Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 05:23 2 264 19

Затворник от Алабама бе екзекутиран със смъртоносна инжекция за убийството на мъж през 1993 г.

  • сащ-
  • затворник-
  • инжекция-
  • екзекуция-
  • убийство-
  • алабама-
  • присъда

49-годишният Кейси Макуортър бил тийнейджър по време на престъплението

Затворник от Алабама, осъден за убийството на мъж по време на обир през 1993 г., когато е бил тийнейджър, беше екзекутиран в четвъртък чрез смъртоносна инжекция, предаде The Hill.

49-годишният Кейси Макуортър беше обявен за мъртъв в 18:56 часа. в югозападен затвор в Алабама, съобщиха властите. Макуортър беше осъден за убийство и осъден на смърт за участието си в грабежа и смъртта на 34-годишния Едуард Лий Уилямс на 18 февруари 1993 г.

Прокурорите казаха, че Макуортър, който е бил на18 години и три месеца по време на убийството, е заговорничил с двама по-млади тийнейджъри, включително 15-годишния син на Уилямс, да откраднат пари и други вещи от дома на Уилямс и след това да го убият. Съдебните заседатели, които осъдиха Макуортър, препоръчаха смъртна присъда с 10-2 гласа, която съдията, чието бе окончателното решение, наложи. По-младите тийнейджъри - Едуард Лий Уилямс-младши и Даниел Майнър, който е бил на 16 години - бяха осъдени на доживотен затвор.

„Донякъде е жалко, че трябваше да чакаме толкова дълго, за да бъде раздадено правосъдие, но това се случи, заяви братът на жертвата, Бърт Уилямс пред репортери след екзекуцията. Той каза, че смъртоносната инжекция е „спокойна смърт за куче-убиец“.

Служителите на затвора отвориха завесата към камерата за екзекуции в 18:30 часа. Макуортър, който беше завързан за количката с вече прикрепени интравенозни линии, се размърда леко в началото на процедурата, търкайки пръстите си един в друг, но дишането му се забави и изглеждаше, че спира.

„Бих искал да кажа, че обичам майка си и семейството си“, каза Макуортър в последните си думи. „Бих искал да кажа на семейството на жертвата, че съжалявам. Надявам се, че сте намерили мир.

Той също така използва последните си думи, за да отнесе очевиден словесен удар към своя екзекутор, надзирателя на затвора, който беше обвинен в домашно насилие преди десетилетия, като каза, че „обикновен насилник над жени извършва тази процедура“.

Прокурорите казаха, че Макуортър и Майнър отишли в дома на семейство Уилямс с пушки и изработени домашно направени заглушители от възглавница и кана за мляко. Когато по-големият Уилямс пристигна у дома и открил тийнейджърите, той грабнал пушката, държана от Майнър. Те започнали да се борят и Макуортър изстрелял първия изстрел по Уилямс, според резюме на престъплението в съдебните документи. Уилямс е прострелян общо 11 пъти, според съдебните регистри.

Ейприл Уилямс, дъщерята на жертвата, каза, че баща ѝ днес трябвало да прекарва време с внуците си и да се радва на пенсия.

„Няма ден, в който да не мисля за него и колко ми липсва“, каза Ейприл Уилямс в изявление, прочетено от комисаря по затворите Джон К. Хам. „Кейси Макуортър е изкарал няколко часа в къщата, за да промени решението си да не отнеме живота на баща ми.“

Адвокатите на защитата безуспешно поискаха спиране от Върховния съд на САЩ, позовавайки се на възрастта на Макуортър по време на престъплението. Те твърдяха, че смъртната присъда е противоконституционна, тъй като законите на Алабама не считат дадено лице за пълнолетно до 19-годишна възраст.

Макуортър не отрече да е участвал в престъплението и да е произвел първия изстрел, но твърди, че не е произвел фаталните изстрели и не е възнамерявал да убие Уилямс, когато влязъл в дома.

Макуортър, който се нарече „объркано дете“ по време на убийството, каза, че би насърчил младите хора, преминаващи през трудни времена, да помислят поне малко, преди да направят грешка, променяща живота, както той направи.

Алабама планира през януари да направи първия опит в нацията да умъртви затворник с помощта на азотен газ. Азотната хипоксия е разрешена като метод за екзекуция в Алабама, Оклахома и Мисисипи, но нито един щат не я е използвал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема прошка

    8 2 Отговор
    Там в САЩ. И хората ходят въоръжени. Сериозна работа
  • 2 Винкело

    18 7 Отговор
    Със свещ да го търсиш, един нормален човек не мож намери в тая Америка. Гените на предците-престъпници вече избуяват навсякъде.
  • 3 Правосъдие за Пример

    18 2 Отговор
    Този са го оставили да лежи 30 години и накрая му хакват и инжекция, за да не реши, че се е отървал. Екстра му е дошло
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    18 6 Отговор
    Побърканяци след 30 години се сетили, че е осъден на смърт. За тези 30 години тоя всеки ден е умирал в очакване на изпълнение на присъдата, няма по-голямо наказание от това.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдаа..

    12 2 Отговор
    Тия американци живеят в света на Спящата Красавица и само принц Йелоустоун може да ги събуди с целувка..
  • 9 Ван

    1 5 Отговор
    2023-1993=49-20=29.
    Тогава е бил на 29 години, какъв юноша е бил този, той си е бил зрял и оформен мъж.
    Нещо не излизат сметките.

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 10 Ван

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ван":

    Моя грешка, в бързината съм пропуснал да сметна.
    Да, преди точно 30 години, а за човека-Бог да го прости, но каквото повикало, таковя се обадило.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ван":

    Страхотен математик си !!

    Коментиран от #13

  • 12 Ван

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    В Япония е същата работа, не знаеш кога и къде, докато не му дойде времето.
  • 13 Ван

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Много добре мога да смятам, просто избързах.
    На всеки може да се случи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Г“Г

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ван":

    я сметни пак :)

    Коментиран от #17

  • 16 обективен

    5 0 Отговор
    Там ги бесят ,а тук им дават условни присъди !!
  • 17 Ван

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Г“Г":

    Мога да смятам, но избързах.
  • 18 Здрасти

    4 1 Отговор
    Тоз и той е бил изглежда стремежа на българското общество. Е, може да се каже, че вече почти ги стигнахме американците.. Трябва само инжекците да позволим, инак садистите и психопатите вече си ги създадохме. Айде да ви е честито!
  • 19 Съдията Дред

    0 1 Отговор
    По времето на комунизма у нас не се налагаше смъртна присъда, ако към момента на престъплението виновния не е бил навършил 21 години.