Last news in Fakti

24 Септември, 2023 04:57 1 684 14

Мали: Няма да останем безучастни при военна намеса в Нигер

  • мали-
  • нигер-
  • оон

Външният министър на страната Абдулайе Диоп говори пред ООН

Мали: Няма да останем безучастни при военна намеса в Нигер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Няма да останем безучастни" в случай на военна намеса в Нигер за възстановяване на конституционния ред след държавния преврат, предупреди пред ООН външният министър на Мали Абдулайе Диоп, цитиран от Франс прес и БТА.

От няколко седмици Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) заплашва извършителите на пуча от 26 юли с военна намеса, за да възстанови сваления президент Мохамед Базум.

"Мали остава категорично против всякаква военна намеса от страна на ECOWAS", заяви Абдулайе Диоп, представляващ малийската хунта в Общото събрание на ООН. "Всяка военна намеса в Нигер, исках да кажа всяка агресия, всяко нахлуване в тази страна, представлява пряка заплаха за мира и сигурността на Мали, но също така и за мира и сигурността на региона, и задължително ще има сериозни последици. Ние няма да стоим безучастни", подчерта той.

Преди седмица Мали подписа отбранителен съюз с Нигер и Буркина Фасо, който предвижда взаимопомощ в случай на нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на трите страни, ръководени от военни хунти.

Диоп отправи нови критики срещу Франция и нейното предполагаемо "неоколониално господство". Той спомена "специално" Русия, като похвали Москва "за нейната активна солидарност и надежден ангажимент както на двустранна, така и на многостранна основа".

Хунтата превърна суверенитета в своя мантра, развали съюза си с Франция и партньорите си в борбата срещу джихадизма и се обърна във военно и политическо отношение към Русия, припомня АФП. В този контекст малийските военни поискаха изтеглянето на мироопазващата мисия на ООН, която трябва да приключи изтеглянето си до края на годината.

"Правителството на Република Мали няма намерение да удължава този срок", предупреди министърът.

"Правителството уверява малийския народ и международната общност, че са предприети всички мерки, за да се осигури непрекъснатост на държавните служби след оттеглянето", на мисията на ООН, увери Диоп. "Правителството на Република Мали е по-твърдо от всякога решено да упражнява суверенитета си и да утвърждава властта си на цялата територия на страната", добави той.

От 2012 г. насам страната се сблъсква с разпространението на джихадизма и с дълбоки кризи в хуманитарната сфера и в областта на сигурността, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Колониални подлоги като Сглобката.
  • 2 Велев

    21 3 Отговор
    БРАВО!
    Кога ще ги стигнем африканците??! До къде стигнахме, няма такова падение..

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Гост

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Велев":

    Кво да им стигаш на тия бе ? Да живееш като рх в сламена колиба ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Студопор

    11 2 Отговор
    Държавите една по една започнаха да се усещат и да отхвърлят колонизаторите си. Даже негрите имат повече акъл от нас щом могат да го направят. А ние сме си дали Д-то на американците и се радваме.
  • 5 мммда

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Велев":

    Западна европа здраво работи по въпроса. Не случайно швейцарската преса написа зимата: "Германия се превърна в страна от третия свят".
    При положение, че Италия, Португалия, Франция са дори и по-зле, Европа се превръща постепенно в другия континент на страни от третия свят. В западна Европа не са свикнали и затова огромни безредици Франция палежи, бунтове, в Германия(тоталитарно управление ) подкрепата за правителството под 10% в момента

    Коментиран от #12

  • 6 шах

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Като погледнеш деиндустриализацията и безпаричието постепенно настъпващо в западна Европа, определено настигат африканците.
  • 7 Соса

    2 10 Отговор
    Хаха СССР се Борил за мир. Хаха. Най-големия колониалист и терорист.. Като не може легално извършва атентати, убийства, отрови, плаща на продажни тролове......... Е ми то е не колониална и към нас. Само дето ни смята за нейна територия с 6мил.мишки

    Коментиран от #9

  • 8 Механик

    11 0 Отговор
    Все питам и все никой не може да ми обясни, защо в Мали и Нигер, превратаджиите се наричат ХУНТА, а в Киев същите се явяват "носители на демокрация и свобода"!
    Може ли все пак някой да ми обясни?

    Коментиран от #13

  • 9 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соса":

    Мдааааа! СССР сигурно имаше и има военни бази в цял свят? Самолетоносачите на СССР сигурно нападнаха Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ирак, Югославия, Сирия..... да изреждам ли още?
    За двеста години история, САЩ за започнали и провели 200 ОФИЦИАЛНИ войни, и безброй малки, мръснишки войнички.
  • 10 Нямам думи

    3 1 Отговор
    “Реч на мама и на тати” от Преврат минахме на Пуч!
    Паисий трева да пасе. Не византииците а англосаксоните ще ни “погърчат”, или обезродят!
    Днес съ много БИЗИ, ще се МИТИНГУВАМ!
  • 11 Интересно

    3 1 Отговор
    Обединените държави, против колонизаторите им са били управлявани от хунта. Интересен начин на сравнение. Значи законно е колониалното "правителство". Точно както у нас.
  • 12 Е така е.

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "мммда":

    Всеки който се е хванал с чичо Сам и го слушка, лети към дъното. Нищо друго не го чака.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бре, фактчекъра не спи!

    2 1 Отговор
    Като се обърне палачинката ще се обърнете като ветропоказател. За такива като вас винаги има две истини и истинската е тази, на господаря. Но слугите като вас ги ползват и после ги изритват. Ше летите като афганските си колеги.