Last news in Fakti

13 Септември, 2023 16:12 3 698 14

Индия затваря училища и офиси, за да ограничи смъртоносен вирус

  • индия-
  • вирус-
  • смъртоносен-
  • карантина-
  • разпространение

Той се предава чрез контакт с телесни течности на заразени прилепи, прасета или хора

Индия затваря училища и офиси, за да ограничи смъртоносен вирус  - 1
Източник: БГНЕС

Южният индийски щат Керала предприема редица крачки, за да се справи с опасния и рядък вирус Нипа, който може да предизвика сериозни заболявания и дори смърт. В сряда, властите затвориха определени училища, офиси и обществен транспорт, в опит да ограничат разпространението на вируса, който се предава чрез контакт с телесни течности на заразени прилепи, прасета или хора.

Ситуацията в момента е следната: един възрастен и едно дете вече са били инфектирани, и са приети в болница. Повече от 130 души са били тествани за вируса. Държавният здравен служител съобщава, че вирусът в този случай е бангладешкият вариант, който, въпреки че е по-малко заразен от други варианти, има висока смъртност, цитира news.bg.

Министърът на здравеопазването на щата, Вийна Джордж, подчертава неотложната необходимост от проследяване на контактите на инфектираните лица и тяхната изолация.

От началото на този месец, двама души вече са починали поради този вирус, и това е четвъртото огнище на Нипа в щата от 2018 година насам.

Властите са въвели строги правила за изолация, включително поставянето на медицински персонал под карантина след контакт със заразените. Първата жертва на този вирус e дребен земеделец, който отглеждал банани и ядки в областното село Марутонкара. В момента се извършва активно проследяване на всички, с които е имал контакт.

Трябва да се подчертае, че втората смърт е резултат от контакт в болница с първата жертва.

За да се разбере по-добре характеристиките на този вирус и начините за предотвратяване на бъдещи избухвания, три федерални екипа, включително експерти от Националния институт по вирусология, пристигнаха в сряда, за да проведат допълнителни тестове и изследвания в изолираните села.

Вирусът Нипа беше първоидентифициран през 1999 година по време на огнище в Малайзия и Сингапур, когато заболяването се разпространяваше сред свиневъди и други, близки до животните. Въпреки че избухванията на този вирус са спорадични, предишни инфекции в Южна Азия са се случвали, когато хората пиели сок от финикова палма, която била замърсена с екскременти на прилепи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    17 15 Отговор
    Първо Китай, сега Индия, интересна тема за размисъл 1/3 от света и партньори на Русия

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Небинарен евроатлантик с разтройство

    22 3 Отговор
    Веднага Пфайзер да направи Факсина и бустери към нея. Всички по къщите!!! Никакво излизане!!!
  • 3 да де

    9 1 Отговор
    Бхарат мисирката Бхарат какво не разбра след като на срещата на Г-20 на една табела пишеше Бхарат, а не Индия.
  • 4 Българин

    9 0 Отговор
    Хайде, мисири и мисирки, подготвяйте следващата пандемия с коментирания още през 2020 г. нипа. Тогава началото на глобалистката операция даде Китай. Сега може да е Индия.
  • 5 стоян

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    До 1 ком - казваш партнйори на русия - само на русия ли са - с мижавата руска икономика колкото икономиката на Холандия

    Коментиран от #11

  • 6 Къпете ги тези прилепи

    4 0 Отговор
    И прасетата също.
  • 7 Мнение

    7 1 Отговор
    Така започна и ковид!
    Първо Фаучито и СЗО обявиха вирус от прилеп в Китай за опасен, а после гейтс и компания осигуриха "инжекциите" за добитъка!
    После се оказа, че фаучито е наливал милиони долари от американските данъкоплатци за разработки на вируси и ваксини в лабораторията в Ухан, но нищо те са от "демонократите" и такива действия им се разрешават от властите?!

    Само умствено слепите не разбраха, че членовете на форума в Давос си играят на богове със съдбите на милиарди хора!
    Но истината винаги излиза наяве!
    А отговорните за престъпленията накрая винаги плащат с лихвите!

    Дано новата пЛандемия бъде спряна в зародиш от нормалните хора по света искащи мир, любов и разбирателство с останалите народи!
  • 8 ЦРУ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Няма нищо интересно, от Китай идва всичко

    Коментиран от #12

  • 9 Нямат грижи

    2 4 Отговор
    БРИКС ще се намеси, руските фашаги ще ги излекуват(ако могат)
  • 10 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 0 Отговор
    ТИЯ МАЙ МАЙ
    ЩЕ ГИ КАРАНТИРАТ
    НА ...ЛУНАТА🌙
    УАН УЕЙ ТИКЕТ ТУ ДЕ МУУН.....
  • 11 Без коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    Стоенчо, пак ли ти бе?! ПартнЙОри, нцъ, нцъ, нцъ...

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания