5 Декември, 2023 05:02 1 331 20

Израел: Съжаляваме за цивилните жертви, но срещу злото трябва да се действа

  • израел-
  • газа-
  • палестинци-
  • цивилни

Тел Авив засилва офанзивата в южната част на Газа

Израел: Съжаляваме за цивилните жертви, но срещу злото трябва да се действа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сили продължиха с въздушните и наземните бомбардировки на южната част на Ивицата Газа, убивайки и ранявайки десетки палестинци, въпреки че Съединените щати и ООН многократно ги призоваваха да защитят цивилните, предаде Ройтерс.

Най-близкият съюзник на Израел, Съединените щати, заяви, че израелската офанзива на юг не трябва да повтори "огромните" цивилни жертви, които имаше на север.

Но жители и журналисти на място казаха, че интензивните израелски въздушни удари в южната част на гъсто населения крайбрежен анклав включват райони, където Израел е насочил хората да потърсят подслон.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Израел да избягва по-нататъшни действия, които биха влошили и без това ужасната хуманитарна ситуация в управляваната от Хамас Газа, и да спести на цивилните повече страдания.

„Генералният секретар е изключително разтревожен от възобновяването на военните действия между Израел и Хамас...Хората, на които е наредено да се евакуират, няма къде да отидат на безопасно място, за да оцелеят“, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Израел до голяма степен превзе северната половина на Газа през ноември и след като едноседмичното примирие се срина в петък, те бързо навлязоха дълбоко в южната половина.

Въоръженото крило на Ислямския джихад, съюзник на Хамас, каза, че неговите бойци са участвали в ожесточени сблъсъци с израелски войници северно и източно от Хан Юнис, главният южен град на Газа.

Израелски танкове са навлезли в Газа през границата и са отрязали главния маршрут север-юг, казаха жители. Израелските военни казаха, че централният път от Хан Юнис на север "представлява бойно поле" и сега е затворен.

Филип Лазарини, който оглавява Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Газа (UNRWA), каза, че възобновяването на военната операция на Израел повтаря „ужасите от изминалите седмици“ чрез разселване на хора, пренаселени болници и допълнително ограничаване на хуманитарните операции.

"Заповедта за евакуация кара хората да се съсредоточат в по-малко от една трета от ивицата Газа. Те се нуждаят от всичко: храна, вода, подслон и най-вече безопасност. Пътищата на юг са задръстени", каза Лазарини.

„Казахме го многократно. Казваме го отново. Нито едно място не е безопасно в Газа, независимо дали на юг или югозапад, независимо дали в Рафах или в която и да е едностранно така наречена „безопасна зона“.

Около 80% от 2,3-милионното население на Газа вече е напуснало домовете си през осемте седмици на война, която превърна анклава в пустош.

В понеделник Израел нареди на палестинците да напуснат части от Хан Юнис, като посочи, че трябва да се придвижат към средиземноморския бряг и към Рафа, голям град близо до египетската граница.

Отчаяните жители на Газа в Хан Юнис опаковаха вещите си и се отправиха към Рафа. Повечето тръгнаха пеша, минавайки покрай разрушени сгради.

Във Вашингтон служители казаха, че е твърде рано да се каже окончателно дали Израел следва съветите на САЩ да предприеме конкретни стъпки за осигуряване на защита на цивилните, въпреки че говорител на Държавния департамент определи като „подобрение“, че Израел иска евакуации в набелязаните зони.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон очаква Израел да избягва да атакува зони, определени като зони без удари в Газа.

Той каза, че САЩ са обсъдили с Израел колко дълго трябва да продължи войната с Хамас, но отказа да сподели този срок.

"Не ние започнахме тази война. Съжаляваме за цивилните жертви, но когато искате да се изправите срещу злото, трябва да действате", каза служителят.

Израел започна своята атака, за да унищожи Хамас като отмъщение за трансгранична атака на 7 октомври от въоръжени мъже на Хамас срещу гранични градове, кибуци и музикален фестивал. Екстремистите убиха 1200 души и заловиха 240 заложници, според израелските отчети - най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

Над 100 от заложниците бяха освободени по време на седемдневно примирие миналия месец. Израелските власти съобщиха, че седем цивилни и един полковник от армията са загинали в плен, докато 137 заложници остават в Газа.

През осемте седмици на война здравното министерство на Газа каза, че най-малко 15 899 палестинци, 70% от които жени или под 18 години, са били убити. Те казват, че още хиляди са изчезнали и се опасяват, че са затрупани в развалини, като около 900 са убити след края на примирието в петък.

Израел обвинява Хамас, че излага цивилни на опасност, като действа от цивилни зони, включително в тунели, които могат да бъдат унищожени само от големи бомби. Хамас отрича да го прави.

Wall Street Journal съобщи в понеделник, позовавайки се на американски служители, че Израел е сглобил система от помпи, които могат да бъдат използвани за наводняване на тунели на Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 778

    23 0 Отговор
    И Хамас казва същото!
  • 2 Име

    23 3 Отговор
    Нищо не разбирам - нали евреите бяха особено умни, Айнщайн, Опенхаймер, Целзий, Айсберг. Как се забъркаха така - в тази драма.

    Честно - ако ми бутнат къщата и - да тръгна с ръчен часовник нанякъде, няма да е приятно. Тези палестинци как ще се устроят, майка ти си трака, те живи арменци.

    Коментиран от #11

  • 3 Представяте ли си!

    42 1 Отговор
    Какъв вой до небето ще е ,ако Путин каже така :
    Путин: Съжаляваме за цивилните жертви, но срещу злото трябва да се действа...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе

    20 2 Отговор
    Слава на Палестина!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адолф

    16 3 Отговор
    Защото не ме оставихте да си свърша работата.
    Чиста раса!
  • 10 Путин

    23 1 Отговор
    Съжалявам за цивилните жертви но срещу фашисткото зло и наркоманията трябва да се действа.

    Коментиран от #16

  • 11 Ти да не падаш от луната

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Палестина завладяна насила от Хамас и управлявана от Хамас , нападна Израел и да започна да убива наред хора, жени, деца. Отвлече хора.

    Палестина нападна Израел. За това сега получава отговор

    Ето така "се забъркаха"

    Коментиран от #17

  • 12 гумата

    2 18 Отговор
    С мълчанието и непротивопоставянето палестинците допринесоха за възхода на Хамас. един ден Хамас изби по дивашки начин стотици мирни хора. Кла ги , сечеше глави, крака, ръце . Отвлече хора.
    Сега палестинците плачат, защото евреите преследват Хамас, които отричат правото на живот на евреите.
    Какво си мислеха палестинците, когато насилието започваше? Какво си мислеха, когато вечерта след клането масово празнуваха? Какво си мислеха , когато призоваваха за масово нападение от всички страни срещу евреите?
    Сега евреите преследват убийците от Хамас и какво трябва да ги спира? За съжаление от бомбите умират невинните хора, някои от които празнуваха в онази ужасна вечер след клането . Ама били загинали хиляди! А защо сами не покажат, че са заложници на Хамас? Не го правят, защото са съучастници на терористите и затова стоят като жив щит. Онези, които не са , избягаха в Египет.
  • 13 Митко

    27 0 Отговор
    След над 17000 жертви от които половината са жени и деца,изродите от “Белия Дом” казаха вчера че нямат информация Израел нарочно да се цели в цивилното население! Ашколсун!
  • 14 Циник

    18 0 Отговор
    Това е геноцид. Срам за Израел!
  • 15 Всъщност,

    12 0 Отговор
    Когато на злото отговориш с много зло, пак трябва да очакваш ново зло..............
  • 16 Добавка

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Путин":

    Какви цивилни жертви? Цивилните жертви на СВО не са повече от 2-3 за седмица - срещу 500 в Газа (16000/30)
  • 17 Не съжаляват

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ти да не падаш от луната":

    Иди се прегледай, не си добре нещо. Няма палестинска държава, която да нападне Израел. Хамас и другите "терористични групировки" действат от други държави, като Ирак, Ливан, Йордания, Сирия и други.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На война, като на война

    1 3 Отговор
    A терористите от "Хамас" които предизвикаха войната като нападнаха на 7 октомври и избиха цивилно население на Израел, дали са се замисляли, какъв ще бъде отговора на Израел към палестинците или разчитаха да вдигнат пушилката на световни протести с международна ислямска подкрепа и руската Джамахирия да ги защитава , като "борци за свобода и независимост"...??!
  • 20 По тяхната логика,

    6 0 Отговор
    съжаляваме за холокоста през ВСВ, но Хитлер е бил прав, срещу злото трябва да се действа!? Не случайно точно тези наглеци са били преследвани! Днес виждаме какви са гадняри!