Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 16:17 3 467 13

"Първо бяха българи, после албанци... Това е ужасно."

  • хамбург-
  • българи-
  • албанци-
  • германия-
  • строителни работници-
  • строителство-
  • работа-
  • експлоатация

По строежите в Германия има много българи, румънци, албанци. Много от тях не говорят немски, не познават правата си.

"Първо бяха българи, после албанци... Това е ужасно." - 1
Снимка: Shutterstock

В края на октомври на строителен обект в престижния квартал на Хамбург ХафенСити се стигна до голяма трагедия: четирима строителни работници загинаха след като скелето, върху което са работили, се срути и ги понесе към смъртта. Първоначално бе съобщено, че жертвите са българи. Впоследствие полицията опроверга и каза, че са албански граждани. В тази връзка германският вестник "Тагесцайтунг" (ТАЦ) интервюира Лена Томбанзен, която ръководи отдела за услуги във връзка със свободното придвижване на гражданите в рамките на ЕС към хамбургската социална организация "Работа и живот" и е добре запозната с трудовите условия на мигрантите по строежите. "От години условията са лоши и хората биват назначавани на работа чрез подизпълнители или дори чрез подизпълнители на подизпълнителите", казва тя и обяснява, че колкото по-надолу във веригата е даден работник, толкова по-лоши са и трудовите условия.

"Лесно се експлоатират такива хора"

Лена Томбанзен разказва пред ТАЦ, че само преди няколко седмици тя е посетила заедно с екипа си строежи в ХафенСити, където са се с срещнали строителни работници от най-различни националности - хора от Украйна, от България, от Полша, но и от Афганистан, Сирия, също така и алабнаци, гърци, унгарци. Често тези хора в началото на разговора казват, че са доволни, че получават 20 евро на час и че това е съвсем добре. Но ако човек продължи да ги разпитва, се оказва, че не са съвсем щастливи с условията, при които са принудени да работят, обяснява Томбанзен. "Много от тях са така да се каже частници, трябва да регистрират т.нар. гевербе, за да работят, което пък означава, че сами трябва да се застраховат здравно. Много от тях обаче не го правят, защото си мислят, че регистрацията на тяхното гевербе е трудовият им договор. Или пък така им казват. Това означава, че те са доволни до момента, в който не пострадат при трудова злополука или не се разболеят и тогава ги уволнят или просто им кажат, че вече няма нужда да идват на работа."

В интервюто за ТАЦ Лена Томбанзен обяснява още, че мигрантите от горепосочените страни се назначават най-вече за по-лесни дейности - за тези, за които не са нужни квалифицирани кадри. "Разбира се, най-лесно е да се намерят общи работници, много от които нямат професионална квалификация и не говорят добре немски или пък нямат абсолютно никакви познания по езика. Но точно заради това не са запознати и с правата си. А такива хора се експлоатират по-лесно."

Сред трудовите права, за които говори социалната експертка от Хамбург, са например правото на трудово заплащане при болнични, правото на платен отпуск, правото на изплащане на извънредните часове. "Много често при нас идват хора, които се оплакват, че когато се разболеят, техният шеф им казва, че няма нужда повече да се връщат на работа или че днес нямат нужда от тях." Така работодателите се измъкват от задължението да им платят надницата за деня, която в Германия им се полагала по закон, обяснява Томбанзен. "И всичко това са устни уговорки и после е трудно да се докаже."

Що се отнася до условията по строежите, тя казва, че тъкмо там има много строги правила. Но когато работниците не говорят немски, те съответно не разбират всичко, което им се казва. "Съмнявам се дали винаги има преводач или друг работник, който да говори съответния език и да дава наставления", казва Томбанзен, но добавя, че често по строежи е виждала как работниците са на групички - тук са турците, там са румънците и т.н. И съответно до тях има човек, който им дава наставления на техния език, един вид началник смяна. "Но това не винаги е така."

"Това е ужасно"

По повод трагедията от ХафенСити Лена Томбанзен казва, че най-разтърсващото в случая, е, че работодателят дори не знае кой работи за него. "Първо бяха българи, после албанци. Очевидно не е било възможно да изяснят идентичността... В цялата верига от толкова много подизпълнители в крайна сметка явно не е ясно кой работи днес и кой не е на строежа. Как може да не е възможно да разбереш кои са загиналите работници?" Всичко това е ужасно, казва тя пред ТАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    21 0 Отговор
    Самите робовладелци не зная кой им робува
  • 2 От страни

    19 1 Отговор
    Не е верно че хората не си знаят правата - знаят ги ама никой не им ги дава.
  • 3 Соваж бейби

    8 4 Отговор
    Прости хора винаги се намира за съжаление!Сами сте го написали в началото на статията -Много от тях не говорят немски, не познават правата си?ами какво правят там?????И с кой акъл се хващаш ,тръгваш някъде си работиш без да знаеш какъв договор си подписал има ли такъв вообще ,застраховка ??а после ще имаш претенция
  • 4 любител

    14 0 Отговор
    в статията има грешка при работещите имало гърци хахаха те не работят в Г-я та ще работят строители. а ако наистина е имало то те са в графата посредници за евтина работна ръка. хахаха
  • 5 От страни

    13 0 Отговор
    Когато кандидатствах за работа в Германия те напълно съзнателно ми окастриха правата като нещо съвсем естествено. И това беше при положение че те ме канеха на работа а не аз съм ги потърсил.
  • 6 Българските турци

    16 3 Отговор
    Явно е , че крепостта на световните човешки права и Ултра демокрацията - Европа , не е нещо по различно от един манипулационен и успешно лансиран Рекламен балон , който вече се е надул до краен предел !...Когато се спука или отпихне , ще излезе наяве горчивата истина за "Вавилонската кула" наречена ЕС !... Че това е продължение на манталитета на оная Римска империя , с познатите ни роби и гладиатори , с парламенти и сенатори и с жестоката експлоатация на човека от човека !?... Дори в отритнатата от ЕС ,заради уж погазвани човешки права Турция, е невъзможно да съществува такава безжалостна верига, като изпълнител + подизпълнител + подизпълнител на подизпълтителя и тъй нататък ...до дъното на блатото !... Всичко е подплатено и подвързано с красиви и елегантни названия като критерии и ценности , като правила и закони , които са явно само "на хартия " , далеч от горчивата реалност , която тегне на плещите на "модерните съвременни роби " на Европа !!!
    Ще излезе на яве , как модерни "търговци на роби " набират с обяви и бляскави обещания евтина работна ръка за европейските плантации , лозя , ниви и градини в горката бедна България и не само в България !?...
    Ще излезе на яве , как "грохнали младежи на 65 години " ,лазят пред арогантни работодатели за да скъсат най накрая лентата на Маратона за Трудовата пенсия !!!... И т.н. , и т. н. !!?...

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Пише се

    4 0 Отговор
    Пише се албанци, а не алабанци. Проверявайте си текстовете за правописни грешки.
  • 8 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    Ами няма да ходиш ,на всеки е ясно че българина е хитър измамник за фирмата посредик пиша!После такива фирми които набират работници на черно са подложени на закон и затвор нямат право а тези които тръгва на какво се надява не знам?Трябва да се установиш в дадена държава ,поне малко да разбираш език или някой който го разбира перфектно и да ти помага в началото иначе си загубен докато те напипат властите изгонват те с печат или някоя злополука което е по зле ти трябва да си плащаш лечението и не получаваш пари нито облаги докато си болен.Да не говорим че има бизнесмени на местна почва с тукашни правят измами обаче хората къде да се жалва и за защитени по закон.

    Коментиран от #10

  • 9 Сск

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    Мисля да бегам към Раша, ама са чудя що съм сам?
  • 10 Българските турци

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    И до коментар 9 от Сск

    Абе хора ?!... Защо трябва да бягате и да ходите на някъде ?!...Нима не виждате ,че където и да ходите извън България сте "роби" или добре платен " слугинаж ?!.. Вие не сте ли Българи ?... Не можете ли да си спретнете своята държава и да и станете, и СЛУГИ , и РОБИ , с гордост и национална доблест ??!...

    Коментиран от #13

  • 11 Хидристрой

    5 0 Отговор
    "От години условията са лоши и хората биват назначавани на работа чрез подизпълнители или дори чрез подизпълнители на подизпълнителите",

    И после искате качество ?
  • 12 Тази схема

    3 0 Отговор
    подизпълнител е вратичка през закона и служи за оправдание на онези с големите пари. В България тази схема е патент на доган и турците.
  • 13 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Иска ми се да си прав скъпи ми приятелю ,ама не си прав !В България съм поработила знам лятото нямаш право на почивка сезона всеки ден от 15 ч.следобяд до може и в 3:30 ч да се махнат клиентите по документ пише друго нали ?Същото е и зимата с бар/ресторант примерно всеки месец ти подновяват договор при случайна проверка и работиш 12 часа а пише 8 часа и няма къде да се жалваш!А тука ако всичко ти е редовно и си на 25 часа седмично няма как да нагъваш 35 часа веднага го съдиш шефа и имаш 2 дни в седмицата почивни + срядата до обяд или не работя защото училищата са до 12 ч.на училище .Затова е хубаво с редовни документи в чужбина ,плащаш си данъка като поп и ако шефа се прави на тарикат и скрива печалба не плаща данък жална му е майка .Целият цирк е заради данъците затова е подсъдно да работиш на черно и работодател тарикат в чужбина.За България не вярвам нещо да се е променило та затова се лъжат хората да заминават ,моя случай е друг никога не бих тръгнала така в непозната държава психически не ми го побира акъла играя на сигурно не обичам риск.
Новини по държави: