Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 05:28 1 431 24

Нетаняху: Израел не иска да окупира, завладява или управлява Газа

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа

Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по или близо до най-малко три болници

Нетаняху: Израел не иска да окупира, завладява или управлява Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви вчера, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу "Хамас", но "заслужаваща доверие сила" ще бъде необходима да влезе в палестинския анклав, ако е необходимо, за да се предотврати появата на заплахи от войнстващи групировки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Казаното от Нетаняху предполага, че Израел ще бъде отговорен за сигурността в Газа за неопределено време, което предизвика отпор от страна на САЩ, основният съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Газа, където Израел извършва бомбардировки с цел унищожаване на лидерите на "Хамас",след като бойци на групировката нападнаха южните израелски общини на 7 октомври, при което убиха 1 400 души.

В четвъртък Нетаняху заяви пред американската телевизия Фокс нюз: "Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа."

Израелският премиер посочи, че едно гражданско правителство ще трябва да поеме Газа, но че Израел трябва да е уверен, че атака като тази от 7 октомври няма да се повтори.

"Така че трябва да разполагаме с надеждна сила, която, ако е необходимо, ще влезе в Газа и ще убие убийците. Защото това е, което ще предотврати повторната поява на нещо, подобно на "Хамас"", каза Нетаняху.

Израелските бомбардировки на Газа са отнели живота на повече от 10 800 палестинци по данни на здравните служители в Газа.

Нетаняху заяви още, че след войната "това, което трябва да видим, е Газа да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена."

Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по или близо до най-малко три болници, което допълнително е подчертало критичното положение на здравната система в палестинският анклав в момент, когато се опитва да се справи с хилядите ранени или разселени хора в Газа, предаде Ройтерс.

"Израелските окупационни сили нанесоха едновременни удари по няколко болници през последните часове", съобщи говорителят на министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра пред телевизия "Ал Джазира".

Сред посочените медицински заведения е най-голямата болница в Газа "Аш Шифа", където според Израел "Хамас" е скрил командни центрове и тунели, което "Хамас" отрича. Кидра заяви, че Израел е взел на прицел двора на медицинския комплекс в град Газа и там имало жертви, но не предостави подробности.

Израелските военни не коментираха веднага информацията на Кидра, която Ройтерс не можа да провери през независим източник.

Болниците в Газа се борят да се грижат за жертвите на продължаващата повече от месец израелска военна кампания, чиято цел е да унищожи палестинската войнствена групировка "Хамас", докато медицинските консумативи, питейната вода и горивото за захранване на генераторите са на изчерпване.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят или поради от бомбардировките или от липсата на гориво.

Палестинските медии публикуваха днес видеоматериал от "Аш Шифа", в което се виждат последиците от израелска бомбардировка на паркинг, където са намерили подслон разселени палестинци. До тялото на мъж , който е поставен на носилка, се вижда локва кръв, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    20 1 Отговор
    А чий го дири там?
  • 2 Паси

    16 2 Отговор
    Трябва да се приеме закон, който да задължи всички да обичат евреите.
  • 3 Уса

    18 1 Отговор
    Кой ще плати щетите и разрушенията за милиарди?Израел току що заявява,че ще продължават да разрушават,но няма да плащат

    Коментиран от #11

  • 4 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    няма да окупират, няма да управляват, няма ток, няма вода, да се оправят както могат
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Взрждн-бкп

    1 14 Отговор
    Ние подкрепяме палестинците, ние сме комунисти и винаги сме подкрепяли теpopa, н
  • 7 Баба ви

    16 3 Отговор
    Ционистът нацист Натаняу трябва да бъде съден от Международен наказателен съд за проведен геноцид на палестинския народ.
  • 8 дядото

    10 2 Отговор
    да,бе,да.не бил искал израел. защо няма палестиска държава.защо избивате мирния палестинския народ като не искате.пфу.
  • 9 Гражданин

    11 2 Отговор
    Да те не искат да окупират избиха над 4000 хиляди деца. Те направо искат да го анексира.
  • 10 Разбира се!

    8 0 Отговор
    Кой иска да управлява безлюдни руини,след масови бомбандировки...?!
  • 11 Ти остави разрушенията...!

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    А кой и как ще ,,плати" хилядите ,насилствено отнети човешки живота...!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    3 1 Отговор
    Писмо, което Айнщайн пише през далечната 1948-ма:


    New York, 10 April, 1948

    Dear Sir,

    "When a real and final catastrophe should befall us in Palestine the first responsible for it would be the British and the second responsible for it the Terrorist organizations build sic up from our own ranks. I am not willing to see anybody associated with those misled and criminal people.

    "Sincerely yours, Albert Einstein."
  • 14 Иоб

    0 4 Отговор
    Той и пуся така говореше, че не искал. Лика-прилика. Окупатори. И за двамата трибунал

    Коментиран от #16, #21

  • 15 Аз го чух

    5 1 Отговор
    него лично- друго да казва!
    Запарило му е май! Но е вече късно! Израел загуби международната подкрепа която имаше до сега!
    И никой вече не му вярва!
    Спасението е, израелците да го изправаят на съд. Но не в корумпираната Хага!
  • 16 Любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иоб":

    И какво е говорил Путин, дето не си разбрал?
    Ясно предупреждаваше от години!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Селянин

    7 0 Отговор
    Не. Просто ще ги избият като мухи. Както навремето избиха индианците и аборигените. И "демократичният" свят им се радва и подкрепя. Срам ме е че съм човек.

    Коментиран от #22

  • 19 Наглостта

    4 0 Отговор
    На израел!

    Който не знае какво иска, той иска всичко и накрая - НИЩО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 любител

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иоб":

    рядко тъп си пич русия си е на нейна територия защитава нейните жители и унищожава фашистите срещу които едно време всички се бореха даже и краварите и ингилизите а сега всичките ги защитават за разлика от евреите които ламтят за чужда земя тъй като никога не са имали.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 а какво искате

    0 0 Отговор
    военнопрестъпници...??
  • 24 Р1356

    0 0 Отговор
    Заради силното еврейско лоби в западния свят ЕС и САЩ се наслаждават на избиването на хиляди деца, жени. Това е геноцид който човек се отвръщава от демокрацията и нейните двойните стандарти и плашат света с антисемитизма и не дават света да говори свободно