Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 05:32 920 9

Британският външен министър Джеймс Клевърли ще посети Фолклендските острови

  • великобритания-
  • фолклендски острови-
  • джеймс клевърли-
  • министър

Така дипломатът ще демонстрира подкрепата си за самоопределянето на територията

Британският външен министър Джеймс Клевърли ще посети Фолклендските острови - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джеймс Клевърли обяви, че ще посети Фолклендските острови, за да демонстрира подкрепата си за самоопределянето на територията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Лондон е въвлечен в спор с Аржентина от началото на тази година, когато Буенос Айрес се оттегли от споразумението за сътрудничество за Фолклендските острови. Клевърли заяви, че ще отиде на архипелага след "сблъсък" с аржентинското правителство. Той каза: "Някои от вас може би са забелязали, че тъй като предстоят избори, аржентинците се опитват да покажат мускули, когато става въпрос за хората от Фолкленските острови. Вярвам в правото на хората на самоопределение, а народът на Фолклендските острови ясно заяви позицията си и ние трябва да върнем консервативното правителство, за да сме сигурни, че те и другите хора по света ще са защитен. И за да затвърдя тази теза, ще се възползвам от възможността да посетя Фолклендските острови, защото смятам, че моята работа е да направя така, че да стане абсолютно ясно, че само на консервативното правителство може да се вярва, че то ще се грижи за най-добрите интереси на тази страна и на онези други хора по света, които разчитат на британското добро управление", каза дипломатът. После той добави, че под други хора по света визира и "прекрасните, смели хора в Украйна, които в момента се защитават от руската агресия.

Посещението на Клевърли ще бъде първото на британски министър от 2016 г. насам, когато тогавашният министър на отбраната Майкъл Фалън посети Фолклендските острови, което предизвика опасения от разпалване на напрежението с Аржентина.

Предишно посещение на министър на външните работи имаше през 2014 г., това на Хюго Суайър, и то предизвика гневни коментари и твърдения за високомерие от страна на аржентинското правителство. Миналата година принцеса Анна посети островите по повод 40-годишнината от Фолклендската война.

През юли Обединеното кралство се оплака, че ЕС е описал островите като Малвински (името, използвано от Аржентина), което аржентинският президент Алберто Фернандес изглежда приветства като признание на суверенитета на страната му над територията. На референдум през 2013 г. 99,8 % от гласувалите на островите решиха те да продължат да бъдат отвъдморска територия на Обединеното кралство.

Клевърли също така предупреди, че Лейбъристката партия ще "продаде" Гибралтар. Той заяви, че опозицията е надянала одеждите на почтеността, но си е все същата твърда лява, хаплива политическа партия, водена от завист.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    6 0 Отговор
    Ще ходи в аржентина
  • 2 Голям смях

    10 1 Отговор
    Тия на островите щели да се "самоопределят" и той щял да им "помага".За пример даде "доблестните украинци" които избиха хиляди цивилни и деца в Донбас,които също се бяха "самоопределили".Това човечество прави спирали и сега не е в 21 а в 19 век,времето на Леополд Втори.Много тъжен смях..
  • 3 Дупничанин

    6 0 Отговор
    Некъв препекан ми излиза на снимката. От "новите" малобританци ли е?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мдаа..

    5 0 Отговор
    Дошло от памучните плантации момчето и станало по-бяло от Майкъл Джексън,как да не му изръкопляскаш?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Велики географски колониални открития

    4 1 Отговор
    И в България да се проведе референдум резултатите ще са: 36% гласували, 97,6% са и ние да сме азиатска територия на Обединеното колониално кралство. Чърчил за България : "Европа свършва там, където запачват да ядат шкембе чорба".
  • 9 Александър

    0 0 Отговор
    Незаконно окупирана територия от Аржентина от ТЕРОРИСТИЧНО ТО КРАЛСТВО! И Мелезът ще във ежда ред, така ли!
Новини по държави: