Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 14:54 672 10

ООН се тревожи за нарастването на операциите на израелската армия в Западния бряг

  • оон-
  • лиз тросел-
  • израелска армия-
  • западен бряг-
  • хамас

Това заяви Лиз Тросел, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека

ООН се тревожи за нарастването на операциите на израелската армия в Западния бряг - 1
Снимкa: Shutterstock

Службата на ООН за правата на човека се "тревожи" за условията в окупирания Западен бряг, заявявайки, че израелските сили все повече използват военна тактика и оръжия в операциите на правоприлагащите органи там, предаде Ройтерс.

"Въпреки че много внимание се отделя на атаките (на Хамас) в Израел и ескалацията на военните действия в Газа от 7 октомври, ситуацията в окупирания Западен бряг, включително Източен Ерусалим, е тревожна и спешна", заяви Лиз Тросел, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR).

Тя споменава и че най-малко 132 палестинци, включително 41 деца, са били убити на Западния бряг, 124 от тези от израелските сили и около осем от израелските заселници-колонисти, тъй като насилието там се засили след нападението на Хамас срещу Израел от Газа.

Загинали са и двама израелски войници.

Израелската армия съобщи за рязко увеличение на операциите срещу бойци на Западния бряг след нападението на 7 октомври, като извърши около 1260 ареста, от които според нея около 760 са свързани с "Хамас".

Влошаващото се насилие на Западния бряг подхранва опасенията, че палестинската територия може да се превърне в трети фронт в по-широка война, в допълнение към северната граница на Израел, където сблъсъците с ливанските сили на Хизбула са се увеличили.

Докато "Хамас" и по-малката подкрепяна от Иран групировка "Ислямски джихад" са базирани главно в Газа, през последните години те също разшириха присъствието си на Западния бряг, особено в нестабилни градове, включително Дженин и Наблус.

Влошаващото се насилие на Западния бряг подхранва опасенията, че палестинската територия може да се превърне в трети фронт в по-широка война, в допълнение към северната граница на Израел, където сблъсъците с ливанските сили на Хизбула се увеличиха.

Докато "Хамас" и по-малката подкрепяна от Иран групировка "Ислямски джихад" са базирани главно в Газа, през последните години те също разшириха присъствието си на Западния бряг, особено в нестабилни градове, включително Дженин и Наблус.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    1 6 Отговор
    Как пък ООН не се разтревожи един път за над 200 отвлечени израелски граждани от "Хамас"?
    Всеки път се тревожи за палестинците да не пострадат.
  • 2 Уют

    7 1 Отговор
    Ми то и там са едни импотентни старци и дами в менопауза, досущ кат в ЕС.
    Тревожели се били
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Свобода

    5 0 Отговор
    За Палестина. Спиране на огъня и помощ за цивилните жертви.
  • 5 тревожена

    2 0 Отговор
    ама само на думи.Дума дупка не прави,трябват действия и наказание спрямо Израел.
  • 6 ООН са

    4 0 Отговор
    абсолютно импотентна организация чиито пряк началник е САЩ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    1 2 Отговор
    Хамас трябва да бъде ликвидиран

    Коментиран от #9, #10

  • 9 аз съм българка, но не като тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Тук някои като навити пружини или папагали ( по избор) повтарят и защитават какво им казва ЕС сглобката в полза на Израел. Лаят като насъскани кучета. И механично го прехвърлят на конфликта Русия и окраината й с зеления потник начело - вече милиардер по време на война. Тълкуват по желания от тях начин. Що за слепота и верноподаничество?! На кого правят услуга? Вече 75 години не можаха да се разберат за територията и ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО!
  • 10 ограмотителен текст

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    за "българката" от Механика:
    То на хората очите се отвориха и видяха какво става в Газа. Снимки и картинки, колкото искаш. Не е нужно да си някакъв капацитет, че да видиш всичките разрушени и да си предстваиш какво в станало с обитателите на тоя концлагер.
    Аз мисля, че евреите си го вкараха в два ката с тая тотална кланица.
    Не ми се мисли, какво ще стане с тях ако арабите тръгнат на джихад. А те ще тръгнат.


    Нещо да ти говори това, че Израел е заключило в затвор 2 милиона палестинци и ги държи там от години.
    Ако си на тяхно място, не 5 хиляди, а милион ракети ще изстреляш по мъчителите си.
    Това са поколения хора, заключени и убивани. Хора, които се раждат без бъдеще, без медицина, без да получат и прашинка радост от тоя живот. Много ясно, че в един момент ще им прекипи и ще удушат мъчителите си.