Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2023 08:19 3 917 140

ISW: Русия продължава да губи на фронта, a Киев получава военна помощ

  • украйна-
  • крим-
  • руски флот-
  • руски войски

Руските войски трябва да унищожат собствените си кораби, за да избегнат по-нататъшни украински удари

ISW: Русия продължава да губи на фронта, a Киев получава военна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските сили нанесоха удари с дронове и крилати ракети по окупирания Крим и нанесоха значителни щети на щаба на командването на руския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол на 22 септември. Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили са нанесли успешен удар.

Руски източници твърдят, че украинските сили са използвали крилати ракети Storm Shadow, за да нанесат удара, а кадрите от социалните медии на щаба показват значителни щети на сградата.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила пет украински ракети и призна, че украинският удар е повредил сграда на щаба на командването.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че украинските сили ще нанасят повече удари по руски военни цели в Крим в бъдеще.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че руските войски трябва да унищожат собствените си кораби, за да избегнат по-нататъшни украински удари.

Руското информационно пространство очаквано се занимава много с украинския удар срещу Севастопол на 22 септември. Един руски блогър се оплака от неспособността на руските власти да контролират разпространението на украинска информация за последиците от удара, а други блогъри критикуваха военните за това, че не са отвърнали достатъчно.

Друг руски блогър твърди, че такива удари се очакват, тъй като Украйна и нейните западни партньори смятат Крим за украинска територия. Множество руски блогъри твърдят, че западните партньори са помогнали на украинските сили да атакуват щаба.

Украинските сили са напреднали южно от Бахмут и според съобщенията са напреднали в западната Запорожка област на 22 септември. Геолокирани кадри, публикувани на 22 септември, показват, че украинските сили са напреднали югоизточно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут).

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали леко на север от Новопрокоповка и в момента са на около 800 метра от покрайнините на селището. Твърдение, което като цяло съответства на оценката на ISW. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават да водят настъпателни действия в Мелитополско (западна Запорожка област) и настъпателни действия в Бахмутско направление, като изтощават и нанасят загуби на руските сили по целия фронт.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността на 21 септември, предоставяйки на Украйна военно оборудване на стойност 325 милиона долара.

Пакетът на Министерството на отбраната включва ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана; допълнителни боеприпаси за системи HIMARS; системи за противовъздушна отбрана Avenger; картечници против дронове; 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, включително подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение; Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, телено-насочвани ракети; противобронови системи Javelin и AT-4; над три милиона патрона боеприпаси за малки оръжия; леки тактически превозни средства; разрушителни боеприпаси за премахване на препятствия; и резервни части, оборудване за поддръжка и друго полево оборудване.

САЩ скоро ще предоставят армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS) на Украйна. Четирима неназовани служители на правителството на САЩ казаха пред NBC News в статия, публикувана на 22 септември, че американският президент Джо Байдън е казал на украинския президент Володимир Зеленски, че САЩ ще предоставят на Украйна "малък брой ракети с голям обсег".

Длъжностните лица не посочиха кога САЩ ще обявят предоставянето на ATACMS или кога САЩ ще ги доставят на Украйна. Един американски служител каза пред NBC News, че американски служители все още обсъждат вида на ракетата и броя на ракетите, които САЩ ще предоставят на Украйна.

Няколко неназовани източници на Washington Post са съобщили, че администрацията на Байдън планира да предостави на Украйна версия на ATACMS, въоръжена с касетъчни бомби, а не с единична (унитарна) бойна глава.

The Washington Post съобщи, че ATACMS ще позволят на Украйна да нанесе удари по руските военни позиции далеч в тила.

Руските усилия за засилване на разделенията между Украйна и нейните централноевропейски партньори изглежда претърпяха неуспех, тъй като полският премиер Анджей Дуда се застъпи за силата на полско-украинските отношения на 22 септември. Дуда разясни изявлението на полския премиер Матеуш Морвиецки от 21 септември, че Полша няма да прави трансфер на оръжия на Украйна. Той обясни, че Полша ще продължи да изпълнява споразуменията за доставка на оръжия с Украйна, но няма да прехвърля нови оръжия, които Полша купува за собствената си армия.

Дуда също така заяви, че потенциалният конфликт между двете страни относно износа на украинско зърно по европейските сухопътни маршрути не засяга значително отношенията между двете страни.

ISW по-рано оцени, че руските удари по украинската пристанищна и зърнена инфраструктура са част от руска кампания за разрушаване на отношенията на Украйна със западните ѝ съседи, а бързото повторение на ангажимента си към Украйна от Полша показва, че тази кампания не е толкова успешна, колкото Москва вероятно възнамерява.

Украински военен служител бързо отхвърли руските твърдения, че силите на групата "Вагнер" действат в окупираната Херсонска област. Няколко руски източника заявиха на 22 септември, че персоналът на "Вагнер" е пристигнал в районите на бойни действия в окупираната Херсонска област и че щурмовите части са разпределени в секторите на фронтовата линия на Херсонска област.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк отрече това твърдение на 22 септември и заяви, че руски източници вероятно разпространяват подобни твърдения, за да повдигнат руския боен морал.

Хуменюк също така заяви, че чеченските сили и силите на Росгвардия (Руската национална гвардия) са пристигнали в окупирания Херсон "преди няколко седмици", за да попречат на руските военни да дезертират.

Руските блогъри може би твърдят, че силите на "Вагнер" са пристигнали в окупираната Херсонска област на фона на слуховете, че силите на Вагнер ще се върнат към военните действия в Украйна, действайки заедно с Росгвардия.

Съобщава се, че Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) разследва високопоставени служители на Росгвардия за потенциалното им участие в бунта на групата "Вагнер" на 24 юни. Руски вътрешен източник заяви на 22 септември, че ФСБ разследва служители на Росгвардия, след като според съобщенията Росгвардия е позволила на групата да скрие снаряди и оборудване в складовете на Росгвардия непосредствено след бунта и в периода на разоръжаването.

ISW продължава да счита, че Кремъл вероятно е имал за цел да консолидира вътрешния апарат за сигурност на Русия около Росгвардия след бунта на Вагнер. Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 27 юни, че ще се подготви да прехвърли тежката военна техника на Вагнер на неуточнени части от руската армия в същия ден, когато ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов обяви, че Росгвардия ще получи тежки оръжия и танкове.

През юли руското правителство също така официално прехвърли специалните звена "Гром" на Руската федерална служба за контрол на наркотиците (на руското Министерство на вътрешните работи) под контрола на Росгвардия.

Съобщава се, че руското правителство планира да увеличи разходите за отбрана с 4,4 трилиона рубли (46 милиарда долара) през 2024 г. Bloomberg съобщи на 22 септември, че проектоплановете на руския бюджет за 2024 г. показват, че руските разходи за отбрана ще се увеличат до 10,8 трилиона рубли (около 113 милиарда долара) през 2024 г. спрямо 6,4 трилиона рубли (около 67 милиарда долара) през 2023 г.

Руската държавна дума обмисля да разшири допълнителните закони, свързани с руското Министерство на отбраната (МО), към Руската национална гвардия (Росгвардия). Депутатите от Държавната дума на Русия, включително председателят на комисията по информационна политика на Държавната дума Александър Хинштейн и председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, внесоха в Думата законопроект, който ще разшири закона за наказване на онези, които "дискредитират" и разпространяват " фалшива" информация за руските въоръжени сили и на силите на Росгвардия.

ISW по-рано съобщи, че Думата също така обмисля законодателство, което ще разшири правомощията и механизмите на руското МО, за да включи доброволчески формирования в Росгвардия. Спекулира се и че персоналът на "Вагнер" работи в тясно сътрудничество с Росгвардия, за да се присъедини отново към войната в Украйна.

ISW по-рано съобщи за руските усилия за разширяване на местното развитие и производство на дронове в цяла Русия и оцени, че руското военно командване може да използва голям брой ударни дронове в Украйна, за да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

Руските окупационни служители продължават да ограничават използването на украински език в образователните институции в окупирана Украйна, за да русифицират окупираните територии и да изкоренят украинската култура и идентичност. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов поиска наказания за училища и учители в окупирана Запорожка област, които дават неразрешени уроци по украински, за който Рогов твърди, че е "нероден език" за украинските ученици.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    133 25 Отговор
    Що се напъвате като знаете каква е истината за укрите

    Коментиран от #4, #11, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТОРМ ШАДОУ

    33 89 Отговор
    Кошмарът на Путин.

    Коментиран от #64

  • 4 да де

    91 14 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Ами какво да правят ще им спрат центовете.

    Коментиран от #20

  • 5 ТОЯ КРИМ СТАНА

    25 76 Отговор
    Като учебна база за ударите на ВСУ.
  • 6 Хоризонт

    120 20 Отговор
    Истината е корено различна! Ще ги бавят за да затъне Европа още повече. Стратегия!

    Коментиран от #119

  • 7 КРИМ

    18 47 Отговор
    Z мишена номер едно....
  • 8 ЗАРЯТА В КРИМ

    22 64 Отговор
    Не спират.....особено нощем

    Коментиран от #66

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Укропат

    42 29 Отговор
    Русия губи площите заети от нови кладбища на ВСУ. В крайна сметка няма да има място за друго в 404. Шефчето иска да запълни земите с знамена и героични паметни плочи.

    Коментиран от #121

  • 11 Истината

    20 70 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    е, че се гаврят с руснаците.

    Коментиран от #40

  • 12 УкроВалс

    51 12 Отговор
    Три напред
    и три
    надолу
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    87 22 Отговор
    Да бе да губи.Русия никога не е губила,няма и да загуби.Срещу велика Русия война не се води.Ако продължава контранастъплението ни един украинец няма да остане и Украйна сама ще се затрие като държава.

    Коментиран от #21, #109

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 шаа

    83 18 Отговор
    ако русия загуби нещо, то ще е само търпението към фашистката хунта в киев и вашингтон

    Коментиран от #120

  • 18 сказки

    77 13 Отговор
    1001 нощ Шехеразада. Да напишеш такава простотия и лъжа се иска да си голем олиготалант.

    Коментиран от #48

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Деменцията

    52 10 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    закопа Укрия и Фащ!

    Коментиран от #74

  • 21 бухахахахаха

    21 58 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    всеки който е хванал пияниците ги е бухал като шкембе у довар , даже и Хитлер , добрече беше САЩ да спаси клетите руснаци 😂
  • 22 А гривна,

    31 6 Отговор

    До коментар #16 от "казвам ти копейка":

    как звучи? Доста по-кофти. Хахахаха

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Костя Орков Копейкин

    10 26 Отговор
    еииии много ма е яд начиииий
  • 25 реру

    26 10 Отговор
    В Крим са отговорили подобаващо на нападението срещу Севастопол...

  • 26 Сандо

    55 12 Отговор
    Когато четете укроматериалите,никога не забравяйте как по украинската ТВ даваха как в ООН Зеленски от мястото си в залата слушаше речта на Зеленски от трибуната!

    Коментиран от #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гривна

    17 34 Отговор

    До коментар #22 от "А гривна,":

    скоро ще съм като лева обвързана с еврото , копейката да му мисли 🤣

    Коментиран от #37, #43

  • 29 Абе

    40 11 Отговор
    "фактите" ви много смърдят бе.
  • 30 Всички

    42 19 Отговор
    бесни кучета, тръгнали срещу Русия, си счупиха зъбите. Ред е на Мумията и Наркомана!

    Коментиран от #35

  • 31 факти с видео

    40 15 Отговор
    22.09.2023 г. - 22:47 ч
    Огнен ад за Украинската армия край Клешчеевка: нашите проследиха спецгрупа и я унищожиха с всички видове оръжия (ВИДЕО) | Руска пролет

    На южния фланг на Артьомовск вражески диверсионен специален отряд се опита да изпълни задача близо до фронтовата линия, но беше разкрит от нашите разузнавачи, които нанесоха точен удар по противника, покривайки го с плътен огън и унищожавайки го.

    Те стреляха по противника от АГС-17 „Пламя“, като го довършиха със 120-мм мини и 152-мм снаряди.
  • 32 Швейк

    9 5 Отговор
    Когато започне Последната война ще има да се чудим кой е бил виновен...
  • 33 бриз

    16 6 Отговор
    Че то , ако така се печелеше война , руската армия щеше да си седи в казармите в Русия и от там да стреля с дронове от време на време , те поне уцеватпочти винаги.
  • 34 Любопитен

    34 6 Отговор
    В заглавието

    Русия продължава да губи на фронта

    В съдържанието нищо свързано със заглавието
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А не бе, швепс

    27 6 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Украинци..., какво да им кажеш повече.
  • 37 виетнамски донг

    31 5 Отговор

    До коментар #28 от "гривна":

    Скоро ще е в историята и гривни ще има само в историческите музеи по света !!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Русия губела,

    35 4 Отговор
    Друг път. Колко ви плати дедо Сорос за тая нагла лъжа???

    Коментиран от #42, #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Само така

    15 25 Отговор
    Бавно, но сигурно идва краят и на този калпав проект - ссср 2 създаден от крадливите кремълски бездарници. Честито.
  • 42 Уточнение

    26 2 Отговор

    До коментар #39 от "Русия губела,":

    на тези джендъри дори не им плаща, те сами си растварят бузките.
  • 43 Знам, знам

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "гривна":

    Хахахаха, веселяк, 20% си рубла. Останалите 80% скоро ще си злота, форинт и лея.
  • 44 Американските варвари

    23 6 Отговор
    не са по-различни от хитлеровите фашисти!
  • 45 Сарс

    34 9 Отговор
    Руското пво пропуснало една ракета, която убила един човек и вече е новината на деня. А за това че украинците се напънали да направят нещо в запорожието и изпратили танкова колона срещу руснаците, от която след като са я посрещнали алигаторите не са останали и резервни части, никой не казва нищо.

    Коментиран от #79

  • 46 РУСКА 👊🐻👊®

    23 7 Отговор
    ВЕРВАМЕ ВЕРВАМЕ НЯМА ЛИ ДА ПУСНЕТЕ НОВИНА ,ЧЕ ПУТИН Е МЪРТАВ ,ЧЕ СКОРО НЕ СТЕ ПУСКАЛИ

    Коментиран от #132

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 151262

    29 5 Отговор

    До коментар #18 от "сказки":

    Колкото по-трудно е да убедиш хората в една лъжа, толкова по-дълга и неубедителна статия пишеш. Някой прочете ли тоя пасквил до края?

    Коментиран от #75

  • 49 Дако

    20 5 Отговор
    Тия окраинци успяха да фърлят две бомби и после не мож им затвори устата от фалби .
  • 50 Цезар

    27 6 Отговор
    Няма друга такава война където "главнокомандващия" да се разхожда като балерина по света , докато редниците гинат по 500 на фронта всеки ден .

    Коментиран от #53, #58

  • 51 Вижда,ли се

    3 12 Отговор

    До коментар #39 от "Русия губела,":

    Киев на хоризонта?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Единият ходи по света.

    9 13 Отговор

    До коментар #50 от "Цезар":

    Другият от бункер в бункер.

    Коментиран от #56, #57, #65

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дали им жега казаха

    6 8 Отговор
    Другари..летище Баалбек е равно със земята
    Така ли пазим в 2023 година другари??
    А а другари?
    А а?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дежурен психиатър

    19 7 Отговор

    До коментар #53 от "Единият ходи по света.":

    Единият проси по света, на другият Си Дзи Пин му ходи на гости ..досато европуделите се редят на опашка да Си да ги приеме.

    Коментиран от #122

  • 58 Така е

    14 4 Отговор

    До коментар #50 от "Цезар":

    Той е "човек на изкуството", влечат го сцените. И сценичните му костюми артистични. Всичко е топ за наивниците.
  • 59 ВСУ и АЗОВ

    8 18 Отговор
    Лечка полечка газят руската мечка!
    Все повече се превръща в малечка буболечка!
    Пролази по една бахмутска пътечка!
    До Крим вече няма да има засечка!
  • 60 Перо

    20 6 Отговор
    От редакцията на соросисткия сайт не се ли умориха да пропагандират ционисткия режим в Киев, който е пред пълен колапс и се крепи само на чужди донори, което е до време! Даже Народния театър се изложи жестоко с пропаганда на чуждия режим и то при откриването на новия сезон! Срам и излагация!!!

    Коментиран от #63

  • 61 Коментар

    11 4 Отговор
    Лъжете,за да може Зеления Гаргамел да взима още пари,за да си купува имения и да мобилизират насилствено още.Тази лудост трябва да спре!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Учудва ли те

    11 4 Отговор

    До коментар #60 от "Перо":

    Те не се посвениха да затворят Божи храм, ти за Народния се ядосваш.
  • 64 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "СТОРМ ШАДОУ":

    За това ги свалят по 5.
    Де кинжал, де!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Някой

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАРЯТА В КРИМ":

    То същото важи и за цяла Украйна. Зарята не спира. После само огън и дим остава. Повсеместно.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Полит.коректен расист

    12 0 Отговор
    Я един виц към моите приятели от посолството на фащ:

    Пътуват различни по цвят и етнически произход американци в самолет.
    Сред тях баща и син с черен цвят на кожата. По едно време стюардесата обявява:
    - Уважаеми пътници, самолетът има повреда и за да не падне, трябва да започнем да изхвърляме част от пътниците. За да няма протести, почваме по азбучен ред. Any African Americans/ африкано-американци?.
    Малкото негърче поглежда към баща си, но той се присвива на седалката и си трае.
    Стюардесата преминава на буква B:
    - Black Americans/черни американци ?
    ...Малкото негърче отново поглежда към баща си, но той се присвива още по-ниско на седалката и си трае.
    Стюардесата преминава на буква С:
    - Coloured Americans/цветнокожи американци ?
    Бащата с черна кожа отново си трае, та малкото маймунче не издържа и пита:
    - Тате, какво става, защо не се обаждаме?
    - Мълчи си сине,
    днес сме Niggers/нигърс...

    Коментиран от #71

  • 69 оня с х.я

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "Васиан си замина....":

    Ти па можеш да ми нала пашш Мууяя.

    Коментиран от #103

  • 70 Вова

    10 2 Отговор
    пръв се изправи срещу сатанистите и побеждава. Идва нов свят - честен и справедлив!
  • 71 Рико Анаграмата

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Полит.коректен расист":

    Това ми хареса за разлика от 90% бърко чи които се публикуват.
  • 72 Крим наш !

    3 5 Отговор
    Да се готви Москва !
    Капрал Хаймерсченко.

    Коментиран от #76

  • 73 Наркос

    13 3 Отговор
    Не се спряха с фалшивите новини...Показах статията на познат украинец и му стана смешно 😂 Какво общо имат кораби с празна сграда, казва и там много ги лъжели, карали ги насила да се бият, а те вече не искат🫡 Поздрави от Германия ще се видим за празниците

    Коментиран от #85

  • 74 Обаче

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Деменцията":

    Печатницата на долари ги откопа🤑🤑😱🪆🔥💥☠️
  • 75 Наркос

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "151262":

    Не тва е същата новина от вчера, но с елементи на шизофрения
  • 76 иваило

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Крим наш !":

    скъпи връщай се в леглото при мъжката ти половинка чака те с кафе и да обереш краставицата

    Коментиран от #81

  • 77 Сипиро

    12 2 Отговор
    Даже и на запад вече признават,че усрайна губи войната,а тук в окупирана от жидо-краварите България не спират с украйнската лъжлива пропаганда.
    Да напомня последния фапантен случай с взривената на пазара ракета в Константиновка която уби много цивилни ,където киевския хазарско-бандеровски фашистки режим обвини за това руската страна и нашенския медиен продажен слугинаж 3 дена не спря да ни пробутва тази украйнска долна лъжа с цел да очерни Русия.
    Преди няколко дена обаче Ню Йорк таймс и Вашингтон пост излязоха пъбликации с които представиха разследване на американските служби които доказват по неоспорим начин ,че уКрайна е използвала ракета Сторм шедоу -британско производство ,която е паднала на пазара в Константиновка и тя е причина за смърта на 21 души и 39 ранени.
    Това да го чухте по нашенските долнопробни продажни и мисирски медии?
    Те и тая статия е същата укропска пропагандна лъжа като (руската)ракета в Константиновка,която лъжа услужливо ни се пробутва от (обективните)ни медии.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 наблюдател

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Сарс":

    до 45 откога в русия има крокодили и алигатори купейко

    Коментиран от #83

  • 80 Хероям

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    САЛА

    Коментиран от #82

  • 81 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #76 от "иваило":

    иви ти така ли ги обираш сутрин в Канада.

    Коментиран от #84

  • 82 митко

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Хероям":

    от геройте в кавички на украйна останаха шепа бандери кой без крак кой без ръка май ше обслужваш някой от тях
  • 83 Шибашвили

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "наблюдател":

    Доведи же наси,падни на колене отвън пред ключалката ,наблюдавай и си води записки как се прави.

    Коментиран от #124, #128

  • 84 иваило

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    сиси парцалан...н/о казал съм ти много пъти ела да седнеш в на батко в скута да ти кажа нещо на ушенце полдлого после ще си смесени чуства и лека болка при сядане !!!!!!!!!!
  • 85 Лицемер

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "Наркос":

    Друго говореше помня те!

    Коментиран от #107

  • 86 Мнение

    9 2 Отговор
    За сатанистите всичко е обвито в розови облачета.
    Но като се събудят виждат , че са се отвили и пръстите на краката им са включени в щепсела.
    И вече е късно да си призначт , че не се намират на този свят,а са в някой паралелен, където реалността е съвсем различна.
    А този реалният свят е вече света на BRICS/всички освен западния сатанински свят подчинен на англосаксонските неверници, невярващи в бог и вече изпаднали от историята на света.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Малкия Стоянчо

    6 0 Отговор
    Абе къде е батко?За батко стоянчо старшинката.Еех как ми липсват неговите стратигически анализи.
  • 89 Ха-ха-ха

    10 2 Отговор
    Затова нощес укрите са останали без базата от която стреляха по Крим, щото Русия все губи , ама някакси фантомни навлиза все по навътре в Укрия.

    Коментиран от #98

  • 90 Русия НЕ губи на фронта,

    8 2 Отговор
    Кърти урки постоянно и лъжите не вършат никаква работа.
  • 91 Русия все губи

    5 3 Отговор
    А урките зелени все мрат
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Кимчо

    1 5 Отговор
    Се обадил на Владимир Василиевич.
    Господин Путян , какво става в Севастопол.
    Какво става с Щаба на Руския ЧФ?

    Удариха го като подводницата Ростов на Дон .
    Промълвил Путян.

    Кимчо учуден :

    Ама как така Украйна няма Флот , а ви потапя Корабите и Подводниците ?

    Направихме се САМООБОСРАЦИЯ.

    Пак промълвил Путян .
  • 94 Страх

    6 0 Отговор
    Чета коментарите и се чудя на късогледството на коментиращите.Мнозина се кефят на ударите по Крим ,но не четат какви са изводите на руските военни за тези удари.А те са опасни за нас ,за България!
    Говори се ,че част от дроновете и ракетите идват от бази в България.В момента ,в който се уверят на 100 процента ,ще ни избушат и тогава няма член 1,2,3,4,5 да ни помогне.Мислете и следете и за тоя вариант!
  • 95 Марко

    7 0 Отговор
    Русия пак губи на фронта?
    Ясно, украинците пак са превзели Пятихатки!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Артилерист

    9 2 Отговор
    Много оптимистично заглавие на нюза и почти безсмислени брътвежи в текста. Новото е, че се е появил нов източник на "достоверна" информация, кап.1-ви ранг Наталия Хуменюк, която вероятно ще замени уволнената дезинформаторка Анна Малер. Трябва да видя, ако и Мара я използва, значи е станала врътката. Иначе може да се приеме, че предвид изчерпващите се възможности на укроармията и все повечето данни за намаляване на помощите, укровермахта окончателно да е преминал към диверсионни и терористични действия. В тях най-широко приложение ще се отдаде на тайните бандеровски ескадрони на украинската ДС. Американците се провалиха в планиране и провеждане на войскови операции, но в бандитизма те са ненадминати и в това отношение може би по-добре ще ръководят бандеровските нацисти. Много отявлени бандеровски убийци имало в тез тайни ескадрони, които били в основата на нацизирането на населението-а не си му достатъчно отдаден, а са те "безследно изчезнал" или са те нагледно трупясали пред дома ти...

    Коментиран от #99

  • 98 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #89 от "Ха-ха-ха":

    След всеки руски погром се появява един като теб и обявява огромна руска победа и отмъщение.тва се нарича болна фантазия на битата мома...ххахааха
  • 99 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #97 от "Артилерист":

    Я изпей и песен.катюша.илимставай страна агромная ще са подходящи след тази ти реч...ххахаах
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #96 от "нпо агент":

    И кка щеше да са по малко украинските убити другарю? За какво са виновни в случая сащ и европа?
  • 102 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #100 от "ФИЛИП ГЕОРГИЕВ":

    На теб ти е ясно в случая че нищо не ти е ясно.колко леопарда са унищожили руснаците?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Чувството за изключителност

    2 3 Отговор
    изигра много лоша шега на американския режим. От световен жандарм се превръщат в бясно куче със счупени зъби. Идва нов свят - честен и справедлив!
  • 106 Путриот

    1 3 Отговор
    В историята няма такъв Мерзавец като Путаран .

    Седи и сам се хвали :

    300 хиляди могилизирани ,
    За последните 6-7 месеца
    270 хиляди по контракт и разни доброволци на фронта.

    Сам Вика Ботокса ,

    Няма такава държава в света в която
    Всеки ден се записват по 1000-1200
    Човека за могилизация
    Хайахс

    И накрая седят в глуха защита , говорят за Украинското Контранастъпление как се било провалило .

    А не казва , че със тия 600 хиляди Ватника не могат да удържат фронта .
    Не са мръднали един километър напред .

    Хахаха

    А къде е Редовната армия онези 200 хиляди които влязоха в Украйна на
    24.02.2022
    вече е няма .

    Хахаха

    Коментиран от #110

  • 107 Наркос

    6 3 Отговор

    До коментар #85 от "Лицемер":

    Кога съм казал, че ще победят Русия, кое друго? Ако си следял ясно казах, че загубиха живата сила и морала това лято в зле подготвени "офанзиви" и смалиха много шансовете за успех. От тук нататък само световна война или пряка намеса от Сащ и съюзници може спаси да положението, но просто нямат такава подкрепа. Американци, канадци, австралийци и прочие масово са против война с Русия от самото начало и против изпращането на каквито е да пари или оръжия. Байдън ще падне следващата година и край, за това сега ги магери едни разпоредби, които следващия президент просто ще отмени. Путин много добре го знае само трябва да се пази от вътрешни размирици, вече се погрижи да няма шанс за повече такива. Въпреки това ще видиш колко неизгодна е тази война за Русия от финансова гледна точка, тва трябва да си много зле ако не го сващаш, че в модерните войни на далавера ще си само ако продаваш оръжие, но не участваш пряко. Ще им остане предимно моралната опорка, че са завзели нови земи, но създадоха прекалено много врагове за няма и четвърт десетилетие и си опетниха историята по-трайно от всякога нападайки друг славянски народ.
  • 108 Пешко

    4 3 Отговор
    Пореден препечатан ФЕЙК. Русия все губи, а Украйна понесе поде 80000 жертви само за три месеца. Руснаците си седят на гюме и чакат. А скоро и ще тръгнат напред. Заради това в САЩ са ступор и се чудят, как да се изнижат

    Коментиран от #129

  • 109 Да, ама не

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Слаба оценка по история - пълна двойка !
    За последните 150 г. имат само 2 спечелени войни - едната с наша помощ, другата - с помощта на САЩ.
    Най-лесно се манипулират необразовани хора
  • 110 Доктор Косев

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Путриот":

    Връщай се обратно в Курило,че отпуската свърши и линейката те чака долу.

    Коментиран от #112, #127

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Косев

    4 3 Отговор

    До коментар #110 от "Доктор Косев":

    Ти тръгвай ,ама само вземи и Путаран със себе си .
    Че застанал и се хвали за новото пушечно месо , без да му мигне окото .

    Ама някой да го пита ,защо децата на Кремълските Мерзаввци не са фронта .

    И тогава да се хвали , за 300 хиляди
    Могилници и 270 хиляди по контракт .
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Кво

    2 0 Отговор
    Нали уж е "незаконно анексирана" пък сега сградата била тяхна!!!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Опаааа.....

    6 2 Отговор
    Украински офицер, предал се доброволно, е предоставил на руските военни подробна информация за коректировчиците, които тайно насочват артилерийските атаки на украинските въоръжени сили по жилищните райони в ДНР, съобщи за РИА Новости източник, запознат със ситуацията.
    «Те коректират ударите… от населените места Мариупол, Волноваха, Старомайорское, Красная поляна. Оттам осъществяват насочването», каза предалият се офицер.
    В същото време военният твърди, че наблюдателите уж насочват украинските атаки срещу руски военни цели, като колони, командни пунктове, концентрации на жива сила и техника, без да вземат предвид жилищните райони на градовете в Донбас сред целите на атаките на въоръжените сили на Украйна. Той добави още, че наводчиците работят и денем, и нощем.
    Пленникът е предоставил и информация за самоличностите и телефоните на командването на 10-ти армейски корпус на украинската армия в южно направление.

    Коментиран от #125

  • 117 Пръч

    4 0 Отговор
    Дуда премиер, Моравецки премиер? Колко премиера има Полша! Уточнете, моля! Как да вярва обитателят на сайта тогава и на останалата ви ,,информация"?! Разчитате, че обитателите ще прочетат само заглавието и пишете каквото откраднете от пресата!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хоризонт":

    Ех че си "акълат"!!Смени латерната,че тази ръждяса и и само шум вдига!!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Дежурен психиатър":

    Скрий се бе,твоите колеги бягат от тебе като дявол от тамян,никой не иска ,ни да те чуе,ни да те види?? Какъв дежурен психиатър си??
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Бат Котьо

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Шибашвили":

    А ти пази твоята,че вчера такъв фурор направи в парка,чак и ръкопляскаха.
  • 125 Цървул скъсан

    1 2 Отговор

    До коментар #116 от "Опаааа.....":

    Руски простащини разказвай на пейката пред блока !!
  • 126 българин

    3 1 Отговор
    Към 99 : Стоенчо, какво ще правиш чедо, кога дойде време да се пее "Ставай страна огромная". Много станахте тези, които чакате посолствоТо да ви приюти, все отбор юнаци, предатели и продажници "българи".
    Сопри се и го давай по кротко. А ако си много яден, че испориите, които ти представят са чиста лъжа, поогледаъ се и почети малко повече, може пък и да се кротнеш.

    Коментиран от #136

  • 127 Опиняк скъсан

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Доктор Косев":

    Изчезвай,да не ти се види Курило като Хилтън!!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Учителката

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Пешко":

    Пешко,бегом бързо в детската градина,имаш много сериозни пропуски!!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Дааааааааа

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "РУСКА 👊🐻👊®":

    РУСИЯ ГУБИ ТОТАЛНО ВОЙНА ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ!! Защо да се пускат слухове??
  • 133 Мишел

    3 0 Отговор
    От десетина дни Украйна не е обявявала, че е напреднала някъде. Последният път обяви за превзети за седмицата 1.4 и 2.1 кв.км. Ако украинците наистина бяха превзели някъде поне 1 кв км. щяха да го обявят. На те само губят по 1 кв.км. на ден на северния фронт.

    Коментиран от #137

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #126 от "българин":

    Ставай страна агромная отдавна я няма другар.остана бледо копие заради путелер и тези преди него.та не чакай тази песен да проработи.най много руснаците да въстанат срещу хунтата която ги управлява.
  • 137 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #133 от "Мишел":

    Последните три дена украина се придвижи около бахмут в района на клешчеевка андреевка и курдюмовка.придвижи се и в района на работино и воробьово.

    Коментиран от #139, #140

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Придвижиха

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "стоян георгиев":

    още няколко хиляди ykpoнaцитa към бандерата им. Интересно кое ще свърши първо, западните пари или укpoпите caмoy6ийци?
Новини по държави: