Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 09:15 2 102 49

Израел бомбардира три болници

  • израел-
  • хамас-
  • болници-
  • бомбардира-
  • хуманитарна катастрофа

Разразява се хуманитарна катастрофа

Израел бомбардира три болници  - 1
Снимка: Shutterstock

Според доклад на Ройтерс властите в Газа са обявили, че Израел е бомбардирал най-малко три болници днес.

Здравната система на Газа, която вече е претърпяла хиляди жертви и разселени хора във войната на Израел срещу Хамас, е допълнително застрашена.

През последните часове израелските окупационни сили атакуваха едновременно няколко болници", заяви говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал-Кидра пред телевизия "Ал Джазира". Говорителят Кидра твърди, че Израел е атакувал двора на най-голямата болница в град Газа - Ал-Шифа, което е довело до жертви, но не дава подробности. Израел твърди, че Хамас е скрил команден център и тунели под земята в Ал-Шифа, но Хамас отрича това.

Израелските военни не коментираха веднага изявлението на Кидра, а Ройтерс не успя да го потвърди независимо. Продължилата един месец израелска военна операция за унищожаване на Хамас, последвала офанзивата в южната част на Израел през октомври, причини много трудности на болниците в Газа, тъй като в тях липсват лекарства, чиста вода и гориво за генераторите.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщава, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят поради щети от бомбите и недостиг на гориво.

"Тъй като въздушните удари и боевете в непосредствена близост продължават, ние сме загрижени за безопасността на хилядите цивилни граждани там. Сред тях има много деца, които се нуждаят от медицинска помощ и подслон', написа Хюман Райтс Уоч в Twitter (X).

Кидра заяви, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср днес "са станали свидетели на серия от преки нападения и обстрел".

Той каза също, че при нападението срещу помещенията на болница Al Rantisi се е запалил автомобил, но пожарът е бил частично потушен. В петък Министерството на външните работи на Индонезия съобщи, че нощна експлозия в близост до болницата е повредила част от медицинско съоръжение в северния край на тесния крайбрежен анклав.

Не се съобщава кой е причинил експлозията и няма данни за жертви. В изявление на министерството се казва: "Индонезия отново осъжда бруталните нападения срещу цивилни граждани и граждански обекти в Газа, особено хуманитарни съоръжения."

По данни на Израел при нападенията на Хамас през миналия месец са били убити 1400 души, предимно цивилни, а около 240 души са били взети за заложници.

Израел съобщи, че е загубил 35 войници в Газа. Палестина съобщи, че от четвъртък досега са загинали 10 812 жители на Газа, около 40 % от които са деца.

Разразява се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси като храна и вода са свършили, а цивилните граждани са били принудени да напуснат домовете си поради обстрел.

Във вчерашната си статия в списание "X" президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел е длъжен "да прави разлика между терористи и цивилни и да спазва изцяло международното право".

Според Белия дом Израел се е съгласил да преустанови военните операции в някои части на северната част на Газа за четири часа на ден, но боевете не дават признаци на спиране. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че паузата е важна първа стъпка, тъй като ще позволи на хората да избягат по два хуманитарни коридора и може да се използва за освобождаване на заложници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обаче не потвърди официално плановете за повтаряне на паузата, което предполага, че тя ще бъде разпръсната. Запитан дали ще има "пауза" в сраженията, министър-председателят Нетаняху заяви пред Fox News:

"Не. Сраженията продължават срещу враговете на Хамас и терористите от Хамас, но искаме да позволим на цивилното население да се придвижи безопасно извън зоната на бойните действия за няколко часа или дори за няколко часа на определени места.

Няма данни за затишие на бойните действия в северната част на Газа. И двете страни съобщават за тежки улични сражения, които са нанесли големи загуби на противниците им, цитирана от News.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    66 12 Отговор
    Тъй моралния Запад ще наложи ли санкции на Израел? Защо ли питам...

    Коментиран от #9, #13, #49

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 6 Отговор
    Ама пък ХУМАННО някак си ‼️‼️‼️
  • 3 провинциалист

    52 7 Отговор
    Израел по военни стрелят ли?

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 8 Отговор
    Къде сте бре, "аз съм исраел" ❓❓
  • 6 позор

    58 9 Отговор
    Израел извършва истински Холокост спрямо палестинците.

    Коментиран от #17

  • 7 Българин

    10 19 Отговор
    Израел е ясен-не забравяйте измъчена Украйна!

    Коментиран от #22

  • 8 тези „болници“ са терористични убежища

    12 44 Отговор
    Хамас използва болницата, за да скрие терористи, да изстрелва ракети и ракети, подземни бомби и оръжия

    Коментиран от #16, #20, #21, #23

  • 9 Крум

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "хххх":

    Повече морал има в данчо релето отколкото в запада. Трябва тагаренко,урсука и шолц да отидат там. И преди някой да философства кой запонал пръв да прочете декларацията на Балфур и резолюциите на ООН за две държави.
  • 10 Последния Софиянец

    31 4 Отговор
    Хазарите са най подлото племе.Най древните врагове на Велика България.
  • 11 ТаУмВзе

    27 3 Отговор
    Геноцид над жени и деца бичи Моше! Австриецът се оказа Прав.
  • 12 любител

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    откъде военни там са невинни хора които години наред евреите използват като роби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Двоен евроатлантически аршин

    31 3 Отговор
    Байдън обвини руското правителство в геноцид в Украйна, но Израел, който той подкрепя, уби повече цивилни за един месец, отколкото загинаха в Украйна за две години. Как си обяснявате това противоречие?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 точно така е

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "позор":

    Прав си! И това не е от сега, извършват го отдавна но сега е пиковия момент...........на евреите отново ще им се връща тъпкано за поредните им престъпления, може и да се мислят за богоизбрани ама не са............ и Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ със сигурност ще им го напомни по един или друг начин.............случвало се е и преди, няма да се отърват и сега!
  • 18 Уви

    19 7 Отговор
    " Израел твърди, че Хамас е скрил команден център и тунели под земята в Ал-Шифа,"

    Е, и ?
    Това оправдание за убийството на цивилните ?
    Да убиеш 200-300 цивилни и покрай тях 1 командир на Хамас е нормално ?
    Да затриеш едно семейство, пътуващо в лек автомобил след съобщението на разузнаването за намиращи се бойци на Хамас , а в крайна сметка изгубили живота си момичета на 10-14 години са бойците на Хамас ?
    Великата израелската армия и разузнаването им са един мит , който сега е развенчан, че са сбирщина на некадърници.
    Умението да унищожиш врага с минимални жертви на цивилните не е на всяка армия и народ
    Това е свързано и с милосърдие , присъщо основно на християните.
  • 19 Точно така

    16 6 Отговор
    Ционистите не са хора.

    Коментиран от #30

  • 20 любител

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "тези „болници“ са терористични убежища":

    хахаха особено като изстрелват ПОДЗЕМНИ БОМОБИ. хахаха
  • 21 В ЕС-то и в България

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "тези „болници“ са терористични убежища":

    Са си навъдили едни другари "демократи "
    които са си живи фашисти..
    За ФАЩ и Многобритания и либерастията им не коментирам
  • 22 Терсене шамар

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Украинците са жертва на собствените си продажни политици ! Ползуваха почти безплатни нефт и газ от Русия , но се обърнаха срещу нея ! Казано е " Не хапи ръката която те храни ! " Сега получават шамари вместо храна !
  • 23 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "тези „болници“ са терористични убежища":

    Също като украинците. И украинските нацисти използваха цивилни рускоговорящи за жив щит на нацистите от Азов. Даже и евакуациите в градовете забраниха. Е не им се получи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дон Козякът

    26 5 Отговор
    Демократично ги е бомбардирал сигурно. И сигурно има сотици нови убити деца добавени към тези над 4000 деца които Израел убиха. Гледах интервю вчера с директорката на Доктори без граници която описа начина по който умират повечето деца в Газа...беше потресаващо. Най-голям късмет имат тези които загиват при самия удар, тези които са оцелели и имат вътрешни травми и някой успее да ги извади отиват в импровизирана болница където доктори ги оперират без упойка (защото няма) и голяма част не оцеляват, а третите който остават под руните са оставени сами в мрака да умрат от жажда или от раните си ... Хора ли управляват Израел - НЕ ! Хора ли са управляващите на САЩ и Великобритания които с една дума могат да спрат всичко - НЕ ! Хора ли са и нашите Денков и Габриел, като ги натовариха на чужд товарен самолет и ги закараха да се поклонят пред ци0нистите господари - НЕ!
  • 26 ...

    4 20 Отговор
    Значи хората с най-много стартъпи. Дето ги смятат за най-умните и най-лукавите и хитри изведнъж станали прости и се излагат пред света за да ги намрази като бомбили болници ей така да убиват мирно население. А терористите милите виждаш ли те искали мир.щ.
    Абе хора. Вие мозъчни гънки имате ли?
    Х м хитри хем просто, а вие нобелови лауреати по конспирации.

    Коментиран от #29, #31

  • 27 любител

    17 5 Отговор
    ами най лесно е да унищожаваш болници да избиваш невинни жени и деца защото не ти стиска да се биеш очи в очи с врага. типично и за краварите използват укрите като пушечно месо заради тяхните имперски интереси.
  • 28 факт

    17 4 Отговор
    Ционизмът е в основата на нацизма. Ционистите вярват, че като евреи те принадлежат към богоизбран народ, който е по-значим от всички останали, а животът на небогоизбраните няма никаква стойност. В отговор на това се ражда нацизмът, който също разглежда народите като висши и нисши, но поставя на върха на пирамидата арийците като най-чиста и свята нация, а евреите са нисши същества, които не трябва да живеят. Действията на ционистите и нацистите по нищо не се различават, и едните и другите проявяват нечовешка жестокост към нисшите. Днес, в 21 век, след като светът се отрече от нацизма, виждаме как ционизмът процъфтява, подкрепян от Запада, част от който беше на път да бъде заличен от фашизма и нацизма. Западът отрича нацизма, но прегръща и всеотдайно поддържа неговия брат близнак - ционизма. Дали човечеството ще успее и този път да се пребори за човечността и разума, предстои да видим. Засега виждаме, че България отново зае страната на нацизма. За втори път в историята си въпреки уроците от ВСВ. Работа на българите е да свали от власт новите нацисти.

    Коментиран от #39

  • 29 любител

    14 6 Отговор

    До коментар #26 от "...":

    ами има разлика едно е да се биеш с войска а съвсем друго да унищожаваш БОЛНИЦИ И НЕВИННИ ЖЕНИ И ДЕЦА. направи разлика и тогава се излагай.

    Коментиран от #37, #40

  • 30 д-р Мушков 4-и км

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Точно така":

    Ислямските терористи и поддръжниците им не са хора и затова не трябва да бъдат третирани като такива!
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "...":

    Мдаааа, имаме си мозАк, имаме си и мозАчни гънки и си ги използваме ‼️ Що питаш , щото "лукавите" хуманно избиват цивилни под погледа на конекрадците , пък ние не им ръкопляскаме ли ❓

    Коментиран от #35, #38

  • 32 Уроди

    2 1 Отговор
    Ще си го намерите!
  • 33 Даа!

    2 2 Отговор
    За Богоизбраните ,има предсказания на Слава Севрюкова,още през 70- те на миналия век.Който го интересува,има достатъчно материали в Тубата.А на нея вярвам,защото всичко казано от нея преди 50 г, се случва точно до запетая.
  • 34 Харон

    5 4 Отговор
    "болници" - завод за ракети и взривни вещества, оперативни центрове. "училища" - цехове за ремонт, сглобяване и производство на подвижни установки за изтерване на ракетите. "детски градини" - полигон за поставяне на сглобените ракетни установки....За това Ашраф ал-Кидра нищо не казва НАЛИ?
  • 35 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 36 Опааа

    4 2 Отговор
    Нищо работа! Важно е Ники-парацала-мишока да се кланя на ционистите! Мисирките мълчат като риби!
  • 37 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "любител":

    Поредния лоботомиран. Кажат му нещо чалмиоаните терористи и той като зомби вярва и повтаря. Точно за такива като тебе ми беше поста.
  • 38 ...

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ето поредния вярващ НА ДУМИТЕ на терористи избили в един ден хиляди и взели ЦИВИЛНИ заложници. И вЕрва само щото му изнася да е така. Лоботомиран. Типичен пример от тези за които говоря. Взимат информацията на ТЕРОРИСТИ за чиста монета. вЕрно ли бе?

    Коментиран от #42

  • 39 Харон

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "факт":

    Нищо общо. Предшествениците на ционизмът са били Jehuda Alkalay равин от Сараево, полският Kalischer равин и унгарският Natonek József равин. Първи публикува по темата философът Moses Hess в 1862 година Rom und Jerusalem. Йожеф Натонек също е публикувал по темата, даже отива в Цариград за да подаде молба на турският султан да разреши заселването на евреи. От политическа гледна точка той е бил първият ционист. На 10/11/1975 година в ОН с 72 да и 35 не 32 липсващи гласа, гласува за наредба № 3379 че "ционизмът е един вид расизъм". Същата наредба беше премахната на 16/12/1991 година с 111:25 с 13 липсващи гласа.
  • 40 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "любител":

    Една държава нападна друга държава. Точка. Война е. Или Израел няма право да се отбранявам ДОКАТО СМАЧКА НАПАДАТЕЛИТЕ.
    ТИ КВО? СМЯТАШ ЧЕ ВСВ СССР НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВЛИЗА В ГЕРМАНИЯ ЛИ? АРЕ СТИГА ТЪПОТИИ.
  • 41 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА💓

    1 1 Отговор
    ТИЯ С ШАЛОВЕТЕ С ПИСКЮЛИ ИМАТ
    ДВЕ ДЕТСКИ БОЛНИЦИ....А
    НАРОДНИЯ УДАРЕН ИНСТРУМЕНТ..ЙОК..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 И Израел и оКрайна

    5 1 Отговор
    са едни и същи бок..... ! Да не забравяме , че зЕЛЕНСКИ е евреин ! Затова е толкова нагъл !

    Коментиран от #47

  • 45 Еврейски Халифат

    2 1 Отговор
    Каквото има за бомбене, това се бомби!
  • 46 Сашо

    6 1 Отговор
    кога ще гласуват санкции за Израел? Никога тази война е правилна!!!Това са американците на които служат нашите дупедавци!
  • 47 ...

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "И Израел и оКрайна":

    Аха... Ма да забравим че Шаломов(Путин), зет му Шамалов и приятеля им Милер са еврей. Много удобно
  • 48 Порнограф

    2 0 Отговор
    Хитлер е виновен
  • 49 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "хххх":

    ВЕЧЕ Е ЗАБИТО ПАЛЕСТИНСКОТО ЗНАМЕ НА МУТРОКОЧИНАТА НАРЕЧЕНА ОБЩИНА СОФИЯ . ЗАЩОТО КМЕТА Е ПЕРАЧ НА ДС