Last news in Fakti

26 Септември, 2023 11:00 781 5

Рафаел Гроси бе преизбран за генерален директор на МААЕ

  • гроси-
  • маае-
  • генерален директор

Кандидатурата на Гроси бе единодушно подкрепена от всички участници в конференцията, проведена в австрийската столица Виена

Рафаел Гроси бе преизбран за генерален директор на МААЕ - 1
Източник: БГНЕС

Рафаел Мариано Гроси бе преизбран за генерален директор на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), се казва в съобщение от пресслужбата на организацията.

Кандидатурата на Гроси бе единодушно подкрепена от всички участници в конференцията, проведена в австрийската столица Виена, където е и седалището на МААЕ.

"За мен е чест единодушното решение на борда да ме назначи за още един мандат и съм много благодарен за доверието. Това идва в момент, когато сме изправени пред много значителни предизвикателства и аз съм напълно ангажиран да продължа да правя всичко възможно, за да изпълня важната мисия на МААЕ в подкрепа на глобалния мир и развитие“, заяви Гроси след гласуването.

Италианецът встъпи за първи път в длъжност като генерален директор на МААЕ на 2 декември 2019 година. Вторият му мандат ще започне на 3 декември тази година и ще продължи до 2 декември 2027 година. Той е шестият генерален директор от основаването на МААЕ през 1957 година насам, пише "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ногу е добър

    5 0 Отговор
    Навремето Бай Тошо го избираха с 98%. Гроси явно е много добър (в хващането за палците), щом са го избрали със 100%.
  • 2 Някой

    5 0 Отговор
    Тези единодушни резултати от избори в ООН, както и в ЕС, много приличат на изборите в един отминал, уж лош, период на България.
    Прилича като гласуване по указание.
  • 3 да де

    5 0 Отговор
    Избран или преназначен има малка разлика 100% за нямаше и при тато.
  • 4 Сандо

    3 1 Отговор
    Ами заслужава си го човека.Знае от коя правилна страна е силата и не знае от коя страна обстрелват Запорожската АЕЦ!Как да не го оставиш на поста му докато служи вярно и предано?
  • 5 информиран

    0 0 Отговор
    за съжаление това е най-слабия генерален директор, но дето се казва, политкоректното мислене трябва да се нагаждава.
    Е, не е изключено, никой друг да не иска да се захваща с горещия картоф - така или иначе, след издънките на Гроси, времето на МААЕ (поне в този формат) изтече. Ще чакаме новата организация или поне каква ще бъде формата след сериозното преструктуриране на МААЕ.
    Вече е сигурна релацията - свършва войната, следва друг формат на ООН и всичките му дъщерни организации като МААЕ