21 Ноември, 2013 15:36 3 185 0

Нов остров се появи на картата на Япония

  • япония-
  • остров-
  • вулкан

Вулкан формира малък остров край японския архипелаг Огасавара

Нов остров се появи на картата на Япония - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Нов остров се появи на картата на Япония. Бреговата охрана и експертите по земетресения в страната съобщиха, че подводно вулканично изригване е „подарило“ малка нова територия на Япония. Тя се намира на около 1000 км южно от Токио, пише Би Би Си.

Кадри показват облаци от тежък дим, пара и водни пръски, бушуващи над новосформирания кратер.

Въпреки всичко японските власти ще изчакат няколко дни преди да дадат име на новия остров, тъй като има възможност океанът да го погълне обратно. "Това се е случвало и преди и в някои от случаите островите изчезваха", заяви говорител на правителството и допълни, че ако в този случай островът наистина се формира, то териториалните води на страната ще се разширят.

Току-що появилият се остров, се намира край бреговете на Нишиношима, който е малък, необитаем остров от архипелага Огасавара. Това е първата известна вулканична дейност в района от около 40 години насам. Към момента територията на късчето суша е около 200 метра в диаметър.

Огасавара е архипелаг от 30 острова разположени на 1000 км. от Япония в сеизмичния тихоокеански „пръстен на огъня“. Те са част от националните паркове на страната.

Преди два месеца във водите край  Пакистан се появи нов остров след земетресение, но вече започна да потъва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: