Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 18:06 3 944 17

Гърция се оплака на ЕС! Атина иска наказание за страните, които отказват да приемат върнати мигранти

  • гърция-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • африка

От началото на 2021 г. досега в южната ни съседка са влезли незаконно 60 хиляди души и са издадени 92 хиляди бежански паспорта

Гърция се оплака на ЕС! Атина иска наказание за страните, които отказват да приемат върнати мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция настоява другите държави-членки на Европейския съюз да приемат предложения план за санкциониране на онези страни, които отказват да приемат обратно граждани, депортирани от ЕС като нелегални мигранти, предаде Асошиейтед прес. Американската агенция се позова на интервю с министъра на миграцията и убежището на Гърция Дими́трис Кери́дис за националната гръцка телевизия ЕРТ, пише БТА.

Съществуващите двустранни споразумения за връщане на мигранти между отделни държави-членки на ЕС и държави извън ЕС се оказаха неефективни, заяви Керидис снощи.

„Европа има правомощията да наложи волята си по този въпрос“, отбеляза министърът.

Той поясни, че „задължителните връщания [на мигранти] стават само при сътрудничество със страната на произход, т.е. [например] с Пакистан и Иран“.

По думите му „Европа трябва да изиска от тези държави да приемат обратно своите граждани. В противен случай ще има санкции и няма да има финансова помощ“.

Πредложението за санкции се обсъжда в заключителните етапи на преговорите за ново преразглеждане на правилата за миграция в целия ЕС, уточнява АП. Неуспехът да се приложи жизнеспособна политика за депортиране, твърди гръцкият министър, ще „направи Европа за смях по отношение на процеса на предоставяне на убежище“.

В Гърция има около 680 хиляди законни мигранти, каза Керидис, цитиран от ЕРТ. От тях половината са с албански произход, а останалите са преимуществено от европейски страни.

Броят на легалните мигранти е намалял последните години, особено по време на ковид пандемията. Тогава най-вече хората от Албания напускаха Гърция, за да се отправят към други страни в Европа, като напр. Италия, където заплатите са по-високи и условията на живот са по-добри за тях, коментира министърът.

За хората, които търсят убежище, той каза, че повечето от тях пристигат нелегално – или по море с лодки през Егейско море, или по Еврос (р. Марица) най-вече от изток, т.е. от Турция. Така половината от търсещите убежище се оказват със статут на бежанци. Само около 50 процента от заявленията биват одобрени.

От началото на 2021 г. досега в Гърция са влезли незаконно 60 хиляди души и са издадени 92 хиляди бежански паспорта. Повечето от хората, на които се издават такива документи, се стремят да напуснат Гърция и се насочват най-вече към Германия, обясни министърът.

За сравнение той отбеляза, че мигрантите в Италия, като напр. на остров Ламбедуза, се насочват към Франция, тъй като идват от „франкофонска Африка“.

Потоците от Гърция са насочени главно към Германия, защото заплащането и обезщетенията са по високи – до 1 500 евро на месец, и защото в Германия след пет години може да се кандидатства за гражданство, т.е. „могат да получат най-голямата награда, която съществува – да станат (европейски) граждани“, отбеляза Димитрис Керидис.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 1 Отговор
    Ганя само да го набутат у Шенгена и му пращат отръки 2 млн камилара с първа страна на регитрация България. Не за друго, а защото е подкупна душица и регистрирал на калпак, както ливанците навремето прибираха палестинчетата за по 3000 USD чалмата

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    22 3 Отговор
    Напротив на бежанците трябва да им се осигури транспорт до тези които ги поканиха ( Меркел ханъм ), а не да бъдат връщани против волята им там където не искат да бъдат.
  • 3 И гърците полудяха

    13 3 Отговор
    Искали Пакистан и Иран да ги приемали..... Много искат явно гражданска война да им направят там.... Просто няма как да се случи това което гърците искат
  • 4 Как да ги връщат

    13 2 Отговор
    Като тези хора документи нямат, така може покрай тях и терористи-атлантици от Европа да влязат в Иран и Пакистан. Ъхъъъ
  • 5 хахахах

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Абе то от тука бега. И най пропадналия путинофил на към европа. Ти реши че тия ще седат

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Бонго Бонго

    21 2 Отговор
    Да ги настанят при украинците, за да им подобрят генофона

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Некой път много ма е яд

    10 0 Отговор
    Са ако бяхме кат руснаците. Тия по една пушка и по една торба. И право в Украйна да воюват за европеиско гражданство.
  • 8 Еж па путинофилка

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бонго Бонго":

    То ще си излязат чисти руснаци от това котило ма

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хихи

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Чист руснак":

    Не ти са разбира. Нещо та бъгнах

    Коментиран от #13

  • 12 хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "хахахах":

    Нещо май бъркаш рософобските евро роби с гордите русофили.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Логика

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    Колко да си горд че бг роба е опрашил катюша общата
  • 16 Наркос

    12 1 Отговор
    Навремето просто ги гърмяхме в главата и оставяхме един-двама живи да копаят гробове! След кратка забава и с тях сами се връщаха да разказват и после нямаше опити за преминаване с месеци и години 🫡
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: