Last news in Fakti

26 Септември, 2023 10:40 2 711 11

Филипините премахват китайската бариера в морето, Пекин мълчи

  • скарбъроу-
  • китай-
  • филипини-
  • южнокитайско море

Пличината Скарбъроу е първокласно място за риболов, разположено на около 200 км от Филипините и е в рамките на тяхната изключителна икономическа зона

Филипините премахват китайската бариера в морето, Пекин мълчи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма противопоставяне или признаци на агресия след като филипинската брегова охрана е премахнала бариерата, поставена от Китай в плитчината Скарбъроу в Южнокитайско море. Това обявиха Филипините днес, съобщава "Ройтерс". Бреговата охрана на Китай след това е премахнала останките от прекъснатата плаваща бариера.

Вчера Филипините изпълниха така наречената "специална операция" за прерязване на 300-метрова бариера, инсталирана от Китай на плитчината Скарбъроу. Този ход вероятно допълнително ще обтегне връзките между двете страни.

Според Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана, китайската такава е била премерена в отговора си. По думите му бреговата охрана на Филипините, които са се представили за обикновени рибари на борда на малка лодка, по-късно са прерязали бариерата. Той разказа още, че четири кораба на бреговата охрана на Китай са били в района и "не са били особено агресивни". Няколко часа след като китайците са открили, че бариерата е нарушена, са я премахнали.

Пличината Скарбъроу е първокласно място за риболов, разположено на около 200 км от Филипините и е в рамките на тяхната изключителна икономическа зона. Освен това обаче територията е оспорвана от десетилетия.

В понеделник Китай не спомена пряко бариерата, но каза, че бреговата охрана е предприела действия, за да отблъсне филипински кораб, който "нахлува" във водите му.

Филипините и Китай многократно са влизали в пререкания за плитчината, но при предишната прокитайска администрация в Манила напрежението беше намалено.

Отношенията обаче се влошиха през изминалата година, тъй като президентът Фердинанд Маркос-младши, който разреши прерязването на кордона, се стреми да установи по-тесни отбранителни връзки със САЩ.

Китай претендира за собственост върху почти цялото Южнокитайско море, включително плитчината Скарбъро, въпреки арбитражно решение от 2016 г., което казва, че това е неоснователно. Китай не признава решението.

Външният министър на Филипините Енрике Манало, който говори пред репортери за премахването на бариерата, каза днес, че този ход е в съответствие с позицията на страната по отношение на Южнокитайско море.

"Технически имахме правото да упражняваме суверенитета и суверенните си права, така че това би било в съответствие с нашата позиция", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    7 4 Отговор
    А КАТЕРА С КАКЪВ ФЛАГ Е ВЕЧЕ?
  • 2 Оооо

    15 20 Отговор
    Ако някой не разбира от бариера, ще му поставят минно заграждение. Китайците са търпеливи и методични.

    Коментиран от #3

  • 3 1944

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Оооо":

    и даже по страхливи от господаря ти от мацква.
  • 4 Хахаха

    9 10 Отговор
    Китсйците си траят за някакво си море. Скоро ще прилапат половин Сибир. Чакат само руската мечка да стане курбан.

    Коментиран от #8

  • 5 любител

    7 11 Отговор
    голям смях китай да го е стах от филипили на тях не им пука от краварите и ако решът филипили може да стане китйска провинция.
  • 6 А, защо тогава

    2 7 Отговор
    Морето се казва Южнокитайско??? На това претенции ли му викате?

    Коментиран от #9

  • 7 Хонг Конг

    0 6 Отговор
    Тайван и Филипините се дървят на Китай, там поне има американска база, ама Тайван на какво разчитат?
  • 8 любител

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    нещо грешиш русия няма да стане но укрите със сигурност а пък на китай те им са далеч. хахаха

    Коментиран от #10

  • 9 Да ти кажа..

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "А, защо тогава":

    Е, и какво значение има как се казва. Ами ако решат Филипините да си му казват Западно Филипинско мире...? Китай са толкова нагли, че дори претендират за о-ви Спратли, които са на ...1400 км от най-близката китайска точка...като ви чета глупостите, май един термит има повече акъл в главата..
  • 10 Да питам...

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "любител":

    ..днес си решил с вицове ли да ни забавляваш...????
  • 11 Просто човек

    3 2 Отговор
    Браво, Филипините! Слава!