21 Октомври, 2023 11:11 1 693 17

Отвориха важен граничен пункт между Египет и Газа

  • ивицата газа-
  • египет-
  • граничен пункт-
  • рафах

През "Рафах" ще се доставя хуманитарна помощ

Отвориха важен граничен пункт между Египет и Газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа бе отворен днес за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав, блокиран след нападението на "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс. На кадри, показани от египетската държавна телевизия, се вижда как камиони преминават през пункта, уточнява БТА.

Новината бе потвърдена пред Франс прес от представители на силите за сигурност и Египетския Червен полумесец.

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)", съобщи Ройтерс. По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се състои от 20 камиона.

Малко по-рано посолството на САЩ в Израел каза, че граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата. Палестинците в блокираната ивица Газа изпитват отчаяна нужда от помощ, тъй като започват да изпитват недостиг на храна, лекарства и вода, отбелязва АП.

АФП посочва, че още преди избухването на конфликта на 7 октомври 60 процента от 2,3-те милиона жители на палестинския анклав са разчитали на международна помощ за изхранването си. По данни на ООН сега са необходими 100 камиона с хуманитарни доставки на ден.

За момента няма споразумение за евакуиране през граничния пункт "Рафах" на ранени хора от анклава, казаха междувременно от Палестинския Червен полумесец, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    12 6 Отговор
    Не е ли парадоксално, че палестинците искат да се узакони държава Палестина, а в същото време разчитат световната общност да ги изхранва и издържа. Защо вместо да хабят енергията си за участие и поддържане на тероризма, не я вложиха в някакво производство?

    Коментиран от #5, #9, #13, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сиганин

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Все едно да искаш същото от братчедите от Факултето, Филиповци и Христо Ботев, що е черно не подлежи на интеграция, неграмотни, чака друг да го издържа, знае само да краде, бие...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 По парадоксално е

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Че не вземеш да си почистиш къщата която трябва да се оправя, а си тръгнала да оправяш палестинците.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 въпросче

    5 2 Отговор
    Само едно не мога да разбера. Мигрантите прегазиха границите на цяла Европа, а сега същите хора чакат да им се отвори граничен пункт, а не тръгват към зелена граница. Гладуват и гинат, но не тръгват да преминават нелегално границата, а чакат пункт. Нещо не разбирам, или глупаците от ЕС правят такава ненормална обстановка.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 М3 голд

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Съгласен съм с другите два коментара към теб. И все пак: защо живеят като сърдели на едно парче земя? Без сухопътна и морска проходима към света граница? Защо нямат призната от света държава? Когато горното се реализира, признатата държава зафункционира, бюджет и прочее, тогава ще получите правилен отговор. Сега са битер циганите ни. Вероятно Израел ще трябва да се свие до територия от1967 г. Трудолюбив народ са, но няма начин. Може да се споразумеят съседните на Газа страни да дадат малко земя, но не вярвам.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 М3 голд

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "въпросче":

    Точно! ЕС са глупавите! Поканиха ги, дойдоха, започнаха проблемите, сега се чудят ама как да ги депортират еди кои си. Сега са с отворени граници и пълнят гушите на каналджиите. И на САЩ. Вижте им чисто новите лодки, раници, други атрибути. Разбиват Франция, Италия, Гърция, Кипър, аот там Германия и по малко Холандия и скандинавските страни. Ердоган още ги храни и търпи, но един ден ще отприщи потока и гледай сеир.
  • 16 Баце ЕООД

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Подобен коментар, може да дойде единствено от човек който не познава нито история, нито международните политически отношения, нито познания относно елементарни културни различия. Безхаберие е това твоето.. Срам!
  • 17 Баце ЕООД

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "въпросче":

    Като не си внимавал в училище и не разбираш.. Така става, да.