Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 14:21 1 174 6

Държави привестват първите доставки на хуманитарна помощ в Газа

  • ивицата газа-
  • израел-
  • рафах-
  • хуманитарна помощ
Държави привестват първите доставки на хуманитарна помощ в Газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Първата доставка (на хуманитарна помощ в Газа) не трябва да е последната", каза днес координаторът на ООН за хуманитарната помощ Мартин Грифитс, цитиран от Франс прес. Грифитс направи изявлението си в Кайро, малко след като 20 камиона с хуманитарна помощ започнаха да преминават от Египет в блокираната и обстрелвана от Израел ивица Газа. Той е в египетската столица за участие в среща на върха за обсъждане на възможностите за мир в региона, уточнява БТА.

"Убеден съм, че тази доставка ще постави началото на устойчиви усилия за снабдяване със стоки от първа необходимост - включително храна, вода, лекарства и гориво - на жителите на Газа по сигурен, безусловен и безпрепятствен начин", заяви координаторът на ООН за хуманитарната помощ.

Според египетски медии в днешната пратка има храна и медицинска помощ, но не и гориво, което е жизненоважно за ивицата Газа, чиято единствена електроцентрала спря да работи, отбелязва AFP.

Германският канцлер Олаф Шолц също приветства началото на доставките на хуманитарна помощ в ивицата Газа, предаде DPA. "Правилно и важно е, че първата хуманитарна помощ вече е напът към хората в Газа. Те се нуждаят от вода, храна и лекарства - няма да ги оставим сами", написа Шолц в социалните мрежи. Той допълни, че германското "федерално правителство продължава да използва всички канали, за да облекчи страданието в конфликта".

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли също изрази задоволството си от факта, че първите доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа вече са започнали, но каза, че днешната пратка трябва да бъде последвана от още такива в следващите дни.

"Камионите с животоспасяваща помощ започнаха да стигат в Газа през граничния пункт "Рафах". Това обаче не може да бъде еднократно", написа Клевърли в социалната мрежа "Екс" (преди "Туитър").


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 7 Отговор
    Приветстваме. Цели 21 камиона помощи за 2.5 милиона. Русията и тя дала цял един камион
    с консерви от 1962.

    Коментиран от #4

  • 2 Абе

    6 4 Отговор
    Нещо май се стреснаха ЗАПАДналите, след първоначалните призиви за подкрепа на евреите, декларации, глупости, разбраха че работата май ще е дебела и след като мюсюлманската общност се обедини в помощ на палестинците и против израел (а западна европа е пълна с мюслита) и почнаха протестите много набързо дадоха задна...........след като целия свят видя как "добрите" евреи масово трепят цивилни (на практика това е геноцид) и дори доста западни медии предават реалното положение на нещата, а не евтините опорки от пропагандата някой на запад се сети че трябва малко да забавят топката, щото иначе..........а като се има предвид че Русия и Китай не подкрепят евреите (също много важен момент) целия юдейски замисъл е обречен на провал, но понеже еврейската измет е нагла и алчна няма да се спре и накрая ще бъде размазана............и тоя път никой няма да им помогне!
  • 3 Хаха

    1 2 Отговор
    И след като влезна 20 камион Израел пак затвори пропусквстелния пункт. Неолибералната каста трябва да се прогони на мига, те докараха света до тези неща.
  • 4 любител

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    а какво даде Б-я представяна от тагаренко още оръжие на евреите за да избиват невинни цивилни жени и деца браво бе предател.
  • 5 любител

    2 2 Отговор
    попитали моше колко каза че са ранените и убитите ами 1000човека как можа трябваше да кажеш 5000 човека за да може надрусания комик да ни изпрати малко пушечно месо да не си хабим нашите войни. хахаха

    Коментиран от #6

  • 6 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "любител":

    До 5 ком - много тъпо изпълнение другар ама толкова можеш