Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 10:21 1 140 19

Отворено писмо: Сериозни нарушения на хуманитарното право в Газа

  • газа-
  • великобритания-
  • хуманитарно право-
  • израел-
  • нарушения-
  • отворено писмо-
  • риши сунак-
  • джеймс клевърли-
  • грант шапс-
  • хамас-
  • война-
  • конфликт

Стотици британски адвокати предупреждават за това

Отворено писмо: Сериозни нарушения на хуманитарното право в Газа - 1
Снимкa: Shutterstock

Стотици адвокати, базирани във Великобритания, изпратиха отворено писмо до премиера да "действа спешно" - предупреждавайки за сериозни нарушения на международното право, които се извършват в Газа.

Писмото от 260 адвокати, адресирано до Риши Сунак, външния министър Джеймс Клевърли и министъра на отбраната Грант Шапс, призовава британското правителство да "действа спешно, за да изпълни международните си правни задължения" в конфликта между Израел и Хамас и да "упражни влиянието си, за да настоява за прекратяване на огъня, за да позволи помощ в Газа".

Адвокатите също така настояват правителството да спре продажбата на оръжия на Израел, тъй като те могат да бъдат използвани в сериозни нарушения на международното хуманитарно право.

В писмото се казва: "Ние сме подтикнати да се намесим, защото в регион, който вече е свикнал с големи страдания, смъртта и другите вреди, причинени на отделни лица, семейства и цели общности през последните 20 дни, бяха наистина ужасни.

"Гладуването на цивилното население като метод за водене на война, включително умишлено възпрепятстване на адекватни хуманитарни доставки, както прави Израел в Газа, е строго забранено съгласно обичайното международно право и представлява военно престъпление.

"Военните престъпления на Хамас не могат да бъдат оправдани с позоваване на предишни военни престъпления от страна на Израел; нито оправдават по-нататъшни подобни престъпления от страна на Израел в отговора му, който трябва да спазва международното право".

В писмото се казва, че според международното право Обединеното кралство не трябва да насърчава, подпомага или подпомага нарушаването на закона от други лица.

Сунак призова за "специфични паузи, които са различни от прекратяването на огъня" в сраженията, за да се позволи на помощта да достигне до палестинците и също така да се създаде "по-безопасна среда" за гражданите на Обединеното кралство да напуснат Газа - и може да позволи на британските граждани и заложници да бъдат освободени.

Министерството на външните работи е в контакт с около 200 граждани на Обединеното кралство в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ

    6 17 Отговор
    А, правото на жертвите от кибуците на Израел, него къде го оставихте? Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Заличени завинаги! Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.

    Коментиран от #4, #14, #16

  • 2 Коментар

    11 1 Отговор
    Да,нарушено е.Така ги съветват лицемерните им западни партньори като се надяват хората в собствените им държави да се настроят срещу евреите и да се възроди нацизма.Само че това там не са точно евреи и са със смесена кръв.Истинските евреи са против случващото се там.
    А ние не желаем никакъв неонацизъм!Това е бил кървъв диктат и в лагерите не са отивали само евреи,а и политически опоненти+всички с по-тъмен цвят на кожата и очите.
  • 3 ТУРЧИНА АЛИ

    3 0 Отговор
    Черно Синьото е на моралните човешки права
  • 4 Kрум

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ":

    Ти вземи и прочети малко история преди да пишеш ферманите си...виж как кога и на каква земя правят израел държава...запознай се с резолюциите на ООН за две независими държави...абе като цяло вземи и чети и после разсъждавай.

    Коментиран от #12

  • 5 Шабан

    5 2 Отговор
    Само 260 събудили се човеци от 600 милиона зомбита! Те това е реалното положение! За останалата част на света не се знае...... Концлагерна тирания до шия! Толкова здраво е затънала западната цивилизация в техно-геното тресавище.......

    Коментиран от #8

  • 6 това е умно написано

    2 1 Отговор
    без да се слагат на палестинците, засягат правото на живот и труд на мирните деца в Газа . Ердоган ще се усмихва цял ден . Сухопътните влизания водят до бързо изтребване на Хамас . Все пак хуманитарен коридор е нужен за още помощи . Вече всичко което можеше е казано и написано . Видяха се и реакциите на страните в конфликта . Бавно се случват нещата .
  • 7 Геноцид бре !

    11 2 Отговор
    НЕ ""сериозни нарушения на международното право, които се извършват Израел в Газа."" Геноцид и военни престъпления както и престъпления срещу човечеството......
  • 8 НЕ са само

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шабан":

    ""Само 260 събудили се човеци"" ! Много са, .... просто цензурата е жестока.
  • 9 Браво !

    4 2 Отговор
    Адвокатите също така настояват правителството да спре продажбата на оръжия на Израел, тъй като те могат да бъдат използвани в сериозни нарушения на международното хуманитарно право.
  • 10 Пешо

    1 5 Отговор
    Тези адвокати нещо да кажат за нарушените права на израелските граждани, които бяха нападнати в собствената им страна, в частните им домови или на концерт??? какво мислят за правата на хилядите жени, деца и старци, които бяха клани, изнасилвани, обстрелвани с ракети и отвличани от терористи? Ама, в държава пълна с пакистанци и палестинци всичко може да се очаква, те винаги ще се обявяват в защита на джихадисти-терористи. Горко на Европа.
  • 11 pyzzслямистите

    2 3 Отговор
    квичат.хуманитарно право
  • 12 Кара

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Kрум":

    Крумчо, палестинците преди 60 години отказват да си основат държава. Изчакват евреите да облагородят пустинята, да построят водоисточници, пътища и ел. централи...и предявиха претенции за палестинска държава в територията изградена от Израел. Вече над 60 години палестинците живеят от помощи, от ЕС, Израел, арабските държави, соц. лагера, Русия и т.н. В Газа палестинците имат самоуправление от години, но вместо да работят и подобряват живота си, с милиардите помощи, теофициално избраха да ги управляват терористите от Хамас, и строят тунели, въоръжават се, нападат територията на Израел, а когато евреите отговорят на нападенията...пищят и обвиняват Запада, САЩ и Израел за всичко. А, питаш ли се защо нито една съседна,арабска държава не ги допуска на територията си? Защото сеят терор, разпалват граждански войни, не работят и искат всичко на готово.

    Коментиран от #13

  • 13 Крум

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кара":

    Това е едната гледна точка,но ако си бил в Газа,щеше да знаеш че това тяхно самоупраление е на практика едно нищо,сомо пропаганда и дума лишена от съдържание. ...всичко се контролира от израел....и както се видя за по малко от ден останаха без ток ,вода и т.н. и пак да кажа има и то 2 резилюции на ООН за 2 независими държави...и големите радетели за демокрация са дали само правото на едната. Шошото е ,че като цяло страдат невинните.
  • 14 Схващаш Ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ":

    Въпросните ислямски клетки не съществуваха по време на студената война и нямаше миграционно преселение на народите. Арабите имаха добър стандарт и си живееха в държавите си, преди НАТО да започне да разорява държавите им: Афганистан, Ирак, Либия и Сирия с наглите си интервенции

    Коментиран от #17

  • 15 АБВ

    1 0 Отговор
    По време на война се убива не се правят дружески вечеринки
  • 16 Санчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ":

    За "Декларацията на Балфур" коментар имаш ли,?
  • 17 КГБ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Схващаш Ли?":

    Това е история. Днес обективно светът е друг. Нещата са зловещи. Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Заличени завинаги! Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 18 Коректен

    2 1 Отговор
    Хамас не са военни, а терористи. Така че международните военни закони не важат за тях. Палестинците не са пряко виновни за зверствата на хамас, но се явяват помагачи поради факта, че не са ги спряли. Затова и ще си понесат последствията. Впечатление прави факта, че бруталната атака на хамас нямаше други цели освен да предизвика ответна брутална реакция на Израел, което доведе до отвличане на вниманието на света от Украйна, а и хамас в момента са на гости на другите световни терористи. Вижда се кой им е дръпнал спусъка.
  • 19 Ха ха ха така така

    1 0 Отговор
    Продължават палестинските фейкове продуцирани от Хамас , просто терористите палестински искат да се изкарат жертви и и ръсят кръгли числа както им падне , един път 500 , друг път 1000 , направо са театралния жанър .......... а някои платени адвокатури им припяват услужливо.