Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Ноември, 2023 13:25 1 072 6

Депутатът, който е заподозрян в държавна измама, е задържан от Украйна

  • украйна-
  • депутат-
  • държавна измама-
  • задържан-
  • олександър дубински

Вчера стана ясно, че Дубински е включен в списъка със санкции на САЩ

Депутатът, който е заподозрян в държавна измама, е задържан от Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Украинският депутат Олександър Дубински беше официално уведомен, че е заподозрян в държавна измяна заради предполагаемо сътрудничество с руското военно разузнаване, а съдът в Киев постанови задържането му за 60 дни, съобщи Ройтерс, цитирана от News.bg.

Вчера стана ясно, че Дубински е включен в списъка със санкции на САЩ, а също така е заподозрян в разпространяване на невярна информация за политическото ръководство на Украйна.

"Съдът одобри искането на прокуратурата за издаване на заповед за задържането ми за 60 дни до 12 януари 2024 г.", заяви Дубински във видеоклип, публикуван в Telegram.

Дубински обаче не уточнява причините за ареста си.

На видеото се вижда как Дубински се намира в сграда, а зад него стои мъж, облечен в униформата на Службата за сигурност на Украйна.

Вчера Службата за сигурност на Украйна съобщи, че политикът е заподозрян в държавна измяна, но не назова името му. Ярослав Юрчишин и Олексий Гончаренко, първи заместници на парламентарната комисия по антикорупционна политика, обаче посочиха Дубински като мишена на обиска.

"Дубински е обвинен в държавна измяна. Той беше обискиран днес", заяви в телеграма депутатът Гончаренко. Самият Дубински заяви, че съобщението за обвиненията е изфабрикувано и "се основава на абсолютни лъжи на държавни служители".

Депутатът Дубински беше включен в списъка със санкции на САЩ за предполагаема намеса в изборите и беше изключен от управляващата партия "Слуга на народа" през 2021 г.

По-късно той отхвърли обвиненията и продължи да работи като член на парламента. Според СБУ заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване.

Тази престъпна организация е основана през 2016 г. и включва бивши депутати, депутати и бивши прокурори.

От Националната следствена служба съобщиха, че е установено, че организацията е организирала мероприятия за уронване на имиджа на Украйна на международната сцена по указания на руските специални сили с цел "влошаване на дипломатическите отношения със САЩ и усложняване на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)".

През януари 2021 г. Службата за държавна сигурност ще обяви началото на нова кампания "Украйна-Украйна".

Вашингтон е наложил санкции на редица украински лица и организации, включително на Дубински, във връзка с намесата на Дубински и проруски украински депутати в изборите в САЩ и опитите на съюзниците на тогавашния президент Доналд Тръмп да издействат отстъпки срещу настоящия президент Джо Байдън и неговия син. Те го обвиниха, че се е свързал с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 3 Отговор
    Задържан по заповед на каубоите краварски.А иначе сме много независими.Както и българските по...се... рко...вци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    изМАМА, ИЗМЯНА все тая ‼️
    Като МИСКА и МИСИРКА ‼️
  • 4 Сандо

    4 1 Отговор
    Каквото каже Хегемонът,това веднага се изпълнява от колониалната администрация.И това се отнася не само за Украина или България.
  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    Измама ли е, измяна ли е, така и не разбрахме. Ще потърсим друг сайт, за да се информираме
  • 6 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор
    Народния съд наближава
Новини по държави: