Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 20:51 3 416 25

Къде се намира отвлеченият танкер с двамата българи?

  • танкер-
  • отвлечен-
  • българи-
  • йемен-
  • червено море

Кои са похитителите му?

Къде се намира отвлеченият танкер с двамата българи?  - 1
Снимка: БНТ

Танкер с двама българи в екипажа е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. От българското Министрество на вътрешните работи потвърдиха за "По света и у нас", че сред отвлечените са двама българи - единият е капитан на танкера. От Външното ни министерство казаха за "По света и у нас", че проверяват информацията.

Новината дойде от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран.

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването. От Пентагона също съобщиха, че са наясно със ситуацията и внимателно наблюдават развитието ѝ.

Танкерът се казва "Галакси лидър" и е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавал е под бахамски флаг, операторът му е японски. Транспондерите му са били активни последно вчера следобед, когато е бил източно от порт Судан. Тръгва преди три дни от Турция и пътува към Индия. Днес представител на хусите в Йемен съобщи, че танкерът е отвлечен и се намира на пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.

Хусите са подкрепяни от Иран и вече извършиха редица атаки срещу Израел от началото на войната с Хамас. Ракети и дронове летят от посока Йемен към Израел от седмици. По-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена.

Военният им говорител Яхя Сари написа в социалните мрежи следното предупреждение към всички държави по света - "да изтеглят своите граждани част от екипажи на такива кораби, да не правят доставки до тези кораби и да не приближават свои плавателни съдове до тях". Преди седмица същият военен говорител се закани, че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море.

"Нашите въоръжени сили изстреляха множество балистични и управляеми ракети, както и значителен брой дронове срещу различни мишени на израелския враг в окупираните територии. Йеменските въоръжени сили потвърждават, че това е третата подобна операция в подкрепа на нашите палестински братя. Подчертаваме, че ще продължим да извършваме още атаки с ракети и дронове, докато израелската агресия не спре", заяви Сари на 31.10.2023 г.

Хусите са съозници на Техеран - част от така наречената "ос на съпротивата" срещу Израел. Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви днес, че групировките на съпротивата са активирали целия си капацитет, за да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският лидер Али Хаменей призова да бъдат забранени доставките на петрол и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал. Хусите контролират по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015-та година водят война с про-правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения танкер идва след като катарският премиер шейх Мохамед бин Ал Тани съобщи, че остават само "малки" пречки преди да бъде финализирана сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас. Израелският премиер Нетаняху твърди все пак, че нищо не е договорено и изключи обявяване на примирие в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швейк

    19 22 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 2 Реалист

    21 6 Отговор
    Британците не си охраняват корабите и българи станаха жертва.

    Коментиран от #6

  • 3 Ти да видиш

    12 6 Отговор
    Иран е напът да измести Турке като водитрл на ислямския Свят и така шиитите ще изместят сунитите
  • 4 Швейк

    9 16 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!

    Коментиран от #11

  • 5 Хахаха хахаха

    12 4 Отговор
    Щом Нетаняху е замесен значи нещо пута.мара на довара
  • 6 Мхм

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Скъпо е затова и слагат за моряци отпадъци от изтока
  • 7 Бесен-_ Язовец

    20 4 Отговор
    Кораба не е отвлечен, а конфискуват истината лъсна.
  • 8 Експерт по кораби

    34 1 Отговор
    Галакси Лидър е Кораб за превоз на коли, спрете да ръсите тъпотии в ефира журналя. Как не ви е срам да пишете такива тъпотии. Няма ли един професионалист сред вас, да си провери информациите.

    Коментиран от #12

  • 9 1111

    20 1 Отговор
    Не е танкер ве , профи Джурналисти!
  • 10 Джамбaза

    21 6 Отговор
    За сведение на вярващите на евреите, че е замесен Иран - по прав път разстоянието между кораба и Иран е над 1500 км, а по морските пътища над 4000км.
    Най-вероятно пак е британска уйдурма.
  • 11 Коректен лос

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "Швейк":

    Вие чебурашките нали бяхте най-православните. Сега братя мюсюлмани????

    Коментиран от #13

  • 12 Механик

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Експерт по кораби":

    Мани ги бе. Според тия журналисти, Черно море и Червено море са едно и също. Цял ден го пишат и дори не се усещат да отворят някоя карта, дето се вика.
  • 13 Механик

    18 7 Отговор

    До коментар #11 от "Коректен лос":

    Не знам "чебурапките" за кого са, но ние сме православни и ни писна от католически мушенгии. Ние сме за тия, които са прави и/или неправдани.
    А ти бегай на купона в посолствоТО, че може да не останат кристали за теб.
  • 14 Самата истина

    11 5 Отговор
    Техеран конфискува кораба на британците. Екипажа е жив и здрав ще с върнат с първия полет до България.
  • 15 дядо поп

    5 1 Отговор
    Изглежда , че пишете на автопилот , кораба е специализиран за превоз на автомобили казват му още и каркериер. А за Украинците и Руснаците е чемадан!
  • 16 Нищо не разбрах

    10 3 Отговор
    Как йеменци удрят Израел с ракети, като помежду им е Саудитска арабия?!

    Коментиран от #24

  • 17 Джур налист

    11 1 Отговор
    Танкерът се казва "Галакси лидър" Танкерът ВСЪЩНОСТ е автовоз!!!
  • 18 Българин

    3 7 Отговор
    От Турция към Индия. А какво кара танкера от Индия към Турция? Индийски нефт или дизел? Инди е много богато находище ма руски нефт и дизел, аз тъй знам.
  • 19 Голямо лъгане, голямо криене

    13 1 Отговор
    Защо в корабоплаването е такъв тюрлюгювеч, собственикът евреин, от британска компания, флагът бахамски, а моряците от половината свят?

    Коментиран от #21

  • 20 Пламен

    9 1 Отговор
    Явно са го отвлекли заради двамата българи. Няма как да е за друго.
  • 21 Тони

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Голямо лъгане, голямо криене":

    Корабът израелски, собственикът британски, с моряците само джагали.
  • 22 Преписвачи

    4 0 Отговор
    Ей, ограничени преписвачи - първо кораба е Автомобиловоз, второ няма нищо общо с Великобритания. Собственост е на израелец, управлява се от гръцка компания, наем от японска компания. Въобще ли не проверявате информацията си, когато преписвате статиите си. Аматьори!
  • 23 Перо

    3 0 Отговор
    Риск губи, риск печели! Да се качиш да работиш на израелски кораб в този район /и въобще/, е игра с револвер на руска рулетка!
  • 24 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нищо не разбрах":

    С право мерене , от Червено море думкат град Ейлат в залива Акаба!
  • 25 дядо поп

    1 0 Отговор
    Точно в тази зона слизат и въоръжената охрана , ако сте поръчали такава и ако се движиш на запад. Ако пътуваш на изток от тази зона се вземат охраната , до Шри Ланка. Кораба е обграден с бодлива тел (бетер концлагер) , пожарна помпа бичи здраво и полива евентуалните подстъпи към кораба а целия екипаж е зает с денонощни наблюдателни вахти докато командосите си чукат лавче с дежурните от мостика и не си показват носа навън!