3 Декември, 2023 06:58 1 589 4

Президентът на Гвинея-Бисау: Насилието тази седмица е опит за преврат

  • гвинея-бисау-
  • преврат-
  • президент-
  • умаро сисоко ембало

Сблъсъци между две армейски фракции избухнаха в четвъртък вечерта, след като двама правителствени служители бяха освободени от ареста

Президентът на Гвинея-Бисау: Насилието тази седмица е опит за преврат - 1
Снимка: Архив

Стрелбата и сблъсъците, които избухнаха в столицата на Гвинея-Бисау тази седмица, бяха „опит за преврат“, каза президентът Умаро Сисоко Ембало, предаде Ал Джазира.

Сблъсъците между Националната гвардия и специалните части на президентската гвардия избухнаха в Бисау в четвъртък вечерта и продължиха в петък, след като войници от Националната гвардия освободиха двама висши правителствени служители, които бяха задържани по разследване за корупция.

Размириците в малката западноафриканска държава доведоха до смъртта на най-малко двама души.

Ембало, който беше в Дубай на конференцията за климата КОП28, пристигна в Бисау в събота и каза, че „опит за държавен преврат“ му е попречил да се върне.

„Трябва да ви кажа, че този акт ще има сериозни последици“, добави той.

Спокойствието се завърна към обяд в петък след съобщението, че армията е заловила полковник Виктор Чонго, командващ Националната гвардия.

В събота присъствието на службите за сигурност в Бисау беше намалено, но все още се виждаха войници около някои стратегически сгради като президентския дворец, щаба на съдебната полиция и някои министерства.

Някои офицери и войници от Националната гвардия са избягали във вътрешността на страната, се казва в изявление на армията в събота, без да се уточнява бройката им.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) заяви, че „категорично осъжда насилието и всички опити за нарушаване на конституционния ред и върховенството на закона в Гвинея-Бисау“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая т а р а м б у к а от снимката

    4 2 Отговор
    Защо е с руски калашник.Американските автоматични пушки,не трябваше ли да са за предпочитане

    Коментиран от #2

  • 2 Соловьов

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Тая т а р а м б у к а от снимката":

    Всички терористични организации ние от кремълската банда ги въоражаваме. Така се прави мтогополюсен свят.

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Соловьов":

    това е НЕЧОВЕШКА ЖЕСТОКОСТ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.