Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 16:26 1 572 5

Премиерът: Не е нужно да разсъждаваме за нови искания към Северна Македония, ако се придържаме към преговорната рамка с ЕС

  • димитър ковачевски-
  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне

Според Ковачевски Северна Македония трябва да се съсредоточи в изпълнението на преговорната рамка, която е приета от 27 държави членки на ЕС, включително България и Гърция, което доскоро е било немислимо

Премиерът: Не е нужно да разсъждаваме за нови искания към Северна Македония, ако се придържаме към преговорната рамка с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изявлението на Буяр Османи пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" не се различава от предишните му изявления и ако Северна Македония се придържа към преговорната рамка, не е неоходимо да размишлява по въпроса дали ще има допълнителни искания от когото и да било, защото в нея е посочено всичко, каза днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски след посещение в детска градина по повод "Седмицата на детето", пише БТА.

"Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови искания. Но за мен е важно какво съдържа дневния ред на ЕС, нищо друго”, каза в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг” министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, в което опозицията в Северна Македония видя потвърждение на собствените си твърдения.

„В желанието си да протака процеса (на евроинтеграция) и отново да вкара страната в изолация, опозицията може да даде възможност на България да каже: „Вижте, те не искат да изпълняват своите задължения, а ЕС ги изпълнява". Ние имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София“, каза Ковачевски, който уточни, че е в непрекъсната комуникация с Буяр Османи и с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич.

Според него Северна Македония трябва да се съсредоточи в изпълнението на преговорната рамка, която е приета от 27 държави-членки на ЕС, включително България и Гърция, което доскоро е било немислимо.

„Естествено, ние имаме двустранен договор с България, както имаме двустранен договор с Гърция, които се прилагат на двустранно ниво и това е записано в общите разпоредби на документите с ЕС, а не в показателите и в критериите, по които се оценява напредъкът на държавата. И това е работа на министерството на външните работи, на историческата комисия, която работи на паритетен принцип и която не може да вземе никакво решение без всички историци в нея и от двете държави да го приемат с консенсус. Това, което е прието до момента, е прието с консенсус. И това, което е прието с консенсус, се прилага и в двете страни. Що се отнася до правата на малцинствата, смятам, че сме лидери в Европа. Ако има държава, в която правата на малцинствата са защитени и насърчавани, както законово, така и институционално, това със сигурност е нашата, в която всеки човек, независимо от етническата си принадлежност, може да планира своя личен и професионален живот в еднаква степен за всички в държавата “, каза Ковачевски.

В отговор на въпрос за условията, поставени от опозиционните албански партии, които заявиха, че ще гласуват промените в конституцията само при условие, че в основния закон се промени формулировката за официалния език, "който се говори от 20 процента от населението", на "албански език", Ковачевски посочи, че този въпрос е бил обсъждан от работната група, но тя е преценила на този етап да се направят само промени в конституцията, които са свързани с ангажиментите на страната в преговорната рамка.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шано

    0 0 Отговор
    Уго кк
  • 2 Удар под кръста

    13 1 Отговор
    Тези вардарци докато държат в Скопията оня паметник на незнайния конник, няма да стъпят в Европа! Тъкмо ще се оправят с нас и ще получат ново вето от Гърция! В преспанския договор ясно е написано: "Конникът да се разглоби и и изпрати в Солун" където му е мястото!

    Коментиран от #5

  • 3 Нищо не е изпълнила Македония

    9 1 Отговор
    Блокаж до дупка трябва
  • 4 С нас имате проблем, и с нас ще го

    7 0 Отговор
    решавате ! ... . Тея рамки и картинки, и приказки относно кво казвали някакви държави членки на ЕС за нас в България не са важни. Или изпълнявате или ЧАО !
  • 5 ,, незнајниот ,, јунак е АЛЕКСАНДАР

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Удар под кръста":

    МАКЕДОНСКИ , Големиот Војсководец , и многу ми е чудно што покрај ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ , ПИТУ ГУЛИ , ЈАНЕ САНДАНСКИ и НЕГО не го напишавте дека е со бугарски происход... Држ,те си вие до хан аспарух и тие другите ваши татари , и не му се секирајте Македонија била голема и пак ќе биде. вие влеговте во европа без ГАШТИ , оти 41 - ва бевте со ФАШИСТИТЕ - ГЕРМАНЦИ СОЈУЗ... Да бидат нештата појасни де...
Новини по държави: