Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 16:29 1 539 10

Въздушна провокация! Китайски бойни самолети навлязоха в Тайванския пролив

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански пролив-
  • тайпе-
  • си дзинпин

Тайван, който Пекин разглежда като своя собствена територия, се оплаква през последните години от почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили близо до острова, често в югозападната зона на своята ПВО

Въздушна провокация! Китайски бойни самолети навлязоха в Тайванския пролив - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван вдигна военновъздушните си сили в четвъртък, след като 20 китайски бойни самолета, пресякоха средната линия на Тайванския пролив, неофициалната граница между двете страни, каза министерството на отбраната на Тайван, докато Пекин продължава своите военни маневри близо до острова, предава Ройтерс.

Китайските самолети включваха неопределен брой изтребители и дронове, които навлязоха в северната, централната и югозападната зона за идентификация на противовъздушната отбрана (ADIZ) на Тайван в четвъртък следобед, се казва в изявление на министерството.

Тайван изпрати самолети, за да предупреди китайските нарушители, докато ракетни системи ги наблюдаваха, каза министерството, използвайки стандартна формулировка за своя отговор.

Демократично управляваният Тайван, който Китай разглежда като своя собствена територия, се оплаква през последните години от почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили близо до острова, често в югозападната зона на своята ПВО.

Тайван смята, че честите китайски военни действия в близост до острова тази седмица, включително докладването за 37 китайски самолета в ADIZ на острова от сряда до четвъртък, имат за цел да окажат натиск върху Съединените щати на фона на поредица от преговори на високо ниво между Пекин и Вашингтон, според на висш служител по сигурността на Тайван.

"Китай е свикнал да увеличава максимално своя военен натиск на фона на преговори", каза служителят, който отказа да бъде назован поради чувствителността на въпроса. "Те искат да увеличат залозите."

Китайският външен министър Ван И се срещна с високопоставени представители на САЩ миналата седмица, като двете страни се съгласиха да проведат поредица от консултации в близко бъдеще.

По-рано тази седмица американският разрушител USS Rafael Peralta и фрегата на Кралския канадски флот HMCS Ottawa преминаха през чувствителния Тайвански проток, движение, което беше последвано и наблюдавано от китайската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    12 1 Отговор
    Господ да им помага!Амин!
  • 2 Реалист

    18 0 Отговор
    Така е било и преди ПСВ, и ВСВ малки военни конфликти в различни части в света и после кулминацията Световна война.
  • 3 Тсун Кай Го

    15 1 Отговор
    Китйците явно имат водни самолети и дронове, щом и в проливите започнаха да навлизат.
  • 4 провокация ли е ако си

    22 0 Отговор
    карам трактора в моите си ниви?!

    Коментиран от #5

  • 5 Според крава-бойс

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "провокация ли е ако си":

    трябва да им доказваш че нивите от прапрадядото ти са твои с нотариален акт отпреди Колумб да ги е напъхал в земите на апахите..
  • 6 факуса

    12 0 Отговор
    ама как все другите дет и да идат все провокации,а щом са сащ всичко е по мед и масло

    Коментиран от #8

  • 7 Сашко

    2 0 Отговор
    Демократично управляваният Тайван от кого
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смях

    7 1 Отговор
    Тайван е част от Китай въпрос на време е да бъдат обменени срещу външен дълг като Хонг Конг
  • 10 емо

    4 0 Отговор
    ""Демократично управляваният Тайван, който Китай разглежда като своя собствена територия, се оплаква през последните години от почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили близо до острова, често в югозападната зона на своята ПВО.""" Тези сви...не да бяха написали ""Марионетъчният режим в Тайван .... щеше да е правилно .