Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 17:00 3 543 15

Ехуд Олмерт: Нетаняху прави погрешни изчисления за Газа. Той е г-н Глупости

  • ехуд олмерт-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа

В интервю за "Политико" Олмерт твърди, че Нетаняху е в състояние на "нервен срив"

Ехуд Олмерт: Нетаняху прави погрешни изчисления за Газа. Той е г-н Глупости - 1
Снимка: Shutterstock

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е "унищожен емоционално" от огромния си провал в националната сигурност и сега прави погрешни изчисления, като се готви да поеме цялостен контрол върху сигурността на Газа за "неопределен период", след като Хамас беше смазан, според бившия лидер Ехуд Олмерт, цитирана от Политико.

В интервю за "Политико" Олмерт твърди, че Нетаняху е в състояние на "нервен срив", тъй като се стреми да избегне да бъде изхвърлен от длъжност заради това, че не е успял да защити националната сигурност при убийствените атаки на Хамас на 7 октомври. Това означава, че Израел сега се отклонява от курса стратегически, продължи Олмерт, настоявайки, че приоритетът трябва да бъде договарянето на ендшпил с международната общност – включващ връщане към преговорите за формиране на палестинска държава, вместо да се връща часовникът назад към пълен военен надзор над Газа.

"[Нетаняху] се сви. Той е унищожен емоционално, това е сигурно. Искам да кажа, че нещо ужасно се е случило с него. Биби цял живот работи върху фалшивата претенция, че е г-н Сигурност. Той е г-н Глупости", каза той. "Всяка минута, в която той е министър-председател, той представлява опасност за Израел. Сериозно го мисля. Сигурен съм, че американците разбират, че той е в лоша форма."

Като пример за погрешния подход на министър-председателя, Олмерт предупреди, че стратегическият план на Нетаняху за запазване на контрола над следвоенната Ивица Газа – излъчен в интервю за ABC News в понеделник – звучи равносилно на връщане към 2005 г., когато Израел упражнява военно управление над крайбрежния анклав.

"Не е в интерес на Израел да контролира сигурността на Газа", каза той. "В наш интерес е да можем да се защитаваме по различен начин, отколкото преди нападението на 7 октомври. Но да контролираме Газа отново? Не."

Олмерт също предупреди, че търпението на западните съюзници на Израел се изчерпва благодарение на неуспеха на Нетаняху и неговите министри да очертаят реалистичен план за управлението на Газа след Хамас. "Има много неща, които можем да направим, но не можем да направим всичко, което желаем", предупреди той.

Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 г. като лидер на либералната партия "Кадима", се оплака, че липсва трезво мислене във военния кабинет на Израел.

Всъщност рейтингът на одобрение на Нетаняху удари дъното след атаката. Проучване от средата на октомври показа, че израелците смятат, че неуспехът да се предотврати яростната атака на "Хамас" разкрива "лидерски провал", като две трети искат някой друг, освен Нетаняху, да бъде следващият премиер на страната. В друго проучване 44 процента от анкетираните казват, че Нетаняху е отговорен за случилото се на 7 октомври. Само 18% от израелците смятат, че той не трябва да напуска поста си. Седемдесет и шест процента искат той да напусне поста рано или късно.

Israel Hayom, традиционно подкрепящ Нетаняху вестник, заяви в сряда, че трябва да се оттегли, като написа: "Поемете отговорност и приемете, че доларът спира с вас".

След премиерския си мандат Олмерт излежава присъда в затвора за приемане на подкупи и за възпрепятстване на правосъдието по време на мандата си като кмет на Ерусалим и като министър на търговията. Той беше похвален в целия политически спектър за оставката си като лидер на партията, тъй като разследванията се засилиха, като заяви в речта си за оставка, че е "горд, че е гражданин на страна, в която премиер може да бъде разследван като всеки друг гражданин".

Олмерт разговаря с "Политико" само часове след като Нетаняху даде най-ясната индикация досега за това, което Израел може да планира за Газа след войната. В интервю за ABC News Нетаняху пропусна да каже кой според него трябва да управлява анклава, след като Хамас си отиде, но каза, че Израел ще "има цялостната отговорност за сигурността" за Газа за неопределено време. "Видяхме какво се случва, когато го нямаме. Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е избухването на терора на Хамас в мащаб, който не бихме могли да си представим", добави Нетаняху.

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано заяви, че би било "грешка" Израел отново да окупира Газа. Въпреки че планът на Нетаняху може да не доведе до пълна повторна окупация - нещо, за което САЩ и други съюзници предупреждават - той вероятно ще доведе до значителен контрол над анклава и продължаващо присъствие на израелски войски.

Ехуд Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 г. като лидер на либералната партия "Кадима", се оплака, че липсва трезво мислене във военния кабинет на Израел | Джак Гуез/АФП чрез Getty Images

Критично е, че това вероятно ще попари всякакви надежди, че САЩ ще убедят базираната на Западния бряг палестинска власт, която контролираше Ивицата, преди Хамас да я свали насилствено през 2007 г., да се съгласи да се върне. Президентът на ПА Махмуд Абас в миналото отхвърли идеята ПА да бъде възстановена със силата на израелските оръжия.

Забележките на Нетаняху изглежда подкопават настояването на министъра на отбраната Йоав Галант миналия месец, че една от основните цели на военната кампания на Израел е да прекъсне "отговорността на Израел за живота в Ивицата Газа". Сред идеите, обсъждани за това какво ще се случи с Газа, след като Хамас бъде победен, включват консорциум от арабски държави, които поемат отговорност за сигурността, потенциално с мандат от ООН да наблюдават връщането на ПА.

Олмерт каза, че смята, че е немислимо арабските държави да подпишат мироопазващия план, което предполага, че само сили за западна намеса ще работят. Най-големият му страх е, че Израел ще продължи да се колебае и няма да успее да се справи с това, което трябва да се случи със следвоенната Газа. Това ще добави към западното раздразнение, предупреди той.

"Има тотална липса на планиране за следващата фаза", оплака се той. "Какво ще правим? Добре, според Нетаняху, ние ще разбием и разбием Хамас. И мисля, между другото, че можем да го направим. Тогава каква е следващата стъпка? Какво ще правим тогава? Някой мисли ли за това? Трябва да представим на международната общност нашата идея за ендшпил", добави той.

"Ако Израел представи сериозно предложение за преговори за две държави, това ще има драматично въздействие върху международната общност. Това би ни дало повече пространство и време за постигане на целите на нашите военни операции – би оказало влияние върху общественото мнение в западните страни и в медиите. Това би показало, че Израел е решен да направи нещо, което не е искал през последните 15 години. Така че от всичко това може да излезе нещо положително. Но ние не го правим и никой не иска да мисли за това. Никой не иска да го изрича. Никой не иска да го каже".

Фундаментално, предположи Олмерт, проблемът сега е, че Нетаняху е "в състояние на нервен срив. Не преувеличавам. Той е притиснат от всички страни и фокусът му изглежда спира да бъде изхвърлен от длъжност в деня, в който войната спре и дори може би преди това", каза той.

"Очаквате сега той да говори за втората фаза и третата фаза. Той не е сигурен, че ще оцелее политически в тази фаза", добави Олмерт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така са дрънкали също

    4 28 Отговор
    много страхливци за Чърчил, който е обявил Война на Хитлер. Обаче му запали мустака. Ако не бяха те и Американците цяла.Европа, Африка и Русия и Азия щяха да шпрехят дойч.

    Коментиран от #8

  • 2 Последния Софиянец

    13 6 Отговор
    Хазарите в Газа са като в Сталинград
  • 3 Да де

    21 6 Отговор
    Биби е пътник.
  • 4 Пази Боже Йехова

    15 6 Отговор
    от евреин,който оставя Банката и хваща Автомата.Смях гръмовен разтърсва небесните селения..

    Коментиран от #6

  • 5 БОЗА

    11 4 Отговор
    Я виж ти,какви статии взеха да излизат...разместване пластовете ли... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 Последния Софиянец

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пази Боже Йехова":

    Всички победи на Хазарите са с измама и подлост.
  • 7 Биби е пътник

    15 3 Отговор
    И той го знае. После отива в затвора и ако има късмет няма да го сложат сред араби
  • 8 Точно ганьовец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така са дрънкали също":

    като твоя милост да ти дрънка за "смелост и доблест"?
  • 9 Кокорчо

    27 4 Отговор
    Още един еврейски П....ст. Когато Хитлер ги избиваше ревяха че това било несправедливост СЕГА ВЪРШАТ СЪЩОТО И ВСИЧКО Е ОКЕЙ- НЕ ЗНАМ КАКВО И ДАВА ПРАВО ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ НАРОДНОСТИ
  • 10 Още Ердоган ви каза

    27 3 Отговор
    Че биби не е наред с главата. Затова и отказа да се среща с него въпреки горещите молби.
  • 11 Гражданин

    15 6 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува кой ви каза, че ще победите Хамас. Газа ще се превърне в израелския авганистански.
  • 12 Германски експерт

    14 5 Отговор
    Всички наоколо араби, евреите точно там държава правят.
    Никога няма да има мир, докато не се изнесат в щатите.
    Само така може да се кротне света.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До: Така са дрънкали също

    6 4 Отговор
    Ако не бяха американците сега цяла Европа щеше да говори руски. Ти си този които дрънка ( като куха лейка ).
  • 15 Дон Козъ

    4 0 Отговор
    Нетаняху почти беше успял да предизвика гражданска война в Израел в началото на годината, благодарение на безумните закони които прекараха с цел всичката власт да е у тях. Отделно той беше "г-н Охрана", от който зависеше сигурността на държавата им ... май не се справи добре. Сега с безумния начин на овладяване на ситуацията, а именно безпощадно бомбардиране на цивилни и цивилна инфраструктура обърна и света срещу Израел.