Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 07:23 18 770 69

Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия?

  • пенсия-
  • германия-
  • пенсионери-
  • пари-
  • доходи-
  • работа-
  • трудов стаж

Пенсионерите в Германия все по-често работят

Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия? - 1
Снимка: Shutterstock

65-годишният пенсионер Егон Витерсхайм от Бон става всяка сутрин в 4:15 часа. Той се е върнал обратно на работа в службата по сметоизвозването в града и обикаля улиците с 26-тонния камион за събиране на био отпадъци. След 28 години стаж Витерсхайм знае маршрута наизуст, разказва в своя публикация германската обществено-правна медия АРД.

Той е пенсионер от началото на годината, но през април работодателят му го попитал дали би могъл да се върне на работа за няколко месеца - да помогне. "Нямах други планове, семейството ми нямаше нищо против и още на следващия ден се обадих", споделя Витерсхайм пред АРД. Той е сключил договор до края на годината и отново работи на пълно работно време.

Когато няма млади кадри

Службите по сметосъбирането в Бон са върнали на работа и много други свои пенсионирани служители - кандидатите за шофьори на камиони просто не са достатъчно. Някои в момента карат обучение, но ще минат месеци, докато се квалифицират достатъчно, за да обикалят града с огромните сметосъбирачи.

Тепърва предстои пенсионирането на още много служители на бонската фирма по чистота. И ако своевременно не се намерят техни заместници, ще трябва и други пенсионери да продължат да работят. Говорителят на фирмата Жером Льофевр казва пред АРД, че след първия успешен експеримент ще продължи да се разчита на този инструмент.

Егон Витерсхайм също е доволен - получава пълна заплата наред с пенсията си, което определено е стимул. От началото на годината границата за допълнителните доходи на пенсионерите падна - правителството очевидно осъзна, че трудовият пазар има нужда от тях.

Пенсионерите в Германия все по-често работят

Днес броят на пенсионерите в Германия, които продължават да работят, нараства. По данни на министерството на труда в момента работещите хора на възраст над 67 години са 1,123 милиона, пише АРД. В края на миналата година те са били с 56 000 по-малко. По-голямата част работят на непълен работен ден със заплащане от 520 евро на месец.

Някои се връщат на работа, за да осъществят по-плавно прехода между работата и пенсионерския живот. "Но има и пенсионери, които имат нужда от пари и просто им се налага да продължат да работят", казва пред АРД Бернд Ломюлер от Агенцията по труда в Бон.

Това важи в най-голяма степен за хората, получавали ниски заплати, които след това получават и ниски пенсии. Волфганг Дал е един от тях и макар да е работил 48 години, взима само 1200 евро пенсия. "Ако живеех сам, без да си делим разходите с партньорката ми, щеше да ми се наложи да разчитам на социални помощи", обяснява той пред АРД. В момента Дал опакова лекарства три пъти седмично по седем часа. Разказва, че от 25-те служители, наети за тази дейност, четирима били пенсионери.

Какво казва лекарят?

Съпругата на Дал, която е на 70 години, също продължава да работи. Двамата имат задължения, които трябва да изплащат. "Едва след това ще намалим заетостта си - дори ако трябва да живеем по-скромно", казва Дал пред АРД.

Шофьорът на камион Витерсхайм няма намерение да удължава договора си, когато той изтече - така го посъветвал неговият лекар. "Ако не седя с часове на люлеещата се седалка на камиона, няма да имам определени оплаквания, ми каза лекарят. Смятам да се вслушам в неговата препоръка."

Автор: Каролин Висинг


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    107 2 Отговор
    "Като няма млади кадри "? Що младежи получихте па и всички "ентелигентни и квалифицирани" е срамота да се оплакват. ХАХАХА

    Коментиран от #21

  • 2 Хахаха

    123 11 Отговор
    И тук е така, 45 години работа и 200 евра пенсия.

    Коментиран от #42

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    114 4 Отговор
    Съвременното РОБСТВО ❗
    600 месеца вноски за пенсия, а я вземе 60 пенсии, а НЕ ‼️

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Работа до гроб

    129 7 Отговор
    Ако и в бг вдигнат пенсионната възраст, много хора няма да доживеят до пенсия, особено тези които действително работят, а не държавните чиновници дето само подпират някое бюро по цял ден.

    Коментиран от #12, #55

  • 6 ТрампЛин

    60 25 Отговор
    Това е бъдещето на Европа-мигранти! И не Америка и Сорос са виновни, а младите семейства които не раждат повече от едно дете. Завчера президента на Словакия каза-Ромите са скрития резерв на Източна Европа! Факт!

    Коментиран от #23

  • 7 ТрампЛин

    20 30 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    600 вноски по 100 Евро са равни на 60,000 Евро! 60 пенсии по 1200 Евро….Ами пак ще е на кяр! Да не говорим че продължителноста на живот в Германия надхвърля 80 години!

    Коментиран от #10, #11, #68

  • 8 "Мечта"

    66 1 Отговор
    С умисъл с намалени пенсиите, за да продължат да работят... Кафявите дето си напълниха държавата, най много по един член от семекство работи и то общи работи, останалото е на помощи и жули деца..
  • 9 аааа

    119 6 Отговор
    Пенсионерите в Германия работят, за да изхранват арабите и негрите в Германия!

    Коментиран от #13, #18

  • 10 Да да

    43 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Няма по-малка вноска от 250€
    В бг е толкова на МРЗ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами едно

    45 23 Отговор

    До коментар #5 от "Работа до гроб":

    време нашите прадядовци как са работили до края на живота си, не са имали държавна пенсия, съпругите им са били домакини, и са имали много деца. Справяли са се с труд.

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИКОНОМИСТ ПЕНСИОНЕР

    60 11 Отговор
    Нещата ще се оправят като въведете още санкции и давате още много пари на зеленото човече.

    Коментиран от #17

  • 15 Гост

    56 9 Отговор
    В Германия цените са по-ниски на хранителни продукти, евтин ток , парното може сам да си го изчислиш по броя единици, а не да надписат , както правят Топлофикация , техника е по-евтина. С 2400 лева са си много добре даже. Наемите на жилища са им скъпи и сигурно от там не им достигат пенсиите, но при нас от социализма 90% имаме жилища.

    Коментиран от #27, #60, #67

  • 16 ТрампЛин

    5 23 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От данъчните декларации! Защо намесваш и работодателя? Гиди манипулатор неден!

    Коментиран от #19, #40

  • 17 ТрампЛин

    25 14 Отговор

    До коментар #14 от "ИКОНОМИСТ ПЕНСИОНЕР":

    Икономе, човека се е върнал на работа не от недоимък! Чети ако си грамотен! Недостиг на работна ръка! Няма млади хора да работят….ама пенсията му е гарантирана и германския пенсионер обикаля света с тази пенсия!
  • 18 ТрампЛин-не трийте Истината!!!

    8 19 Отговор

    До коментар #9 от "аааа":

    Искаш да кажеш че изхранват лошите палестинци? А добрите воюват под знамената на Хамас!
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    Защото е факт , че вноските постъпват заради ТВОЯТА пенсия!
    И ако те не внасяха своя част , можеше тези пари да са към твоя доход ❗
    Това че не схващаш, не е манипулация ❗
    МАНИПУЛАЦИЯ Е ТВОЕТО С ДЕКЛАРАЦИИТЕ ❗

    Коментиран от #20

  • 20 ТрампЛин

    6 13 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако не ми внасяха пенсионни вноски-щях да питам къде акат гладните!!!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Българин

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Ма те сите ядрени енжинере и лекари. Как да събират боклук? Дойче Зеле който и български пенсионер да пита ще получи бая по -покъртителна история
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 4 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    "Годишната ви заплата определя размера на вноската ви за вашата държавна пенсия в Германия (чрез осигурителни вноски). Вашият работодател автоматично приспада това и също внася еднаква сума. Максималният принос през 2018 г. е 19,5% от брутната заплата (9,75% от служителя и 9,75% от работодателя)."

    Явно твоите 100€ ги пшащаш на доход от ХИЛЯДА ЕВРО НА МЕСЕЦ В ГЕРМАНИЯ 🤔🤔🤔

    А като те чета , май сега ще питаш същото ❗

    Коментиран от #26

  • 23 Загрижен

    31 10 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    С да си си задавал въпроса, защо не раждат?
    Аз деца, които ще бъдат роби на Боко престъпника от Банкя и подобните му Няма да правя, а ти?
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Прочети ФТОРИ път това :
    "...Вашият работодател автоматично приспада това ..."

    И пак ме питай ЗАЩО намесвам работодателя ❓

    Коментиран от #28, #31

  • 25 българин

    32 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ами едно":

    значи да блъскаш цял живот за нищо а лапачите в парламата за 2 г. управят 3 поколения напред ей сега ще видите на тъй наречените избори пак ша печелим нали
  • 26 ТрампЛин

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Първия ми въпрос е, дали пък всеки внася на максималния праг? Втория вече го поставих-щях ли да имам пенсия ако работодателя ми не ме осигуряваше? От къде идват тези пари ми е транс пенално, аз моята заплата си я получавам до стотинка!

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТрампЛин

    2 9 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Автоматично приспада на кукуво лято!
    36 часа на седмица по Х Евро на час са равни на 36Х! Аз всяка удръжка я виждам на платежното! До стотинка!!
  • 29 ТрампЛин

    13 20 Отговор

    До коментар #27 от "Така така":

    Комунизма си беше най-добре! Ядеш на корем, работиш по гръб…..Пей сърце!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТрампЛин

    12 23 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Казах ти много отдавна, Запада си го гледал само на картичка и по съветските филми! Всички мнения за Запада са ти внушени от Мосфилм!

    Коментиран от #34

  • 32 не разбрах

    20 3 Отговор
    трябва да ги жалим ли?
    В Швейцария открай време е така - на живеещите там пенсионери не им стигат парите и им се налага да продължат да работят (който посещава често тази страна да се загледа в таксиджиите).
    От години, миграцията на възрастните хора се предопределя от различния стандарт.
    Испания, Португалия и Италия не се пълнят само заради топлото време. Същото важи и за България.
  • 33 гост

    20 1 Отговор
    Интересно, в сметоизвозването колко се очаква да му е пенсията, ако беше работил у нас?
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    За пореден път , пренесе спора в Мосфилм и защо бият не-гри-те❗
    Като не можеш плуваш - не скачай в дълбокото ❗За да не свършваш пак с Мосфилм, там поне не стреляха в монитора за да унищожат компютъра ( за времето когато бяха две различни неща става дума)❗

    Коментиран от #35

  • 35 ТрампЛин

    9 10 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За пореден път доказваш че си нямаш грам понятие за живота на Запад! Нищо друго не казвам!

    Коментиран от #36

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    Статията и спорът бяха за пенсиите и пенсионната система❗
    А ти за пореден път доказа , че се ОПИТВАШ да спориш за неща които не разбираш и накрая заеършваш с Мосфилм❗
    Хубав ден 😉

    Коментиран от #52

  • 37 Меркел

    22 2 Отговор
    Днес броят на пенсионерите в Германия, които продължават да работят нараства,
    Защото трябват огромни средства за укрите и арабите, които нищо не работят, но живеят онолно!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 брей ама те като нашите бе

    15 1 Отговор
    нека да се оплачат на нашите пенсионери да видим тогава как ще се почувстват ? тук при нас е същото бачакш 50години и после 120€ пенция …
  • 40 след като прочетох

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    няколко твои размисли мога да заключа че си много тъпо парче опитващо се да манипулира хората с неистини…!!!
  • 41 не, мерси

    16 4 Отговор
    айде у лево - макс 40 години работа и после достатъчно висока пенсия, за да обикаляме света, ако доживеем - няма да работим за корумпираната Европа до смърт, а лапачите в Брюксел да се огояват - свърши..ако има балами да работят...

    Коментиран от #43

  • 42 тука е

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    1000 пъти по-зле...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Стига бе! Как няма кадри?

    19 0 Отговор
    Толкова бежанци приеха, но те явно са свикнали само на помощи и по цял ден само ядат с--рат и пъ...дят и не им се бачка. на времето изгониха със Шенгена нас, които само работихме за да си вземат сега бежанци ман..фи, които не искат да работят. Ами хак им е!
  • 45 може

    13 5 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Абе спри се вече с твоите глупости бе . Хората тука си изказват мнението и мъката , само вие няколко човека тука все Русия и Путин ви е в главите !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хм...

    20 1 Отговор
    Е как да нямат квалифицирани кадри? Милиони тъмнозелени инженери, учители и доктори им отидоха на крака, само защото фрау Меркел ги покани много настойчиво. Млади, красиви, умни, талантливи и трудолюбиви.
    Пък сега нямало кадри...
  • 49 ...

    8 0 Отговор
    "Пет десетилетия работа и 1200 евро пенсия?"
    "След 28 години стаж.."
    ах тия 5 десетилетия. Всяко от тях по-малко от 6 години
  • 50 русотрол

    9 5 Отговор
    а като погледнеш на изток, близкия, далечния, сибирския... всички пенсионери обикалят островите и пръскат пари по круизи. вЕрвайте ми бе. Живи да ги оплачеш германците. Никой не им събира отпадъците, не им мия улиците, нямат осветление дори. Сигурно и плащат сума пари за лекарства щото не са здравно осигурени. Мизерстват бе. вЕрвайте ми бе. Те за това никой не иска да ходи там да работи. Всички са все по изтока за да не се чудят на старини как да свържат двата края.
  • 51 да сметнем

    9 1 Отговор
    65 години - 45 години трудов стаж (почнал на 20).
    Живее до 90 години - 25 години пенсия.
    Пита се в задачата - дали е давал 1/3 от заплатата си за пенсиониране или 18.6% както е по закон. И ако е получавал като тираджия по 3000 евро заплата - колко очаква да му е пенсията?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дрън, дрън та пляс

    16 0 Отговор
    1200 евро, чисти му били малко. Просто иска да е на ЧИСТ ВЪЗДУХ!
    Ела си в България, да живуркаш като бей!
  • 54 Срам

    12 3 Отговор
    Още по голям срам за българия средна пенсия 350 евро,германския пенсионер с 1200 евро може всяка година да пътува с круизен кораб по света защото имат облеккчения социални помощи а нашите и до Хисаря не могат германците въобще не ги мислете,вдигайте пенсиите о заплатите егоистични комунисти ...
  • 55 Ами тя е вдигната

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Работа до гроб":

    На 67 ако нямаш 40 години стаж иначе е 65
  • 56 Деций

    18 0 Отговор
    Продължавайте да събирате и хрантутите арабско африканската измет,и ще Ви се наложи да работите до 100г.А 1200 евро в Германия е чиста подигравка с хората.Там са под наем и нещата никак не са розови.Необходими са спешни и радикални мерки Европа да се отръска от 60/70 милиона кърлежи,и да бъдат изритани към дупките от които са изпълзяли.
  • 57 вУйчо

    6 2 Отговор
    при нас за 45 години 350 евро. Да ги ожалиш германските пионери
  • 58 Моше Цимерман

    8 0 Отговор
    Е няма как, всичко се връща.
    Работата ни прави свободни.
  • 59 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Между работодателя и работника на 3000 евра заплата ,се вкарва в НАП към 1500 евра ..всеки месец..В Германия и във Франция ,и в Италия ,Испания ..
  • 60 70 ПРОЦЕНТА ОТ ФАШАГИТЕ

    13 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    СА НА СВОБОДЕН НАЕМ... 70 ПРОЦЕНТА НЯМАТ НИЩО ОСВЕН ДРЕХИТЕ НА ГЪРБА СИ И КОЛА НА ИЗПЛАЩАНЕ........
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Някои неща са ефтини ,обаче това не е качество храна ..Все пак пенсията трябва да яде малко..наемът е дебел.Бензинът скъп ,ток и газ също..На едно кафене да идеш си е уййй..
  • 63 Гост

    13 0 Отговор
    Така е, всички бели хора трябва да работят за да може да създават социални помощи за неработещите небели хора
  • 64 Знам

    5 0 Отговор
    Не е защото няма кадри, а защото не им стигат парите.
  • 65 Исторически парк

    10 1 Отговор
    В Германия 1200 евро = 500лв в България
  • 66 още на концлагерите им е било писано

    5 2 Отговор
    arbeit machts frei - работата прави свободен
    обаче има и друга философия:
    по добре гладен отколкото изморен
  • 67 Томов

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ти ток или вода плащал ли си в Германия или така си плямпаме, защото и тока и водата е в пъти по скъп от тук , а това за качествената храна , че е по евтина от тук са врели некипели освен ако не стоиш по промоции.
  • 68 КВА ВНОСКА 10О ЕВРО БЕЕЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Щом от 3500 Евро получаваш едвам 2000 а 1500 са данъци....... ВИЙ не сте хич в час...
  • 69 Макробиолог

    0 0 Отговор
    Много умни глави са се изказали ,та некой да отговори по желание---защо след като вноските отиват в пенсионни фондове, и те ги влагат в ниско рискови инвестиционни инструменти,тоест генерират печалби,нарастване на сумите,се твърди че младите работещи трябва да плащат данъци част от които отиват за пенсии на вече пенсиониралите се?
Новини по държави: