Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 16:04 1 064 2

Огън и димки в албанския парламент (ВИДЕО)

  • албания-
  • парламент-
  • огън-
  • димки-
  • сали бериша-
  • бюджет-
  • опозиция

Сали Бериша обвини правителството, че се опитва да заглуши опозицията в парламента

Огън и димки в албанския парламент (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник членове на опозиционната Демократическа партия на Албания изстреляха димни бомбички и запалиха малък пожар, който бързо бе потушен, в средата на парламента в неуспешен опит да попречат на залата да гласува бюджета за 2024 г., предаде Ройтерс.

Депутатите натрупаха столове в центъра на залата, а червен, зелен и лилав дим изпълни въздуха, докато охраната държеше протестиращите далеч от мястото на министър-председателя Еди Рама.

Един от депутатите сякаш запали малък огън, който беше предаден напред в контейнер, след което пламъците за кратко се разпространиха и бяха потушени от заобикалящите го депутати.

Лидерът на партията Сали Бериша, бивш министър-председател, обвини правителството, че се опитва да заглуши опозицията в парламента, където Социалистическата партия на Рама има мнозинство.

"Битката няма път назад", заяви Бериша пред репортери след безредиците в залата, където бюджетът мина на първо гласуване в заседание, продължило по-малко от пет минути.

"Нашата цел е да въведем плурализъм в парламента."

Миналия месец прокурорите обвиниха Бериша и зет му в корупция във връзка със сделка за земя, включваща терена на спортен клуб. Те го обвиниха, че е използвал влиянието си като премиер от 2005 до 2009 г., за да оказва натиск "за приключване на приватизационните процедури в полза на други лица, включително съпруга на дъщеря му".

Неговият зет беше арестуван, но Бериша има имунитет срещу съдебно преследване като депутат. Наложена му е забрана да напуска страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    9 0 Отговор
    Нашите "народни" избраници за сега само се псуват и плюят , дърпат вратовръзките и си въртят копчетата! Има още какво да поработят върху ПРОСТАШКОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ ! Но по лъжи и кражби албанските депутати само им дишат пепелта!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: