Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 13:07 1 162 11

Северна Корея изстрелва разузнавателен сателит до седмица

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сателит-
  • разузнаване-
  • изстрелване

Това съобщи Южна Корея

Северна Корея изстрелва разузнавателен сателит до седмица - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Северна Корея може да изстреля първия си разузнавателен сателит в рамките на седмица или преди края на ноември, за да изпревари Южна Корея. Това заяви министърът на отбраната на Република Корея Шин Уон-сик в ефира на KBS1.

"Преди изстрелването на спътника двигателят трябва да бъде подготвен, той трябва да бъде проверен. Вярваме, че благодарение на помощта на Русия почти всички проблеми с двигателя са решени. Подготовката ще отнеме една седмица. Двигателят трябва да бъде транспортиран от полигона до тестовия полигон Dongchangni. Необходимо е да се инсталира ракетата на стартовата площадка, да се подготви течно гориво", каза министърът.

"Ще отнеме една седмица. Най-малкото на 30 ноември първият южнокорейски военен сателит ще бъде изстрелян с ракета Falcon 9 на SpaceX от военновъздушната база Ванденберг. Признаваме, че изстрелването може да стане преди това", добави Шин Уон-сик. "САЩ и Южна Корея наблюдават действията на Северна Корея. Те се готвят да изстрелят в рамките на около седмица", повтори министърът на отбраната. "Превъзходството в способностите за наблюдение над Северна Корея сега е в основата на нашето военно превъзходство. Съединените щати следят отблизо възможността това превъзходство да бъде разклатено", каза Шин Уон-сик. Според него успехът на изстрелването на сателита на КНДР ще означава и напредък в областта на технологиите за балистични ракети.

Властите на КНДР направиха два неуспешни опита да изстрелят първия разузнавателен спътник през май и август; властите на страната обявиха намерението си да изстрелят сателита за трети път през октомври, но това не се случи.

На 11 ноември официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза в коментар, че обвиненията на западните страни в „незаконно“ военно-техническо сътрудничество между Русия и КНДР са неоснователни и необосновани. Руският външен министър Сергей Лавров по-рано нарече слухове твърденията на Вашингтон, че Пхенян предоставя военна помощ на Москва.

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун проведоха разговори на космодрума Восточний на 13 септември. Отговаряйки на въпроса дали Руската федерация ще помогне на КНДР да изгради космически спътници, Путин каза, че именно по тази причина той и Ким Чен Ун са дошли на космодрума. По-късно генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов информира, че Москва и Пхенян все още не са обсъдили подробно програмата за космическо сътрудничество, но Русия е готова да си сътрудничи с всички страни. Руската страна многократно е подчертавала, че спазва санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в крЪварника

    7 3 Отговор
    Изстреляха Старшип....или както там се пише на шльокавица.

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    4 4 Отговор
    Няма ли да му помогнат да гръмне във въздуха....
  • 3 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "И в крЪварника":

    В Алкашия нещо изстреляха ли....

    Коментиран от #7

  • 4 редник

    11 0 Отговор
    /Северна Корея може да изстреля първия си разузнавателен сателит в рамките на седмица.../

    Ами ние кога?
    Кога ще построим ракети, кога ще създадем спътник, кога отново ще станем космическа държава?
  • 5 гръндж

    4 1 Отговор
    Старшип гръмна за втори път. Дано ракетата на Северна Корея е по-издържлива.
  • 6 редник

    4 3 Отговор
    И още - 35 години след 9.9.1944г., по време на лошиия соц, Георги Иванив полетя в Космоса!
    Тези дни станаха 34 години демократичен преход - та вярва ли някой, че през оставащата 1 година има дори малка вероятност да имаме трети космонавт?...
  • 7 Един

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Стрелят с Т 55, скоро и с Т 34. Накрая ще стрелят с прашки.
  • 8 Швейк

    3 4 Отговор
    Чрез сателита ще видят как живеят нормалните хора.
  • 9 незнайко

    1 0 Отговор
    Браво , също като опита на Франция с балестична ракета !!!
  • 10 И той

    2 0 Отговор
    Ще падне като оня китайски балон !
  • 11 вятъра на промяната

    1 0 Отговор
    И тия са същите като руснаците. Вместо да насочат усилията си потенциала за подобряване жизнения стандарт на народа си, те навсякъде виждат врагове и всички ресурси отиват за въоръжаване. Хем голи, хем големи .
Новини по държави: