Last news in Fakti

24 Септември, 2023 13:14 1 967 9

"Свръхтуризъм": Световните дестинации се борят с потока от посетители

  • туризъм-
  • франция-
  • япония-
  • италия-
  • париж-
  • такси-
  • туристи

Една от държавите с най-много туристи е Франция

"Свръхтуризъм": Световните дестинации се борят с потока от посетители - 1
Източник: Shutterstock

Популярни световни дестинации се борят с тълпите от туристи. Докато има страни, които се чудят как да привлекат повече посетители, то други въвеждат мерки, за да ги ограничат. Франция е една от тях. Ница е градът е един от най-претоварените с туристи в Европа. Властите говорят за “изключително туристическо лято”. Регистрирана е почти 100% заетост на хотелите - само между януари и юни, преди началото на летния сезон, са били запазени 2 милиона нощувки.

Хората са щастливи да се върнат към живота след COVID-19, но Министерството на туризма вече представи план срещу "свръхтуризма".

Мечтаете за величието на Париж, романтиката на Венеция, свободата на Амстердам или екзотиката на Тайланд и Япония? Тогава се пригответе се за правила и забрани, които ще бранят природните богатства на тези места.

Франция – от Айфеловата кула, през Мон-Сен-Мишел до Лазурния бряг – страната се бори с явлението “свръхтуризъм”. 90 милиона туристи годишно я превръщат в най-посещаваната световна дестинация. В началото на лятото френският министър на туризма представи план за регулиране на потока от посетители. Париж страда от недостиг на жилища, отчасти заради собственици, които предпочитат краткосрочните наеми от туристи. Мерките се налагат, за да запазят околната среда, качеството на живот на местните и преживяванията на туристите.

Правителството ще насочва посетителите към по-непознати части на Франция. Популярни забележителности ще редуцират броя на туристите, а рекламите и промоциите в пиковите месеци ще бъдат ограничени. Известни личности пък ще информират за последиците от свръхтуризма в социалните мрежи.

“Островът на красотата” Корсика вече наложи радикални мерки. Туристите там ще бъдат ограничавани не само по брой, но и по произход. Така например французите ще трябва да отстъпват ред на останалите европейци.

Венеция планира да експериментира с входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии. Таксата ще се прилага пробно за 30 дни през следващата година.

В Амстердам терминал за круизни кораби в центъра ще бъде затворен, като мярка срещу масовия туризъм, а в Тайланд плажът Мая Бей все още възстановява повредените коралови рифове.

В страната на изгряващото слънце Япония – мрачни облаци тегнат над бъдещето на планината Фуджи. Властите подготвят драстични мерки за да спрат тълпите от туристи.
„Много хора посещават планината Фуджи и ние оценяваме това. Но това води до прекомерен туризъм – боклук, проблеми с тоалетните. Намираме се в критична ситуация“, казва Масатаке Изуми, служител на префектура Яманаши.

За да намали екологичните щети, страната обмисля изграждането на трамвайна система, която ще ограничи достъпа на туристи до планината. „Мисля, че е необходимо някакво ограничение. Смятам, че най-логичният метод е да таксуваме посетителите с пари. Това би бил най-добрият начин да се контролира ситуацията“, посочи Джун Шимазаки.

Преди 10 години Фуджи беше включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, което допълнително увеличи нейната популярност. Това лято най-голяма базова станция на планината посрещна около 4 милиона души - два пъти повече спрямо 2013 г, цитира dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    да са благодарни и на това че утре като затворят всичко на карантин да имат малко подкожна мазнинка да изкарат зимата.
  • 2 лошо другаре

    6 8 Отговор
    А матушката не била посетена от нито един турист тази година

    Коментиран от #3

  • 3 Урюрвкос

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "лошо другаре":

    виж онлайн камерите по граничните КППета в Латвия и Естония към Русия. Километри от леки коли с украински номера.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Тъню Кочаня

    9 1 Отговор
    И кво? Трябва да плаче за алчните туроператори, ли?
    Заливат света с реклами, а после-много им идвали туристите.
    Угодия нямат!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Дааа

    5 0 Отговор
    нещо като управляем туризъм , като събират мангизите им е гот ама после че требве да се работи малко повече не им се нрави
  • 8 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Тъню Кочаня":

    Ужасно е ,кошмар не си го изпитал и се чудиш.Първо самият поток от хора дразни дето има лаф яйце да хвърлиш не може да падне на земята а на главата на някой.Лятото една по пътя да не правя реклама къде но в голям град с цигара се блъсна в мене ми изгори ръката.В магазини...да не говоря примерно дори и селца къщата на Клод Моне 1 километър опашка ,вътре от блъскане и хора не можеш спокойно да видиш и се насладиш на гледката бе човек , Мон-Сен-Мишел лудница вече ще ходя студените сезони ,преди беше спокойно ..Ресторантите препълнени ако си на ваканция се обаждаш за резервация ако не чакаш някой да стане ,дори и за кафе ?!на опашка какато в България за тока или хляб едно време в хлебарницата
  • 9 бг хотелиер:

    4 0 Отговор
    веднага да ми ги пращат на слънчака излишните нахалници от "Свръхтуризъм" даже и зимата на тънки цени