Last news in Fakti

19 Септември, 2023 04:59 1 268 7

САЩ задържаха руснак по обвинение в контрабанда на военни технологии за Русия

  • максим марченко-
  • технологии-
  • арест-
  • русия-
  • сащ

Максим Марченко и още двама руснаци използвали кухи фирми, за да прикриват доставките

САЩ задържаха руснак по обвинение в контрабанда на военни технологии за Русия - 1
Снимка: Department of Justice

Руски гражданин, който живее в Хонконг, е бил арестуван в САЩ по обвинение в контрабанда на големи количества американска микроелектроника с военно предназначение за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс и БТА.

Петдесет и една годишният Максим Марченко и още двама руснаци, чиито имена не бяха оповестени, са обвинени, че са използвали кухи фирми, за да прикриват доставки на така наречените ОЛЕД микродисплеи (микродисплеи с органични светодиоди).

Според федералните прокурори в Манхатън тази техника може да се използва за производството на оптични прицели за пушки, очила за нощно виждане, термооптични системи и други оръжейни системи.

Прокурорите твърдят, че Марченко и съучастниците му са заблуждавали американските власти, че технологията с двойна употреба се изпраща в Китай, Хонконг и други страни, за да бъде използвана в електронни микроскопи за медицински изследвания.

Обвинението допълва, че подставени дружества на Марченко са превели повече от 1,6 милиона долара в САЩ, за да подпомогнат схемата, която е действала в периода от май 2022 г. до август тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    8 5 Отговор
    В СВЕТА НА ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС И КОНТРАБАНДАТА
    .... 1.5 МИЛИОНА ДОЛАРА СА 5 ОТКРАДНАТИ ФЕРАРИТА... ИМА ХОРА КОИТО ХВЪРЛЯТ ТОЛКОВА ЗА ЕДНА ВЕЧЕР НА МАСАТА В ЛАС ВЕГАС
  • 2 Тотал щета

    10 5 Отговор
    Самите доставки на военна техника в Украйна, са контрабанда за Русия.
  • 3 Уса

    8 10 Отговор
    Американската наука и технологии лежат на плещите на руски и азиатски учени.Почти няма американец завършил колеж с истински отличен само деца на изтока завършват с пълно отличие и огромна разлика в знанията и уменията.Така,че кой от кого краде е много тънка лайсна
  • 4 Някой

    5 6 Отговор
    Горките американски власти - все са заблуждавани от лошите руснаци. Сега следва реципрочно отношение от страна на Русия - няколко американци в панделката за шпионаж и подривна дейност.Не са спазвали руските закони, нищо че са били на чужда територия.
  • 5 Аспарух

    7 7 Отговор
    Раша алкаша всичко краде от перални, хладилници и носено дамско бельо.....до западни технологии. Явно такъв им е крадливия ген.
    Заводите Сърп и Чук и Болшевичка освен чукове и лопати май нищо не може да произведе.

    Коментиран от #6

  • 6 Сандански Стоянов

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Аспарух":

    Точно така е. Гледах в къщи офиса и гаража. Нямам нищо сделано в Русия. Дори една батерийка или болтче. Значи светът може и без страхотните технологии на руслямистите. Те и затова крадът от много години.

    Коментиран от #7

  • 7 Съжалително

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сандански Стоянов":

    Ти нямаш нищо произведено в Русия, но и в Русия няма нищо произведено в България. И точно затова умряха бълграската индустрия и селско стопанство. А Светът като цяло продължава да консумира руски стоки и суровини, само че български такива вече не същшествуват