новини по държави: