Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 11:34 740 0

Преките преговори с "Хамас" са помогнали за освобождаване на тайландски заложници

  • преговори-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • заложници-
  • тайланд

Тайландска мюсюлманска групировка заяви, че усилията ѝ са от ключово значение, за да се гарантира, че тайландските заложници са сред първите, които ще бъдат освободени

Преките преговори с "Хамас" са помогнали за освобождаване на тайландски заложници - 1
Снимка: БГНЕС

Тайландска мюсюлманска група, която разговаря директно с "Хамас", заяви, че усилията ѝ са от ключово значение, за да се гарантира, че тайландските заложници са сред първите, които ще бъдат освободени в Газа по време на временно примирие с израелските сили.

"Ние бяхме единствената партия, която разговаря с "Хамас" от началото на войната, за да поиска освобождаването на тайландците", заяви президентът на тайландско-иранската асоциация на възпитаниците Лерпонг Сайед пред Ройтерс в понеделник.

Още трима тайландци, държани от бойци на "Хамас", бяха освободени от Газа в неделя, като броят на тайландските граждани, освободени от началото на четиридневното примирие, достигна 17.

Лерпонг е част от група тайландски мюсюлмани, свикана от председателя на парламента на страната Уан Мухамад Нур Мата, която пътува до Техеран през октомври и директно разговаря с представител на "Хамас". Макар и да не бяха официални преговори, паралелните преговори не бяха осъдени от правителството на Тайланд.

"Ако Тайланд разчита само на външното министерство или помоли други страни за помощ - шансовете да бъдат освободени с първата група ще бъдат много ниски", каза Лерпонг, добавяйки, че други страни със заложници като САЩ, Германия и Франция имат по-голямо влияние.

Тайландското външно министерство не можа веднага да бъде открито за коментар относно претенцията на Лерпонг, но външният министър Парнпри Бахиддха-Нукара отделно благодари на всички замесени за освобождаванията досега в публикация в социалната медийна платформа X.

"Поздравления за всички и нашата дълбока благодарност за всички усилия за осигуряване на тяхното освобождаване. Продължаваме да призоваваме за освобождаването на останалите тайландци, които все още са държани като заложници", се казва в поста на външния министър.

Лерпонг каза, че тайландско-иранската групировка е предала на "Хамас" по време на тричасова среща миналия месец, че тайландците не са страна в конфликта и трябва да бъдат освободени, след което палестинската войнствена групировка е дала уверенията си, че тайландците ще бъдат освободени първи и безусловно, след като има прекратяване на огъня.

Временното примирие е първото спиране на боевете през седемте седмици, откакто "Хамас" уби 1200 души и взе около 240 заложници обратно в Газа.

Преди войната около 30 000 тайландски работници работеха в селскостопанския сектор на Израел, съставлявайки една от най-големите групи работници мигранти в страната.

"Нашият екип удари правилното място от самото начало, като отиде в Иран и разговаря директно с Хамас", каза друг член на тайландската група, ветеранът политик Ареепен Утарасин.

Източник, информиран за преговорите, обаче заяви, че споразумението за заложниците е било постигнато с посредничеството на Катар и Египет в преговорна писта, която беше открита, когато външният министър на Тайланд посети Катар на 31 октомври.

Иран също заяви, че е улеснил освобождаването, докато Хамас заяви, че освобождаването се дължи на усилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Запитан за твърдението на Иран, говорител на тайландското външно министерство заяви в събота, че: "от самото начало сме предоставили списъци на всички", включително Катар, Египет, Израел и Иран", добавяйки, че "различните участници биха имали различно влияние върху Хамас".

70-милионното население на Тайланд е предимно будистко и до голяма степен съжителства мирно с мюсюлманското малцинство, въпреки че дългогодишният сепаратистки бунт на юг периодично прераства в насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА