Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 10:46 1 309 84

Говорителят на израелската армия: „Хамас” лъже за броя на жертвите в болницата в Газа. Не са повече от 50 души

  • израел-
  • хамас-
  • армия-
  • терор-
  • ариел шаликар

Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и около 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души

Говорителят на израелската армия: „Хамас” лъже за броя на жертвите в болницата в Газа. Не са повече от 50 души - 1
Снимка: Нова телевизия

В петък „Хамас" обяви, че е освободила двама заложници – майка и дъщеря американки. Каква обаче е съдбата на останалите 200 души, които все още са в неизвестност? Кога Израел ще започне сухопътна операция? Кой е виновен за ракетния удар в болницата в Газа? Отговори на всички тези въпроси, специално за NOVA, дава говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар.

Здравейте, г-н Шаликар и благодаря за отделено време! „Хамас” обяви преди няколко дни, че Израел е нападнал болница в газа. Каква беше Вашата първа реакция, когато чухте това ?

Първата реакция в Израел беше, че каквото и да казва „Хамас”, то винаги е лъжа. Да се вярва на терористична организация, която преди две седмици екзекутира и изгори деца и бебета, е абсолютно нереалистично, каквото и да казва тя. Естествено предприехме веднага действия да проверим има ли и най-малкото основание в казаното (от „Хамас”) и веднага установихме, че към момента на атаката ние не сме предприемали нищо на мястото и в околността. Сравнително бързо стана ясно, че нападението е извършено от ракета на „Ислямски джихад”, която е била една от десетте, изстреляни от джихадистите към Израел. Попаднала е в Газа на паркинг до болницата и е причинила щети. Това може да се види на запис в реално време на телевизия „Ал Джазира“, от който в далечината се вижда точно как се изстрелват ракетите и как една от тях пада в Газа, където експлоадира. Аз самият споделих този запис в моите акаунти в социалните мрежи. Разбира се, и израелската армия провери записите от радарите и ги оповести, както и запис на разговор между двама джихадисти, които на арабски обсъждат този инцидент и заявяват, че това наистина е било джихад-ракета. Джихадистите използваха тази ситуация, за да прехвърлят вината на Израел. За съжаление, международните осведомителни агенции веднага подеха тази версия на говорителите на „Хамас”. Естествено, в същия момент „Хамас” използва ситуацията, за да потвърди и заяви, че Израел е бомбардирал болницата. Разпространи се и информацията за броя на жертвите, подадена от „Хамас” - 100 жертви, 400 жертви и никой от журналистите не си зададе въпроса как „Хамас” е в състояние да установи броя на жертвите в рамките на първите 5 минути. Беше доста проблематична ситуация и вероятно в следващите седмици отново ще се сблъскаме с подобни. И едно последно изречение: именно затова в тази война е от особена важност медиите да проверят двойно и тройно каква информация им предоставят терористите.

Как се различава истината от лъжата във време на война? Логично е Вие да защитавате Вашата позиция като говорител на израелската армия.

Едно е ясно: става въпрос за демократична държава, нападната от 2000 терористи на празник, в почивен ден, в 7.00 ч. сутринта. Терористите дори правят видеозаписи и ги разпространяват в Телеграм и други канали. На тях се вижда как се смеят, гримасничат и се подиграват, докато убиват мирни граждани, които са били на музикален фестивал или живеещи в кибуц… Наистина става дума за много, много жестоки видеозаписи, които показват какви и с каква бруталност са извършени тези варварства. Такива, каквито дори ИДИЛ не извършва… Така че, ако от една страна е нападната демократична държава, а от другата страна имаме една терористична организация, членовете на която се забавляват да убиват бебета, не бих се опитвал да съпоставям.

Разполагате ли с достоверна информация за това колко са жертвите след ракетния удар срещу болницата в Газа?

„Хамас” още в първите минути обяви 400, 500, 800 мъртви. Имаше и такива, които възприеха буквално този анонс. Дори, ако "Хамас" бяха обявили 2000 жертви, журналистите щяха да отразят информация за 2000 жертви. И това е много проблематично. Вие виждате как това радикализира ислямизирани хора в целия свят. Те бяха провокирани, искаха да протестират и да излязат по улиците, вярвайки на тези доклади за броя на жертвите. По данни на ООН и други организации, които имат достъп до информация, с голяма вероятност, става дума за между 10 и 50 ранени и мъртви, а не за 500 жертви. И всички тези между 10 и 50 жертви, което също е достойно за съжаление, са причинени не от Израел, а от палестинска ракета.

Защо сухопътната офанзива все още не е започнала и може ли да бъде отменена?

Естествено, не мога да споделя какво конкретно планираме, каква ще е следващата стъпка. Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие. Усилията ни в последната фаза, която и в момента тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се преместят от северната ѝ част на юг по различни маршрути. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е главната квартира на „Хамас”. Знаем, че именно от там групировката ръководи голяма част от своите операции. Хората, които напускат северната част на Ивицата Газа и се преместват на юг, отиват на сигурно място, където ще разполагат с храна и вода, където няма условия за хуманитарна катастрофа и ще бъдат защитен животът им в тези несигурни времена. Ако останат в Газа, ще бъдат използвани от терористите като пушечно месо или ще бъдат тероризирани.

Да, но има много цивилни, които не желаят да напуснат северната част, като казват, че на юг нямат дом, или са твърде болни и стари, за да се местят. Не се ли страхувате, че сухопътната офанзива ще струва твърде много невинни животи?

Вижте, отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от ръководството на Ивицата Газа и това е „Хамас” - от 17 години насам. „Хамас” трябва да е заинтересована да пази собственото си мирно население, ако е нормално демократично управление като това в Израел, Западна Европа и т.н. Проблемът е, че „Хамас” не само не желае да опази мирното си население, но го иска там, където е самата „Хамас”, за да го използва като жив човешки щит за собствения си гръб в тези гъсто населени територии. Откъде мислите се изстрелват всички тези ракети към Израел? През последните 13-14 дни са изстреляни 7000 ракети от тези гъсто населени територии на Ивицата Газа. Там няма дори военна казарма. Откъде се изстрелват тези ракети? Естествено, от жилищни сгради, близо до църкви, от джамии, училища, болници. Всички хора, които остават там, се предоставят сами като жив щит в услуга на терористите. Искам да кажа още нещо: през последните две седмици Израел успя да евакуира стотици хиляди цивилни на юг, а някои - в северната си част. Много от израелците в момента не живеят сред собствените си домове – стари, млади, бебета, деца са при приятели или настанени някъде, за да преживеят този момент, защото ние се намираме във война. След като Израел е евакуирал населението си, защо „Хамас” да не може да го направи? Отговорността за населението на Ивицата Газа носи избраното правителство., а „Хамас” е в управлението на Ивицата Газа от 2007 г. Но тъй като ние знаем, че те не искат да носят отговорност за съдбата на собственото си цивилно население, полагаме усилия и в двете посоки. От една страна да евакуираме цивилното население на Израел, а от друга – във вражеската територия хората да се чувстват сигурни.

Виждате, че в Газа има цивилно население, до което не достига хуманитарна помощ. Светът ще прости ли на Израел, ако при сухопътната офанзива загинат твърде много хора?

От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална касапница, която деца и бебета не преживяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е участвал в касапницата на 7 октомври, ще бъде унищожен, колкото и да се укрива.

Как изглеждат към днешна дата въздушните удари от Израел върху Ивицата Газа?

В дните след 7 октомври ние сме заети предимно с това да атакуваме цели, терористична инфраструктура и терористи в северната част на Ивицата Газа. Ако се анализира колко цели от северната част и колко - от южната, са атакувани, за това вече има всякакви възможни статистики и карти. Мисля, че тази на „Ню Йорк Таймс” установява, че епицентърът на атаките е съсредоточен в северната част на Ивицата Газа. Както виждате, от две седмици насам няма нито сухопътна офанзива, нито се разгръщат масови въздушни атаки. Ние действаме изключително прецизно върху конкретни цели. И защо мислите е така? Ние не воюваме с цивилно население, не воюваме с деца и бебета, нямаме интерес да нараняваме невинни хора. Това, което целим, е терористите, отговорни за касапницата на 7 октомври, да отговарят за действията си. Въздушните удари, които провеждаме с изключителна прецизност, са насочени към терористите и когато установим къде са, тогава атакуваме. През последните седмици установихме и неутрализирахме лидери на „Хамас” и „Исламски джихад”.

Откъде идва най-голямата опасност за Израел - от Ливан, Газа или Иран?

Това е един терористичен триъгълник срещу Израел, разбира се - под ръководството на режима на Мула, революционната гвардия в Иран. Този триъгълник на заплахата се състои от режима „Мула”, терористичната организация „Хизбула” в Ливан и „Хамас” и „Ислиямски джихад” в Ивицита Газа. Този триъгълник работи от много, много години и на нас ни е ясна ситуацията - че тези партньори ще провокират и други места в Израел. Както видяхме в последните две седмици, от Ливан ни обстрелват почти ежедневно, както по въздух, така и по земя. Междувременно имаме много загинали в Израел. Вече може да кажем, че имаме втори фронт, именно срещу Ливан. Това обаче все още е ситуация на ниска интензивност, не е така масивна. Но ние трябва да наблюдаваме цялостно ситуацията в Ливан и отвъд от съвсем близка дистанция. Правим това, за да бъдем подготвени за всякакво развитие.

Вашата цел е да унищожите „Хамас”. Доколко тази цел вече е постигната?

„Хамас” е терористична организация, а „Ислямски джихад” се състои от десетки хиляди въоръжени бойци. Те разполагат със система от тунели, основно под земята, но не само. Оттам се придвижват по стотици коридори. Имат и хиляди ракети и противоракетни установки и са отлично въоръжени. Ние сме наясно с тази ситуация и знаем, че не се борим срещу малка терористична организация, а срещу цяла терористична армия, при това - в гъсто населено място. В Ивицата Газа се изправяме срещу враг, чиято бруталност е несрещана. Видяхме хора, които са в състояние да разстрелват малки деца, да умъртвяват бебета. Ние знаем, че тази жестокост не може да бъде надмината. Наясно сме срещу кого се борим и трябва да приложим цялата наша твърдост срещу тези терористи. Целта е не само да имаме една Газа, освободена от терористи, а и да подсигурим бъдещето на децата и в Газа, и в Израел.

Нападението на 7 октомври не само разтърси, но и изненада света. Кой го допусна?

След края на тази война ще направим проверки, ще проучим статистиките и ще анализираме. Но без съмнение бяхме изненадани. Не бяхме подготвени за тази атака, за такава касапница, за тази бруталност. Не подозирахме, че следва подобна инвазия, и то в празничен ден. Ще разследваме случилото се и с поглед към бъдещето, за да не изпадаме никога повече в подобна ситуация. Защото знаем, че и други терористични организации в региона са склонни да провеждат подобни акции.

Имате ли информация как са заложниците и как оценявате шанса да бъдат спасени?

Установихме поименно 200 отвлечени в Ивицата Газа. Сред тях има много млади момичета, 30 деца и бебета. Още 100 души са в неизвестност, за които не знаем дали са отвлечени, или все още не сме открили телата им в Ивицата Газа. Намираме се в ужасна ситуация между Израел и Ивицата Газа, където все още има новооткрити тела на убити под руини и паднали дървета.

И един личен въпрос: Коя беше за Вас до този момент най-тежката новина, която трябваше да съобщите?

Мисля, че целият демократичен западен свят разбира, че този вид терористични организации представляват заплаха не само за Израел, но и за Европа и Америка, за всеки свободен човек, който иска да живее в мир и сигурност. Затова и разбирам, че емоционално целият Запад и значими региони са на страната на Израел в тази ситуация. Естествено, най-трудната ситуация беше, когато „Хамас” излъга медиите. Редица журналисти от сериозни медии повярваха на казаното от „Хамас”. Що се отнася до случая с болницата, бих искал да повторя това, което казах и в началото - че в идните седмици, с голяма доза вероятност, ще има и други такива случаи, за които „Хамас” ще лъже хората и пресата, ще разпространява всякакви измислици, за да промени наратива и да преувеличава броя на жертвите.

Какво Ви коства на Вас да бъдете част от израелската армия? Страхувате ли се за семейството си?

Не се страхувам. Аз съм силно мотивиран. В армията се записаха 400 000 резервисти, които вече се намират в техните части и също са силно мотивирани да унищожат терористите. Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и около 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души. Съотнесено към населението на Израел, това означава, че всеки един директно или индиректно е свързан или с жертва, или с отвлечен израелец. Ето защо всеки в тази страна е силно мотивиран. Всеки мъж и всяка жена иска да застане срещу терора.

Коя е новината, която мечтаете да съобщите?

Без съмнение, че всички отвлечени са живи и здрави и отново са при най-близките си.

Възможен ли е все още този сценарий?

Аз по природа съм оптимист. Като такъв пораснах, запазвам оптимизма си винаги и мисля, че дори в тъмни моменти човек трябва да е оптимист. Иначе в един свят като нашия, където са възможни такива терористични касапници, ще загине човечността. Затова и не губя увереността си, че заложниците, които вероятно се намират някъде в тунелите на Ивицата Газа, един ден, колкото е възможно по-скоро, да бъдат отново при близките си живи и здрави.

Благодаря за това интервю!

Аз също благодаря!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мойше Келенкопф

    34 4 Отговор
    Палестинците лъжат, няма убити, има само двама трима леко одраскани.

    Коментиран от #53

  • 2 И една

    29 5 Отговор
    жертва е много ! Това е отнет човешки живот , а не число !

    Коментиран от #71

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пешо

    27 7 Отговор
    евреи дете убийци
  • 5 Дааа

    24 4 Отговор
    ами да не бяхте я гърмяли тая болница. Това е същото като ПТП пишат каквото си искат в сметката.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мушенниците

    32 6 Отговор
    Гръмнаха болницата и спорят за жертвите
  • 8 Анонимен

    29 4 Отговор
    Дори израелски военни представители заявиха, че "засега нямат доказателства за изклани бебета" сега пък това моше пише за изгорени бебета. Байдън каза, че е гледал видеото със закланите бебета и е бил потресен а по късно администрацията на Президента на САЩ отрече да имат такова видео.
  • 9 Град Симитли

    16 3 Отговор
    В болницата - 50 араби...
    .. и Триста Хиляди Милиарда загинали евреи!
    +/- двама!
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    15 7 Отговор
    НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ СИЕНЕН АМЕРИКА
    ИМ Е НАРЕДЕНО ДА ДАВАМ МАКСИМУМ ИЗЯВА НА
    ЕВРЕЙСКАТА КАУЗА
    ...
    НО ДАЖЕ И ТЕ ПОЧНАХА ДА МЪЛЧАТ
    СКОНФУЗЕНО . КОГАТО НЯКОЙ ЕВРЕЙСКИ ФАНАТИК ПОЧНЕ ДА ГОВОРИ КАТО ХОДЖА
    И ДА СЕ ТРЪШКА АРТИСТИЧНО КАТО АРАБИН
    .... КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА
  • 11 Кой ги е броил?

    23 6 Отговор
    Загиналите там са лекари, болни жени, деца, медицински сестри, шофьори на бърза помощ и случайни близки на болните, имали нещастието да са там точно тогава .. Стига с тези лъжи. Вече цялата вселена плаче от глупостите ни и жестокостта тука на тази прекрасна планета! По- сме зле и от животните.
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    13 7 Отговор
    ХАХАХА, ТРЪШКАТ СЕ ЕВРЕИТЕ ЗА 2000 ЕВРЕИ
    ...
    А УКРАИНСЦИТЕ ДА УМИРАТ +- ВЕЧЕ 500 000 СТАНАХА КУРБАН И ЗАПАДНАЛИЯ СВЯТ
    ПРАЩА ВСЕ НОВИ И НОВИ СТАДА НА ЗАКОЛЕНИЕ:))

    Коментиран от #15

  • 13 Aлфа Bълкът

    14 3 Отговор
    Ехееее какъв тоя роман бе?
    Набомбили са се сами палестинците по вашата версия
    и си признават в такъв случай,
    че са убили 500 свои човека.
    Защо му е на Израел да оспорва това твърдение и
    да казва, че жертвите са по-малко?

    Коментиран от #23

  • 14 Българка

    5 19 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Ти чете ли интервюто преди да коментираш? Нима не прочете, че има мноого доказателства , че не от Израел, а от от джихадистите е изстреляна ракетата, която е паднала върху територията на болницата

    Коментиран от #41

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жив да го ожалиш

    10 4 Отговор
    Повярвах му на всяка честна еврейска дума, че и отгоре.
  • 17 колко от тук коментиращите

    6 0 Отговор
    си спомнят войната между Ирак и Иран?

    Коментиран от #27

  • 18 Гого

    10 3 Отговор
    Политиката на Гьобелс може да бъде фатална за Израел !!!!!!! ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ЕВРЕИ И ПАЛЕСТИНЦИ МНОГО ПРИПОМНЯТ ЕДНО МИНАЛО ВРЕМЕ.... Едните нямат никакви права в своята държава ....
  • 19 Благой от СОФстрой

    4 3 Отговор
    "АРАП" винаги е било равнозначно на лъжец!
  • 20 Aлфа Bълкът

    6 3 Отговор
    Тоя пък мяза на Уоли от Уди Кълвача, как пък Израел
    ги намират такива екземпляри за да ги назначат в армията си?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точно

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Това доказва че Израел е пуснал бомбата

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 има много изгаряния

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Точно":

    което е показателно за взривено ракетно гориво, а не бомба
  • 26 Алфа херинга

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Bълкът":

    Вярваш ли си. На един загинал руснак се падат поне 4-5 загинали украинци. И това е без да броим атаките им срещу укрепените руски позиции. Там сигурно отива към 10:1.

    Коментиран от #35

  • 27 Тогава сащ

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "колко от тук коментиращите":

    Продаваха оръжие и на двете страни и потриваха ръце! Тези "малоумници" се избиваха взаимно, не се занимаваха със САЩ, а последните даже и печелеха при това .. И до днес нищо не се е изменило. Едни се убиват, докато подстрекателите печелят яко и се радват, че им освобождават територии ..

    Коментиран от #32

  • 28 много интересно

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ъхъъъъъъ":

    Когато палестинците нападнаха Израел, какво си мислиха, че ще отговорят израелците?

    Коментиран от #33

  • 29 Баце,

    7 3 Отговор
    Ми като са само 50 жертвите ударете я пак болницата бе! Че да увеличите жертвите на колкото ще те устройва.
    А за жертвите от църквата нещо? Или вече спряхте да ги броите?
    Kьoпek!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    НА ДЕН В УКРАЙНА УМИРАТ ПО 800 ФАШИСТИ
    ....
    ТЕ ГОВОРЯТ ЗА 2000 ЕВРЕИ ЗА 2 СЕДМИЦИ :))

    Коментиран от #40

  • 32 не е верно

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Тогава сащ":

    Едните се поддържаха от САЩ, а другите от Варшавския договор. Не случайно едни от първите западни автомобили внесени в България, бяха Рено 5 произведени в Иран. И затова без парно.
    Та тогава бойните действия се развиваха до 17 часа, че после е време за молитва. Жертвите бяха 2-3ма дневно от двете страни. А уикендите е време з апочивка и презареждане по заповед на Всевишния. Та това са арабите като войници. Стават само да плашат гаргите. И съвсем не е случайно, че НАТО прегази цял Ирак за няколко дни.

    Коментиран от #60

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ...

    6 3 Отговор
    е ми то беше смешно. Бомбата падна и минути по-късно обявиха 500 човека, после 300 били...
    Обикновено като стане такова нещо бройката отива нагоре, а не на долу. Просто някой сгафи и за замаже лъгна здраво че колкото по-голяма е лъжата - толкова повече вярват наивниците.

    Коментиран от #46

  • 35 Aлфа Bълкът

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Алфа херинга":

    Ти не си добре бе. По твоите сметки, украинците да са изчезнали отдавна от лицето на Земята.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 да ве

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Aлфа Bълкът":

    Сега изчезват и от Марс. :)
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само луд или неинформиран човек

    7 4 Отговор
    Може да подкрепя Нацизма, Геноцида и Апартейда извършван от Израел вече 65 години и концлагера Газа от 16 години.

    Коментиран от #45

  • 40 е ми днес дори над 1000

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "САТЪРА НА ХАНА":

    като се гледа статистиката която изнасят в украинските сайтове.
  • 41 оня

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Ти на тези интервюта ли вярваш???? Жалко, че не си се родила палестинка та тогава друга песен щеше да запееш:))
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ами

    5 1 Отговор
    Лош човек е този... личи му.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 много интересно

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Само луд или неинформиран човек":

    Какво ли очакваха палестинците когато нападнаха Израел? Че ще им дадат награда за Мир?

    Коментиран от #66, #73

  • 46 Копейка

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "...":

    Не знам и не ме интересува! На нас ни казаха да викаме за хамасите!
  • 47 Здравейте, г-н Шаликар

    3 4 Отговор
    АЗ обаче вярвам НЕ на Вас а на написаното от агенцията за бежанците на ООН и на представените от тях доказателства, данни и факти !!!! Само последните 24 часа убихте още двама служители на ООН впрочем нацисти смотани.
  • 48 Гост

    3 3 Отговор
    ВсичкоТО исраил се включва в МАНИПУЛАЦИЯТА, но кой им вярва?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нацисти-ционисти лъжат като евреи лъжат

    3 2 Отговор
    „Съкрушени сме да потвърдим, че още двама колеги от @UNRWA са били убити в Газа. Цялата Агенция скърби“, написа агенцията на ООН за палестинските бежанци в Twitter. Най-малко 16 души от персонала на ООН са били убит
  • 51 Боби

    3 2 Отговор
    Светът се владее от джудеите. На крак против това робство! Да се затвори устата на Пасито и да се образовате! Комитетът от 300 съществува. За съжаление, това е така. По-рано харесвах евреите. Вече - не!
  • 52 за съжаление

    5 2 Отговор
    има твърде много доводи, за да се мисли, че израелците (както и Хамас) лъжат.
    Не може да се вярва нито на едните, нито на другите. Освен това, какво значи да обявиш една идея за тероризъм и да оправдаваш своята жестокост през борба с терористите?!. Ми то, в очите на палестинците, Израел е терориста!
    В този конфликт, няма невинна страна. Израел всеки ден вдига броя на пострадалите, защо да не го правят и от Хамас? Още повече, когато кадрите дават осования да се приеме, че бройката на Хамас може даже да е занижена. Разрушенията, които виждаме в Газа не се виждат в кадрите от израелската територия.
  • 53 Мойше Хитлер

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мойше Келенкопф":

    Палестинците лъжат, като евреи лъжат

    Коментиран от #74

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Здравейте, г-н Шаликар

    4 1 Отговор
    Вие независим източник ли сте ? Като Говорител на израелската армия, мисля че сте "абсолютно обективен и безпристрастен " .....Тва ООН, тва други международни организации .....те не СА..... А ние сме идиоти които "трябва" на Вас да вярваме @? хахахаха.... Я у лево....
  • 56 Бай Дамян

    2 2 Отговор
    На евреин никога не вярвам. И Аз съм евреин....
  • 57 парадоксалното е

    6 3 Отговор
    че едни народ, изтърпял на гърба си геноцид, всъщост, сега прилага такъв към палестинците. Явно, натрупаната омраза се излива върху палестинците. Това обаче само дискредитира ореола им на мъченици.
    Реакцията на израелците може да бъде разбрана, но не може да бъде оправдана. Глупаво е да очакват съчувствие или да искат подкрепа от света - все още хуманизма не е заличен от планетата. Протестите в полза на палестинците ще продължат.
    Ако Израел влезе в Газа, като нищо ще им се наложи да воюват на много фронтове, и физически и морално

    Коментиран от #58, #63

  • 58 много интересно

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "парадоксалното е":

    Какво ли си мислеха палестинците когато нападнаха Израел?
  • 59 Вярвам на тоя

    6 4 Отговор
    Колкото и на Зеленски вярвам
  • 60 Виж изказването

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "не е верно":

    На George Fridmann в Чикаго 2015-та г.
    Американската стратегия...

    Коментиран от #64

  • 61 Няма осколки, няма нищо

    1 3 Отговор
    Използвана е високотехнологична целулозна ракета с каквато палестинците не разполагат !!! Няма смисъл въобще упорките на Израел да четем
  • 62 така е

    1 3 Отговор
    Палестинците срещу евреите, е все едно индианци с еднодръвки срещу американска самолетоносачна армада. Кой разбрал - разбрал.
  • 63 Психологията на угнетените

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "парадоксалното е":

    Е описана от бивш затворник в концлагер, австрийски евреин, Бруно Бетелхайм. Той е бил психолог и описва и "психическото мачкане" в концлагерите.
    Нищо чудно, угнетените да са се побъркали там?
  • 64 какво изказване бе?

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Виж изказването":

    Аз това време съм го живял.

    Коментиран от #68

  • 65 Много интересно

    2 2 Отговор
    След като Ясер Арафат обявява държавата Палестина през 1988 на чия тертория я обявява и за какво се борят палестинците сега?

    И още един интересен въпрос. Абе защо никоя от арабските страни не иска да дава убежище на палестинците?

    Коментиран от #70

  • 66 Алоу

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "много интересно":

    Израел е окупатор!Не можеш да нападаш окупатор,защитаваш се от него!Шорош много яко ви е промил мозъка!

    Коментиран от #67

  • 67 така ли?

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Алоу":

    И кого е окупирал таз окупатор?
  • 68 Може и така да е

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "какво изказване бе?":

    Но не знаем всичките подмолни игри на "елита"!
    Пак след време се разбира, какво са правили.
    И днес няма да разберем истината, кой унищожи тази болница. Пак след много време ще се разбере със 100% сигурност. На война всички лъжат.

    Коментиран от #69

  • 69 и какво общо

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Може и така да е":

    Какво общо има това с арабите като войни и войната между Иран и Ирак?

    Коментиран от #72

  • 70 Не ги пускат, понеже

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Много интересно":

    Те ще останат за постоянно в техните страни. Само Централна Европа са малоумници. Приемат масово чужди народи, които остават тука и ставаме халифат. До 50 г най-много и Европа ще е нещо съвсем друго.
    А ако народа там се разбяга, то евреите спокойно ще вземат и тази част от Палестина, ей-така без никаква съпротива...
    Същото е и с Украйна. Когато там вече няма народ, то остава свободна територия, която всеки може да вземе, ей-така....
  • 71 Реплика

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "И една":

    Нали палестинците са си гръмнали болницата. Тоя циониист тогава защо се е загрижил жертвите да са малко???
  • 72 Ами ти бил ли си

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "и какво общо":

    Тогава на техния фронт, та така подробно знаеш? Или сам анализираш, от каквото си чул от други?
  • 73 ами точно

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "много интересно":

    това, което се случи.
    Не ги мисли Хамас, те си премислиха добре действията:
    1. Спря се процесът на затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел - най-големия губещ от преустановяването на този процес - Китай.
    2. Света настръхна в очакване на хуманитарна криза, ако Израел влезе в Газа . Темата за Палестина отново е най-коментирана - директна печалба за Хамас
    3. Ситуацията за Израел е чиста форма цугцванг. Няма полезен ход - ни да влязат, ни нищо да не предприемат. Ако не спретнат някакво второкачествено театро с освобождаване на заложниците, още по-зле за израелските управляващи - пак директна печалба за Хамас.
    4. Нов военен конфликт, нови икономически приходи и далавера за САЩ

    Както и да го погледнеш, Хамас събира много дивиденти, така че не считам, че са предприели необмислени или безумни действия.
    Само се чудя в каква степен са съгласувани със самия Израел и САЩ. Но, един ден и това ще разберем

    Коментиран от #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 това го знам

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "ами точно":

    Въпроса е, защо сега реват палестинците?

    Коментиран от #78

  • 78 ами точно

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "това го знам":

    това е въпросът, който някой ден ще излезе наяве.

    Има известни предпоставки да се счита, че затоплянето на отношенията със СА е същественият фактор, но това разбира се би определило само директния американски интерес, особено в светлината на предполагаемите големи количества на газ в района на Газа.
    Нито за крайните израелци, нито за Хамас урегулирането на конфликта с палестинците е добре дошло.
    От друга страна, новия конфликт отклонява вниманието от провала на украинското контранастъпление, за което се наляха доста милиарди. Въпросът защо се пропиля такъв финансов и военен ресурс започваше много да тежи. Сега никой не се вълнува толкова и не се дължат обяснения пред обществото за потрешените средства (все пак в някои държави я има културата да се хвалят с постиженията в борбата за демокрация).
    Съществува и конспирация, оправдаваща ситуацията с намесата на руснаците. Обаче, точно това, ми изглежда най-невероятно, отчитайки, че те печелят най-малко, но дето се казва нищо не може да се отхвърли просто ей така.

    Рабира се, отговора може да се окаже и в съвсем друга посока, но има време, със сигурност ще изтече инфо
  • 79 факуса

    1 0 Отговор
    НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС ЗА "ХОЛОКОСТА",БИЛИ СА ОКОЛО 6000 А СТЕ ГИ НАПРАВИЛИ МИЛИОНИ

    Коментиран от #84

  • 80 Живеещи в кибуц?

    1 0 Отговор
    "които са били на музикален фестивал или живеещи в кибуц"
    ???????
  • 81 Тома

    1 0 Отговор
    А нали евреите не бяха бомбили болницата бе батко.Като ти гледам лицето лъжеш като дърт циганин
  • 82 Иван

    0 0 Отговор
    Спомням си.........преди доста години, гнусните са. танински евреи бяха излезли пред ООН със същото изявление, че ООН не трябва да разследва случая, защото убитите палестинци не са били повече от 50.
  • 83 Иван

    0 0 Отговор
    Според еврейските сатанински гнусни нацистки ционисти в Украйна, Израел и САЩ, ако убитите са под 50 ( те може да са повече от 50, но ако те кажат, че са под 50),тогава не се смята за военно престъпление и никоя международна институция няма право да разследва случая.
  • 84 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "факуса":

    Не са били 6,000,били са 600,000.......добавили са една нула, а не три нули.