Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 20:21 1 778 9

Газа: Допълнителни 20 млн. паунда от Великобритания и призив за хуманитарно примирие от Франция

  • великобритания-
  • франция-
  • газа-
  • израел-
  • риши сунак-
  • елизабет борн

Освен това Риши Сунак заяви, че взривът в болницата е предизвикан от ракета изстреляна от палестинския анклав

Газа: Допълнителни 20 млн. паунда от Великобритания и призив за хуманитарно примирие от Франция - 1
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че правителството му ще предостави на Газа допълнителна хуманитарна помощ в размер на 20 милиона британски лири, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Отпускаме допълнителни 20 милиона лири за хуманитарна помощ за цивилните в Газа, което е над два пъти повече от предишния ни пакет", допълни той.

"Трябва да осигурим постоянен поток от хуманитарна помощ и да доставяме вода, храна, лекарства и гориво", каза Сунак на заседание на британския парламент.

Освен това Сунак заяви пред британските депутати, че взривът в болницата "Ахли Араб" в Газа най-вероятно е бил предизвикан от ракета, изстреляна от палестинския анклав, а не от Израел.

"Британското правителство отсъди, че експлозията вероятно е предизвикана от ракета или отломки от ракета, изстреляна от територията на Газа срещу Израел", посочи той. "Грешното отразяване на този инцидент имаше негативен ефект върху региона, включително и върху жизненоважните дипломатически усилия на САЩ, и предизвика напрежение тук у дома", подчерта Сунак.

Палестински официални лица казаха, че 471 души са били убити при взрива, който разтърси болницата "Ахли Араб" във вторник. Здравното министерство в Ивицата Газа обвини Израел за атаката, а израелската армия каза, че експлозията е предизвикана от неуспешно изстрелване на ракета от страна на палестински бойци, припомня Ройтерс.

Новинарската агенция отбелязва, че констатациите на Лондон съвпадат със заключенията на САЩ, Франция и Канада.

Франция, от своя страна, призовава за хуманитарно примирие, което да позволи раздаването на хуманитарна помощ в ивицата Газа, заяви френската премиерка Елизабет Борн, предаде Франс прес. Според нея това хуманитарно примирие би могло да доведе до прекратяване на огъня.

Това изказване Борн направи в навечерието на визита на френския президент Еманюел Макрон в Тел Авив, където той ще има по-специално среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Раздаването на хуманитарна помощ изисква хуманитарно примирие, което може да доведе до прекратяване на огъня", подчерта Борн пред депутатите от Националното събрание.

"Отварянето на пропускателния пункт "Рафах" е все още много ограничено. Ние призоваваме пристанището на Рафах да бъде отворено, за да се позволи ново преминаване на хуманитарни помощи", каза Борн.

В пленарната зала тя призова също Израел да не "пада в клопката на "Хамас" и да даде справедлив отговор на тероризма след атаките от 7 октомври".

"Дори в най-тежките и най-ожесточените боеве, ние не трябва да никога да губим от поглед онова, което прави от нас демокрации: нашите ценности, спазването на правовата държава, както и на международното хуманитарно право", предупреди Борн.

В изказването си френската премиерка също така припомни историческите връзки на Франция и палестинците. "Франция е приятел на Израел, приятел на палестинците и е приятел на арабските страни от региона. Това е една независима позиция, която ние винаги сме възприемали", заяви Борн.

Премиерката освен това добави, че "омаловажаването, оправдаването и дори оневиняването на тероризма, означава да се приеме, че той ще удари отново утре, в Израел, във Франция или навсякъде другаде по света". "Ние не трябва да проявяваме никаква двусмисленост спрямо такива престъпления", заяви още тя. Тези предупреждения Борн отправи в момент, в който радикалната левица "Непокорна Франция", е силно критикувана заради това, че не нарече "Хамас" терористична организация.

Борн днес изрази и подкрепата си за председателката на Националното събрание Яел Брон-Пиве пред критиките на лидера на "Непокорна Франция. Вчера Жан-Люк Меланшон обвини Брон-Пиве, че е "насърчила кръвопролитието в Газа", като е посетила Израел.

След изказването днес на Борн в пленарната зала председателката на парламентарната група на "Непокорна Франция" Матилд Пано призова Франция да упражни цялата си тежест, за да бъде приета резолюция, която да изисква прекратяване на огъня, за да се спре "тази убийствена ескалация" и прецени позицията на френското правителство по въпроса като прекалено благосклонна към Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123123123

    10 7 Отговор
    Продължават да им дават пари. Тръбите за канализация дето им дадоха. Ги изстреляха на ракети.
  • 2 🇧🇬🇮🇱🇺🇸

    5 12 Отговор
    Дадоха им милиарди да си изкопаят тунели, сега израелтяните ще ги погребат живи в тях 🤫
  • 3 Хаха

    17 3 Отговор
    Великобритания да даде независимост на Шотландия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бонд

    11 4 Отговор
    Справедливо е , за Палестина 20 милиона хуманитарно , за Ционистите-50 милиарда. Браво! Да живее демокрацията!

    Коментиран от #7

  • 6 Правоверен Евроатлантик

    3 2 Отговор
    Днешната израелска държава е върху бившата британска колония. Албиона е в генезиса на всички кланета там през годините.
  • 7 Да бе

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бонд":

    Защо не им помогнат Иран и Русия ? Нали те драснаха клечката .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахо

    1 2 Отговор
    В Газа живеят по приблизителни оценки около 2, 5 милиона души, така че това прави по цели 8 паунда на човек !!! Много е щедър индиеца